Втрати економіки від підвищення тарифів Укренерго складуть 13,2 млрд грн – Кисилевський

Економіка Новини ТЕК Точка зору
Втрати економіки від підвищення тарифів Укренерго складуть 13,2 млрд грн – Кисилевський

Сумарні втрати економіки від пропонованого підвищення тарифу “Укренерго” на передачу і на диспетчерське управління за розрахунками Федерації роботодавців України складуть 13,2 млрд грн в 2024 році. Про це у коментарі МінПрому повідомив  заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

“Це значні кошти, які могли б бути інвестовані або сплачені у вигляді податків. Очевидно, що підвищення призведе до зниження конкурентоздатності української продукції і, як наслідок, до втрати ринків збуту, скорочення працівників і зменшення валютних надходжень від експорту. Це є неприпустимим”, – сказав він.

Іншим аргументом проти підвищення тарифів Д.Кисилевський називає прогнозоване зростання ВВП в 2024 році. Зокрема Нацбанк передбачає зростання на 3,6%, Міністерство економіки – на 5%. Збільшення ВВП супроводжується зростанням споживання електроенергії, відповідно обсяг передачі електроенергії мережами Укренерго зросте. Тож є підстави вважати, що надходження Укренерго зростуть навіть при незмінному розмірі тарифів.

“Вважаю пропоноване підвищення необґрунтованим і виступаю за збереження тарифів Укренерго на існуючому рівні”, – резюмував Д.Кисилевський.

Як відомо, 16 листопада Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг схвалила проект постанови про встановлення на наступний рік тарифу “Укренерго” на передачу електроенергії в розмірі 592,89 грн/мВт.год та на диспетчеризацію – 100,37 грн/мВт.год.

Нагадаємо, що цього року тариф на передачу електроенергії підіймався вже тричі (у січні, квітні та липні) і зараз він складає 485,1 грн/мВт.год, що на 40% вище ніж у минулому році. Також синхронно і навіть більшим темпом зростає і тариф за диспетчерське управління, сягнувши 95,54 грн/МВт.год – збільшення у порівнянні з минулим роком складає 54%.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢