Інтерпайп недоотримав 1,2 млн дол через блокаду польсько-українського кордону

Металообробка Металургія Новини
Інтерпайп недоотримав 1,2 млн дол через блокаду польсько-українського кордону

Українська промислова компанія “Інтерпайп” через блокаду польсько-українського кордону в листопаді поточного року сумарно недоотримала або додатково витратила $1,2 млн, повідомив директор із забезпечення закупівель і логістики групи Олексій Яновський агентству “Інтерфакс-Україна” у відповіді на відповідний запит.

“В умовах блокади чорноморських портів основними видами транспорту для доставки клієнту продукції “Інтерпайпу” у 2023 році є автомобільний і водний, на які припадає загалом 79% відвантаженої продукції. При цьому автомобільні перевезення до європейських клієнтів є дуже важливими для нашої компанії, оскільки за підсумками дев’яти місяців на їхню частку припадало 38% від усієї відвантаженої продукції”, – констатував Яновський.

За його словами, автомобілі з продукцією компанії активно перетинали польсько-український кордон через пункти пропуску “Ягодин – Дорогуськ”, “Краківець – Корчова”, “Рава-Руська – Гребенне”, проте з 6 листопада їх було заблоковано.

“Це призвело до того, що “Інтерпайп” не доставив уже виготовлену продукцію європейським клієнтам, також частину замовлень було перенесено з листопада на грудень. Це наші прямі збитки в листопаді від страйку”, – сказав директор із закупівель і логістики.

Він також повідомив, що, крім цього, є й непрямі збитки. Зокрема, щоб уникнути заблокованих пунктів пропуску, потік авто було переспрямовано на інші вільні переходи в Словаччині та Румунії. Збільшення транспортного плеча призвело до зростання вартості транспортування продукції.

Крім того, зросло навантаження на словацькі й румунські переходи, через що там утворилися черги й збільшилися простої авто.

“Наші клієнти також готуються до виставлення претензій і скасування вже укладених угод. При цьому “Інтерпайп” купував низку товарів за імпортом, який також не може перетнути кордон через блокаду. Отже, ми залишилися без потрібного імпорту, а європейські продавці цих товарів – без продажів в Україну”, – наголосив Яновський.

Отже, сукупні (прямі й непрямі) збитки “Інтерпайпу” за листопад сягнули $1,2 млн, резюмував топменеджер.

Як повідомлялося, через протест польських перевізників, який розпочався 6 листопада, на прикордонних переходах “Ягодин – Дорогуськ”, “Краківець – Корчова” і “Рава-Руська – Гребенне” черги на в’їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягали 40 км. За озвученою Мінвідновлення інформацією, на українсько-польському кордоні було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, а потік вантажних автомобілів через нього впав на 20-25%. З 23 листопада блокада українсько-польського кордону поширилася на прикордонний перехід “Шегині – Медика”.

Організатори блокади, які вимагають скасувати запроваджений з війною “транспортний безвіз” для України, повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, акція триватиме до 3 січня 2024 року, проте на окремих пунктах уже є дозволи щодо її продовження до лютого.

“Інтерпайп” – українська промислова компанія, виробник безшовних труб і залізничних коліс. Її продукцію поставляють до більш ніж 80 країн світу через мережу торговельних офісів, розміщених на ключових ринках Близького Сходу, Північної Америки та Європи. У 2022 році “Інтерпайп” реалізував 384 тис. тонн трубної продукції та 87 тис. тонн залізничної продукції. Продаж залізничних продуктів здійснюється під брендом KLW.

В “Інтерпайпі” працюють 10 тис. співробітників. У 2022 році компанія перерахувала до бюджетів усіх рівнів 2,8 млрд грн.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢