Ferrexpo повідомили про підозру в незаконному видобутку копалин більш ніж на 157 млрд грн

Економіка Новини
Ferrexpo повідомили про підозру в незаконному видобутку копалин більш ніж на 157 млрд грн

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу генерального прокурора повідомлено про підозру голові правління гірничо-збагачувального комбінату, що належить до групи компаній, власником яких є народний депутат VII та VIII скликань.

У пресрелізі не вказується назва комбінату, проте на фото та відео видно символіку гірничорудної компанії Ferrexpo, до якої входить ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” (ПГЗК).

Голові правління інкриміновано незаконний видобуток корисних копалин та зловживання повноваженнями, вчинені за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 КК України).

За даними слідства, голова правління, вступивши у злочинну змову з іншими невстановленими службовими особами гірничо-збагачувального комбінату, налагодили незаконну схему використання корисних копалин з метою збагачення.

Під керівництвом підозрюваного підприємство, маючи ліцензію на видобуток лише залізної руди, незаконно обробляло та реалізовувало інші породи корисних копалин, отриманих у процесі видобутку. Ці породи мають зберігатися у спеціально відведених сховищах. Їх обробляли та отримували щебінь трьох різних фракцій, які продавали суб’єктам підприємницької діяльності.

З 2015 по 2021 роки було незаконно видобуто понад 20 млн куб. м корисних копалин – це приблизно 164 тис. вагонів. Сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн. За ці кошти можна придбати щонайменше чотири нові комплекси Patriot.

Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу та накладення арешту на майно з метою подальшого відшкодування збитків. Встановлюються інші особи, причетні до скоєння злочину з метою притягнення їх до відповідальності.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Нацполіції України за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України та у співпраці з Державною службою геології та надр України.

У пресрелізі нагадується, що згідно зі ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як повідомлялося в піврічному звіті Ferrexpo, ПГЗК продовжує відслідковувати й аналізувати ситуацію зі звинуваченнями керівництва підприємства Державним бюро розслідувань (ДБР) у видобутку корисних копалин без дозволу та подальшому їх продажу.

ДБР 10 січня 2023 року провело кілька обшуків у зв’язку з розслідуванням ймовірного незаконного видобутку корисних копалин. Національна поліція України також провела розслідування у цій самій справі і провела 17 січня обшуки та взяла зразки у відвалах.

“Позиція ПГЗК полягає в тому, що корисні копалини, які розглядаються, не є окремим мінеральним ресурсом, а є відходами – продуктами, отриманими в результаті дроблення залізної руди під час технічного процесу виробництва залізорудних котунів”, – констатувалося у звіті.

Крім того, повідомляється, що 29 червня 2023 року ДБР висунуло підозри трьом представникам вищого керівництва ПГЗК і керівнику одного з підрозділів за підозрою в продажу щебеню без відповідного дозволу. Співробітники ПГЗК були затримані ДБР і згодом звільнені після внесення застави на загальну суму 122 млн грн, які були затверджені судом.

У звіті пояснюється, що продажі щебеню протягом багатьох років перебували під контролем Державної служби геології та надр України і були припинені групою у вересні 2021 року.

“Позиція ПГЗК полягає в тому, що на підставі наявної ліцензії на видобуток ПГЗК дотримується відповідного законодавства. Група продовжує відстежувати й аналізувати ситуацію щодо оголошених ДБР підозр”, – резюмувалося у звіті компанії.

Раніше ДБР поширило пресреліз, у якому стверджувало, що керівники комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів.

“Співробітники ДБР у взаємодії з СБУ та Офісом генпрокурора повідомили про підозру керівництву ПрАТ: керівництву правління комбінату, начальникам відділів, через які здійснювали фінансові оборудки підприємства, керівництву фірми-прокладки, через яку здійснювали махінації”, – вказувалося в повідомленні правоохоронців.

За їхніми даними, “готівку від продажу виводили через конвертцентри і розподіляли між учасниками злочинної групи”.

ДБР вказало, що було проведено 15 обшуків в офісних приміщеннях і за місцями проживання топ-менеджерів ПрАТ, фірм-прокладок і підприємств транзитно-конвертаційного сектора.

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні, їй належить 100%-ва частка ТОВ “Єристівський ГЗК”, 99,9%-ва – ТОВ “Біланівський ГЗК” і 100% акцій ПрАТ “Полтавський ГЗК”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢