Метінвест збільшив випуск окатишів на 48%, вугільного концентрату – на 17%

Економіка Металообробка Металургія Новини
Метінвест збільшив випуск окатишів на 48%, вугільного концентрату – на 17%

“Метінвест” за підсумками роботи в січні-вересні поточного року скоротив загальне виробництво залізорудного концентрату (ЗРК) на 23% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 7,513 млн тонн, збільшив виробництво окатишів на 48% – до 3,989 млн тонн, загальний випуск коксівного вугільного концентрату зріс на 17%, до 4,318 млн тонн.

Згідно з пресрелізом материнської компанії Metinvest B. V. про результати операційної діяльності за третій квартал і за дев’ять місяців 2023 року в середу, у третьому кварталі 2023 року випуск загального ЗРК зріс на 13% порівняно з попереднім кварталом – до 2,766 млн тонн – завдяки збільшенню видобутку на всіх трьох ГЗК (ПівнГЗК, ІнГЗК і ЦГЗК).

Виробництво товарної залізорудної продукції зросло на 3% – до 2,180 млн тонн, при цьому майже весь обсяг цієї продукції було вироблено з високим вмістом заліза. За рахунок зміни портфеля замовлень на користь окатишів, їх виробництво зросло на 7% – до 1,434 млн тонн, тоді як виробництво товарного концентрату зменшилося на 5% – до 746 тис. тонн.

За дев’ять місяців 2023 року виробництво загального ЗРК знизилося на 23% через початок повномасштабних військових дій на території України наприкінці лютого 2022 року. У результаті, обсяги виробництва товарної залізорудної продукції скоротилися на 12% – до 6,220 млн тонн – через зменшення виробництва товарного концентрату на 49%, до 2,231 млн тонн. При цьому зростання випуску товарних окатишів на 48% відбулося за рахунок переорієнтації портфеля замовлень. Майже весь обсяг товарної залізорудної продукції було вироблено з високим вмістом заліза.

У третьому кварталі 2023 року виробництво вугільного концентрату групи зменшилося на 19% порівняно з попереднім кварталом – до 1,275 млн тонн. Основним фактором цього було зменшення обсягів виробництва на 36% на шахтах компанії United Coal Company (США) – до 443 тис. тонн – у зв’язку з припиненням видобутку на шахтах Carter Roag та зменшенням видобутку на деяких шахтах Wellmore. Виробництво вугільного концентрату в Покровській вугільній групі (Україна) зменшилося на 7% – до 832 тис. тонн – у зв’язку зі зменшенням видобутку через погіршення геологічних умов.

За дев’ять місяців 2023 року випуск вугільного концентрату групи зріс на 17% переважно внаслідок збільшення видобутку в Покровській вугільній групі – на 33%, до 2,426 млн тонн, а також поліпшення якісних характеристик українського коксівного вугілля.

Раніше фінансовий директор групи Юлія Данкова пояснювала, що внаслідок війни “Метінвест” втратив контроль над двома великими комбінатами в Маріуполі та призупинив виробництво в Авдіївці. Ці та інші виклики, які компанія продовжує долати, змусили перебудувати бізнес, щоб вижити.

Так, насамперед компанія забезпечила можливість своїм іноземним підприємствам діяти відокремлено, оскільки вертикально інтегрована структура була порушена. До війни маріупольські комбінати постачали на свої прокатні заводи за кордоном напівфабрикати, а зі США в Україну йшов вугільний концентрат. Зараз активи “Метінвесту” в Італії, Великій Британії та США ведуть діяльність як самостійні підприємства. Вугільні шахти в США переорієнтували продажі продукції на внутрішній та експортні ринки, а прокатні заводи купують напівфабрикати на відкритому ринку.

Вона також констатувала, що зараз метпідприємства групи завантажені на 65-75% потужності, а ГЗК – на 35-40%.

Як повідомлялося, “Метінвест” за підсумками січня-березня поточного року скоротив загальне виробництво залізорудного концентрату (ЗРК) на 62% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 2,306 млн тонн, окатишів на 6% – до 1,214 млн тонн, загальний випуск коксівного вугільного концентрату зріс на 14%, до 1,461 млн тонн. Водночас випуск загального залізорудного концентрату зріс більш ніж удвічі порівняно з попереднім кварталом – до 2,306 млн тонн.

Група в першому півріччі 2023 року скоротила виробництво ЗРК на 46% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 4,746 млн тонн, збільшила окатишів на 37% – до 2,555 млн тонн, загальний випуск коксівного вугільного концентрату зріс на 25%, до 3,043 млн тонн. Випуск товарної залізорудної продукції знизився на 35%, до 4,041 млн тонн.

“Метінвест” за підсумками 2022 року знизив виробництво загального залізорудного концентрату на 66% порівняно з попереднім роком – до 10,712 млн тонн, товарної залізорудної продукції на 55% – до 7,903 млн тонн, зокрема обсяги товарного концентрату – на 60%, до 4,718 млн тонн, а обсяги товарних окатишів – на 45%, до 3,185 млн тонн. У 2022 році виробництво вугільного концентрату групи знизилося на 11% – до 4,959 млн тонн.

“Метінвест” складається з видобувних і металургійних підприємств, розташованих в Україні, Європі та США.

Основними акціонерами “Метінвесту” є група “СКМ” (71,24%) і “Смарт-холдинг” (23,76%), які спільно керують компанією.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢