Укрметалургпром закликає заблокувати ініціативу Укрзалізниці щодо продажу брухту поза системою Прозорро

Металургія Новини Теми дня
Укрметалургпром закликає заблокувати ініціативу Укрзалізниці щодо продажу брухту поза системою Прозорро

Об’єднання підприємств ” Укрметалургпром ” закликало прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заблокувати ініціативу АТ “Укрзалізниця” продавати майно, зокрема, металобрухту, поза системою “Прозорро. Продажі”, зберігши конкурентний механізм його реалізації та не допускаючи збільшення корупційних ризиків.

Про це йдеться в листі президента ОП “Укрметалургпром” Олександра Каленкова до очільника українського уряду.

Згідно з документом, на сьогодні розпорядження та відчуження майна “УЗ” регламентується Порядком, затвердженим урядовою постановою №1054 від 22 листопада 2017 року. Тобто, будь-яка реалізація майна українських залізниць повинна відбуватися на аукціонах в системі “Прозорро. Продажі”.

“Проте, як стало відомо ОП “Укрметалургпром”, АТ “Укрзалізниця” підготувала низку змін до цієї Постанови, які полягають в тому, щоб реалізовувати брухт чорних металів за рішенням правління товариства за прямими експортними зовнішньоекономічними договорами (контрактами) купівлі-продажу, тобто, поза системи “Прозорро.Продажі”, – сказано у листі.

“Укрметалургпром” виступає категорично проти такої пропозиції АТ “Укрзалізниця”, оскільки вона спотворює конкуренцію, надаючи окремим суб’єктам господарювання пільги чи інші переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів.

Як стверджує “Укрметалургпром”, наразі торгівля металобрухтом АТ “Укрзалізниця” через систему “Прозорро” є відкритою та конкурентною, де не домінує жодний з гравців ринку.

Так, з 1 січня 2022 року по 1 вересня 2023 року із загальної кількості реалізованих відповідних лотів у системі “Прозорро” у 31% випадків переможцем став ТОВ “Метінвест-Ресурс”, 28% – ТОВ “Завод “Дніпросталь”, 41% – інші 25 компаній, серед яких є провідні експортери металобрухту: “Альянсметпром”, “Керамет”, “Укрмет”.

“Таким чином, у разі прийняття запропонованих АТ “Укрзалізниця” змін з’являться ознаки дискримінації одними суб’єктами господарювання інших, зокрема, резидентів-покупців металобрухту”, – констатує “Укрметалургпром”.

Крім того, як зазначається в листі, намір “Укрзалізниці” вивести продаж свого майна з-під системи “Прозорро” суперечить вже прийнятим антикорупційним законам. Зараз в Україні створена єдина законодавча база, що зобов’язує усіх учасників без виключення проводити торги на “Прозорро”. Продаж відбувається абсолютно прозоро, будь-хто може перевірити ціну на відміну від закритих контрактів.

“В цьому контексті слід нагадати, що нерезиденти і сьогодні можуть на конкурентних засадах приймати участь в торгах. Зовнішньоекономічний контракт може бути укладений за результатами електронного аукціону у системі “Прозорро”, – підкреслюється в листі.

“Укрметалургпром” вкотре звернув увагу уряду на антидержавницьку позицію залізниці та вкотре закликав владу та державні установи стимулювати переробку сировини в Україні, а не її експорт. “Зокрема, 1 тонна металобрухту, перероблена на металургійних підприємствах країни, приносить державі зиск у вигляді майже 25 тис. грн. сплачених податків у порівнянні із 3 євро сплаченого мита при її експорті; майже $4 тис. валютних надходжень, а також зберігає 4 робочих місця у суміжних галузях на 1 робітника у металургії”, – говориться у листі.

Новини

3 Травня 2024

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

ВСІ НОВИНИ ⇢