Фабрика Свято-Варваринська завершила реконструкцію флотаційного відділення

Металургія Новини
Фабрика Свято-Варваринська завершила реконструкцію флотаційного відділення

Збагачувальна фабрика “Свято-Варваринська”, що входить до групи “Метінвест” разом з іншими підприємствами “Покровськвугілля”, завершила реконструкцію флотаційного відділення з нарощуванням обсягів випуску продукції підвищеної якості.  Згідно з інформацією компанії, модернізація флотаційного відділення тривала чотири роки.

При цьому пояснюється, що передумовою для реконструкції стала зміна гранулометричного складу рядового вугілля, що видобувається гірниками шахтоуправління “Покровське”. Зі зміною гірничо-геологічних умов, а також віддаленням видобувних ділянок від стовбурів, кількість дрібних класів вугілля почала зростати. Викидати таке вугілля недоцільно і дорого, враховуючи вартість концентрату. Тому постало питання про реконструкцію технологічного виробництва фабрики, щоб уловлювати найдрібніші частинки.

Для того щоб збільшити навантаження на фабрику, необхідно було розширити флотаційне відділення. Роботи виконувалися в кілька етапів: спочатку встановили дві додаткові флотоколони. Потім новий гіпербаричний фільтр і кілька компресорів, а наприкінці ще дві флотоколони.

“Колонна флотація для збагачення вугілля в Україні більше ніде не застосовується, але має низку переваг. Основна з них – малі виробничі площі. Традиційні флотомашини мають велику площу, а колонні агрегати витягнуті вертикально. Як показала практика, вони менш енерговитратні. Тут не використовується жодних обертових механізмів, а для роботи потрібні тільки повітря і вода. Головне – підібрати правильний режим”, – зазначив директор з виробництва Олексій Бобир, якого цитує прес-служба.

Наразі монтаж і налаштування нового обладнання завершено, воно працює на повну потужність у рамках загального технологічного ланцюжка фабрики. У планах перспективного розвитку шахтоуправління – збільшення обсягів видобутку вугілля, тож фабрика має бути готова до збільшення навантаження та продуктивності.

При цьому уточнюється, що війна не вплинула значно на проведення реконструкції, оскільки необхідне європейське обладнання було завезено заздалегідь.

“Оскільки фабрика спочатку працює на імпортному обладнанні, наші фахівці з ним були добре знайомі. Тому на завершальному етапі реконструкції ми обійшлися без участі представників виробників. Роботи з монтажу та пусконалагодження виконували підрядні організації під керівництвом фахівців збагачувальної фабрики. Додаткове обладнання успішно інтегровано в уже наявний процес автоматизації, працівники лише контролюють його роботу”, – констатував Бобир.

Частиною реконструкції флотаційного відділення стала модернізація компресорної, додаткові флотоколони та гіпербаричний фільтр – обладнання, що потребує великої кількості стисненого повітря. Наявні компресори не могли забезпечити достатній обсяг, тому було ухвалено рішення про встановлення відцентрових компресорів, які мають меншу енерговитратність і високу продуктивність.

При цьому вказується на унікальність проєкту реконструкції, оскільки все додаткове обладнання було встановлено і введено в експлуатацію в рамках діючого виробництва, фабрика не зупинялася.

“Розширений фронт флотації дав змогу якісніше збагачувати вугілля дрібного класу. Покращилася і зольність концентрату, оскільки швидкість флотації знизилася, що збільшило якість продукції. Зараз, незалежно від коливань зольності, відбувається стабільний випуск концентрату в межах режимних карт. Також модернізація позитивно вплинула на роботу гіпербаричних фільтрів – це знизило витрату електроенергії, яка в збагаченні є найдорожчою частиною”, – зазначив начальник технологічної зміни Денис Лютий.

Фабрика “Свято-Варваринська” виробляє продукцію для металургійних підприємств, збагачуючи все рядове вугілля, яке видобувають шахтоуправління “Покровське”. Після реконструкції підприємство здатне переробляти до 8,4 млн тонн рядового вугілля на рік без зменшення ефективності виробництва.

Новини

20 Травня 2024

Інвестори очікують від держави рішучих дій для порятунку енергетики 

ЄС зменшив об’єм парникових газів на 5%

Українські підприємства в січні-квітні наростили імпорт цинку на 60%

Наразі немає підстав для підвищення акцизів на пальне – експерт

Експорт товарів з України у І кварталі скоротився на 3% – Держстат

Морські порти України у квітні обробили 10 млн тонн тонн вантажів

Сьогодні ввечері відключення світла заплановані по всій Україні

Україні загрожує нестача будівельних матеріалів і зростання цін – Власюк

Україна не зможе відновити зруйновані електростанції за літо – The Washington Post

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

ВСІ НОВИНИ ⇢