Іран витісняє російську нафту з китайського ринку

Новини
Іран витісняє російську нафту з китайського ринку

США пом’якшили обмеження на експорт нафти з Ірану, завдяки чому він зміг різко збільшити видобуток і експорт сировини до Китаю, де іранська нафта конкурує з російською.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваних американських чиновників, пише “БізнесЦензор“.

Вони зауважують, що адміністрація президента США Джо Байдена та керівництво Ірану в останні місяці вели активні переговори. Їх наслідками став прогрес у питанні обміну утримуваними особами та розблокування $6 млрд іранських нафтодоларів у Південній Кореї, своєю чергою Тегеран уповільнив роботи зі збагачення урану.

За словами американських чиновників, США також поступово пом’якшили контроль за деякими санкціями, які стримували експорт іранської нафти. Внаслідок цього нафтовидобуток у країні зріс до найвищого рівня за останні 5 років, а її експорт до Китаю – до максимуму за останнє десятиліття. Іранські чиновники впевнені, що видобуток зросте ще більше.

За даними агентства Kpler, експорт нафти з Ірану до Китаю зріс до 1,5 млн барелів на добу. За інформацією компанії TankerTrackers.com, яка відстежує пересування танкерів, у липні він сягнув 2 млн барелів.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), видобуток в Ірані в липні зріс до 3 мільйонів барелів на добу, що є найвищим показником з 2018 року.

Тегеран розраховує збільшити видобуток до 3,4 мільйона барелів найближчими тижнями, повідомив нещодавно міністр нафти країни Джавад Овджі. За даними джерел агентства, до кінця року віе може зрости до 3,6 мільйона барелів на добу.

Збільшення обсягів іранської нафти на ринку стало одним із факторів нещодавнього зниження цін на нафту, які на початку серпня підскочили до $88 за барель Brent після скорочення видобутку у Саудівські Аравії та обмеження експорту Росією.

При цьому Китай хоче купує іранську нафту, заохочений значними знижками, які Тегеран пропонує, щоб конкурувати з нафтою із Росії. За даними трейдерів, іранська нафта продається зі суттєвою знижкою – понад $10 за барель порівняно з ціною Brent.

Водночас експорт російської нафти морем за чотири тижні до 20 серпня впав до 2,84 млн барелів на добу, свідчать дані Bloomberg про пересування танкерів. Це на 1,05 млн барелів менше за рекордний експорт у середині травня. Крім того, цей показник впав нижче 3 млн вперше з другого тижня січня 2023 року.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢