ЄС продовжує імпортувати з країни-агресора чималу кількість сировини, зокрема алюміній, титан і нікель

Металургія Новини
ЄС продовжує імпортувати з країни-агресора чималу кількість сировини, зокрема алюміній, титан і нікель

Євросоюз із лютого 2022 року продовжив імпортувати з Росії “критично важливу” сировину, наприклад, титан і нікель, на загальну суму 13,7 млрд євро, у компаній, пов’язаних із Кремлем.

Про це йдеться в розслідуванні порталу Investigate Europe на основі даних Євростату й аналітичного центру при Єврокомісії – Об’єднаного дослідницького центру, передає “Європейська правда”.

В одинадцяти пакетах санкцій проти Росії Євросоюз передбачив винятки для 34 видів “критично важливої” сировини, замістити поставки якої з інших джерел не вдається через швидкість, дороговизну або глобальний дефіцит.

При цьому ЄС украй потребує цих ресурсів, оскільки вони відіграють важливу роль для електроніки, сонячних панелей і електромобілів, а також для традиційних галузей промисловості, таких як аерокосмічна і оборонна.

Згідно з аналізом Investigate Europe, з березня 2022-го по липень 2023 року ЄС імпортував із Росії “критично важливої сировини” на 13,7 млрд євро, причому із січня по липень цього року сума поставок становить понад 3,7 млрд євро.

Ці кошти йдуть не лише до бюджету РФ, а й до компаній, пов’язаних із Кремлем.

Наприклад, “ВСПМО-Ависма” – найбільший у світі виробник титану із РФ, який пов’язаний із наближеним до Владіміра Путіна олігархом Сергеєм Чемезовим і досі не перебуває у санкційному списку ЄС, отримав щонайменше $308 млн за аналізований період. Серед покупців “ВСПМО-Ависма” згадувався європейський аерокосмічний гігант Airbus.

Російський “Норнікель”, світовий лідер з виробництва паладію та високоякісного нікелю, з березня 2022-го до липня 2023 року експортував до ЄС нікелю та міді на суму $7,6 млрд та паладію, платини та родію – на понад $3 млрд. ЄС не наклав санкцій на “Норнікель”.

Російський алюмінієвий гігант “Русал” володіє найбільшим у ЄС глиноземним заводом в Ірландії та металургійним комбінатом у Швеції й за 16 місяців після повномасштабного вторгнення в Україну ввіз до країн Євросоюзу алюмінію щонайменше на $2,6 млрд.

У ЄС непублічно визнають проблему й намагаються зменшити залежність від російських критично важливих мінеральних ресурсів. Європейське джерело пояснило Investigate Europe, що різке запровадження санкцій може призвести до стрибка цін, зашкодивши ЄС і натомість допомігши Росії заробити більше.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢