Україні після війни на відновлення інфраструктури знадобиться 3,5 млн тонн сталі

Економіка Новини Теми дня
Україні після війни на відновлення інфраструктури знадобиться 3,5 млн тонн сталі

Україні для відновлення житла і соціальної інфраструктури, зруйнованих унаслідок російського вторгнення, знадобиться близько 3,5 млн тонн сталі, підрахували в мережі сервісних металоцентрів групи “Метінвест” – “Метінвест-СМЦ”.

При цьому уточнено, що на такій оцінці заснована концепція відновлення країни “Сталева мрія” від “Метінвест-СМЦ” – збутової компанії групи “Метінвест”.

Деталізована концепція була представлена на II Архітектурно-будівельному Business Forum “Відновлення України. Трансформація і модернізація” в Києві. Представники влади та бізнесу, зокрема забудовники, девелопери, архітектори та банки, обговорювали питання об’єднання зусиль для якнайшвидшого відновлення України за принципом Build Back Better.

“За нашими розрахунками, на відновлення житла і соцінфраструктури зараз знадобиться близько 3,5 млн тонн сталі. Ми брали до уваги обсяги зруйнованих будівель – а таких зараз понад 65 тис. – і середню металоємність цих об’єктів. Відновлення потребуватиме часу – це перспектива 5-10 років, тому ми також враховували середні річні показники споживання металу. Сталь на відновлення є, і “Метінвест” готовий забезпечити потреби країни в металі”, – повідомила під час форуму керівниця проєктного офісу будівельного сектору “Метінвест-СМЦ” Тетяна Скрипка, яку цитує пресслужба.

Під час презентації “Сталевої мрії” відбулося докладне ознайомлення з prefab-технологіями, що становлять основу проєктів житла та соціальної інфраструктури – будівництвом із попередньо виготовлених на заводах великих елементів – сталевих модулів, каркасів і платформ. Крім технологій і планувальних рішень, “Метінвест-СМЦ” представив готовий дизайн інтер’єру для кожного типу будівель.

“Сталева мрія” ґрунтується на принципі “будуй українське” і об’єднує різних вітчизняних виробників. За півроку після першої презентації концепції до неї долучилося близько 50 партнерів – виробників металоконструкцій, дизайнерів, виробників меблів та будматеріалів. Тож громади можуть обирати будь-який рівень оздоблення та наповнення будівель – аж до меблювання та дизайну приміщень.

Ще один фундаментальний принцип концепції – Build Back Better. Він означає, що всі проєкти житла та соціальної інфраструктури вирізняють використання prefab-рішень, прозорість (відкриті кошториси та графіки будівництва), екологічність, модульність, інклюзивність і швидкість будівництва. Наприклад, 1-поверховий будинок можна звести за три місяці, 8-поверховий – за дев’ять місяців, дитсадок або амбулаторію – за чотири місяці, укриття – за місяць, а школу – за рік.

Команда “Сталевої мрії” працює як із місцевими громадами, допомагаючи адаптувати проєкти під їхні потреби, так і з міжнародними фондами, щоб стати постачальниками готових рішень.

До теперішнього часу готовність відновлювати зруйновані об’єкти за проєктами “Сталевої мрії”, окрім Маріуполя, висловила влада ще двох українських міст. Переговори та робота з адаптації проєктів будівель до місцевих умов здійснюються з низкою громад. Крім того, з огляду на великий інтерес до концепції “Сталевої мрії”, особливо з боку іноземних партнерів, проводиться акредитація в деяких міжнародних фондах для затвердження поданих проєктів.

Як повідомлялося, у травні 2023 року “Метінвест-СМЦ” презентував концепцію відновлення країни “Сталева мрія”. Вона передбачає понад 200 готових проєктів будівель на основі трьох сталевих попередньо виготовлених елементів (prefab-рішень): каркаса, модуля і платформи. Це житлова забудова (будинки на 1-8 поверхів, гуртожиток, готель), соціальна інфраструктура (школа, дитсадок, амбулаторія) та інфраструктурні об’єкти (паркінг, спорткомплекс і підземне укриття). Проєкти містять повний пакет документів, зокрема кошторис, графіки будівництва, планування і технічні рішення.

“Метінвест” є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група “СКМ” (71,24%) і “Смарт-холдинг” (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢