Туреччина будує другий корвет для ВМС ЗСУ

Економіка Новини Транспорт
Туреччина будує другий корвет для ВМС ЗСУ

Туреччина збудує другий корвет типу Ada для потреб Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Як повідомила прес-служба ВМС ЗСУ, церемонія закладки корабля відбулася на одному з суднобудівних підприємств у Стамбулі. За турецькими традиціями урочиста закладка проводилась лише після побудови частини секцій та корпусу.

Згідно з існуючими домовленостями, це вже другий корвет який будується Турецькою Республікою для потреб Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Слід зазначити, що всі роботи здійснюється вчасно відповідно графіків та укладених договорів”, — вказала прес-служба.

Через початок російського вторгнення у лютому 2022 року весь корабель буде побудовано в Туреччині.

Раніше повідомлялося, що на вимогу Києва турецькі суднобудівники внесли в конструкцію другого корвета низку змін. Зокрема, іншим порівняно з першим корветом буде компонування корпусу в районі машинного відділення — для встановлення іншого двигуна. Крім цього, кормова частина корвета буде трансформована для розміщення французького зенітно-ракетного комплексу VL MICA.

У серпні 2022 року Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім’я «Гетьман Іван Мазепа» першому українському корвету F211 класу Ada. У жовтні корабель був спущений на воду, зараз триває його добудова на плаву, установка озброєння та обладнання.

Міністерство оборони України уклало контракт на будівництво двох корветів класу Ada для Військово-морських сил Збройних сил України наприкінці 2020 році. Також тоді Державний оборонний концерн Туреччини та суднобудівний завод «Океан» (Миколаїв) підписали меморандум про спільну реалізацію корветної програми. Будівництво корабля здійснює військово-морська верф RMK Marine у Стамбулі. Очікувалося, що миколївське підприємство буде виконувати добудову і монтаж систем озброєнь.

У травні та червні 2022 року російські загарбники завдали артилерійських і ракетних ударів по суднобудівному заводу «Океан».

Корвети класу Ada мають повну водотоннажність понад 2,4 тис. тонн, максимальну швидкість – 29 вузлів, дальність плавання – 3,5 тис. миль. Екіпаж – 106 осіб. На корветах встановлено вісім протикорабельних ракет Harpoon, торпедні апарати для 324 мм Mk.32 або Mk.46, систему захисту від торпед, артилерійську установку 76-мм Oto Melara Super Rapid, а також зенітно-ракетне озброєння у вигляді RIM 116 ПУ Mk 49 RAM. Корвети Ada оснащені сучасною системою бойового керування, навігацією, гідролокатором та системою РЕБ. На кораблях є ангар та палубний майданчик для вертольота або безпілотних комплексів.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢