Тарифне гальмо для економічного відновлення

Публікації
Тарифне гальмо для економічного відновлення

В Україні готується чергове підвищення тарифів державної компанії “Укренерго” для промислових споживачів. На думку експертів, такий крок призведе до скорочення темпів економічного відновлення країни, але існує шлях вирішення проблеми через реструктуризацію кредитів “Укренерго”.

Трохи більше року тому російський диктатор Володимир Путін вирішив занурити Україну у темряву, розпочавши ракетний терор проти об’єктів вітчизняної енергетики. Завдяки українським ППО і ремонтним бригадам енергетиків, які швидко ліквідували наслідки атак, цей план в повній мірі агресору реалізувати не вдалось, але все ж таки населення та промисловість зіштовхнулась зі суттєвим дефіцитом електроенергії – за оцінками Національного банку у IV кварталі минулого року він становив близько 25%, а у I кварталі цього року на рівні 15%.

Слід відзначити, що ще на початку року регулятор прогнозував більш значний вплив проблем з енергопостачанням на економіку. За базовим сценарієм НБУ закладав можливий дефіцит у 15–18% на поточний зимній період, а аналогічні показники за негативним сценарієм сягали 30–33%. Але ситуацію з енергопостачанням вдалось стабілізувати, всі мережеві обмеження на споживання були скасовані ще на початку квітня, а у опалювальному сезоні 2023/2024 дефіцит за прогнозами не перевищить 5% і перекриватиметься імпортом електроенергії.

Дефіциту нема, але товар стає занадто дорогим

Тобто з постачанням електроенергії на підприємства проблем немає, але з’явилась інша проблема – тарифи “Укренерго” для підприємств стабільно зростають, так цього року тариф на передачу електроенергії підіймався вже тричі (у січні, квітні та липні) і зараз він складає 485,1 грн./мВт.год, що на 40% вище ніж у минулому році. Також синхронно і навіть більшим темпом зростає і тариф за диспетчерське управління, сягнувши 95,54 грн./МВт.год – збільшення у порівнянні з минулим роком складає 54%.

16 листопада стало відомо про підготовку чергового підвищення – цього дня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила проект постанови про встановлення на наступний рік тарифу “Укренерго” на передачу електроенергії в розмірі 592,89 грн/мВт.год та на диспетчеризацію – 100,37 грн/мВт.год.  Таким чином обидва тарифи зростуть ще на 22% та 5% відповідно.

Яка головна причина цього чергового підвищення? Як повідомляв раніше голова “Укренерго” Володимир Кудрицький, компанія залучила у міжнародних партнерів 700 млн євро кредитів. Крім того “Укренерго” для покриття боргів на ринку електроенергії залучила кредити державних (11,4 млрд грн) і міжнародних (12,93 млрд грн) банків, а також випустила “зелені” облігації на 21,4 млрд грн. Як заявив член правління “Укренерго” Олег Скрипник, підвищення тарифів “дозволить нівелювати заборгованість, яка існує на сьогодні, та частково погасити наші борги”.

Негативні наслідки підвищення тарифів

В свою чергу український бізнес та промисловість не в захваті від ідеї чергового підвищення тарифів – за оцінками Федерації роботодавців України у такому разі в наступному році прийдеться сплатити за передачу та диспетчеризацію електроенергії на 13,2 млрд грн більше. “Такий додатковий фінансовий тягар на бізнес під час війти може призвести до негативних наслідків для національної економіки, – підкреслили у ФРУ. – В умовах російської агресії проти України стабільність роботи промисловості надважлива в контексті поточного забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань, допомоги населенню та подальших планів з відновлення руйнувань, які зазнала наша держава”.

Позицію профільної асоціації підтримує і заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. “Це значні кошти, які могли б бути інвестовані або сплачені у вигляді податків. Очевидно, що підвищення призведе до зниження конкурентоздатності української продукції і, як наслідок, до втрати ринків збуту, скорочення працівників і зменшення валютних надходжень від експорту. Це є неприпустимим”, – заявив він у коментарі МінПрому.

Про зниження конкурентоздатності внаслідок підвищення тарифів “Укренерго” говорить і президент Об’єднання підприємств “Укрметалургпром” Олександр Каленков: “Якщо будуть зростати тарифи, то це означатиме, що українська продукція буде менш конкурентоздатною на світовому ринку і відповідно ми менше зможемо продати”.

“Зараз важливо щоб добре працювала логістика, щоб ми могли більше вивозити продукції і щоб всередині країни не зростала собівартість. В цьому аспекті все що можна було зробити на підприємствах вже зроблено, до останнього всі внутрішні ресурси використані і зараз важливо, щоб і держава проводила нормальну політику і контролювала видатки своїх монополій таких як “Укренерго” та “Укрзалізниця” і надала підприємствам можливість працювати без підвищення тарифів”, – додає він.

Особливо негативна реакцію на підвищення тарифів лунає з боку галузей, які споживають великі обсяги електроенергії. Зокрема в Українській асоціації виробників феросплавів (УкрФА) взагалі заявили про загрозу масових скорочень та ризику втрати стратегічно важливої галузі. В УкрФА нагадали, що наразі феросплавні заводи вимушені призупинити роботу, а майже весь персонал направлено на простій. “В черговий раз зауважимо: розрахунки залишаються не обґрунтованими, а підтримка та захист інтересів споживача повністю відсутні, – підкреслили в асоціації. – Ми сподіваємось на здоровий глузд – не можна перекривати кисень металургійним підприємствам, адже це майбутнє відновлення країни. І подальше зростання тарифів ставить під загрозу хоч якусь можливість запуску печей”.

О.Каленков звернув увагу і на те, що підвищення тарифів “Укренерго” також негативним чином відіб’ється і на споживачах металопродукції всередині країни – в них зменшиться можливості розвивати бізнес, інвестувати і менше споживати металу внаслідок зростання цін на продукцію. “Справа в тому, що негативний ефект в тому числі і для державного бюджету може бути набагато більшим ніж названі 13 млрд грн., частина бізнесу підвищення тарифів не перенесе і просто припинить свою діяльність”, – додав президент “Укрметалургпрому”.

Які є шляхи виходу з ситуації

Тим не менш проблему з боргами “Укренерго” треба якось вирішувати. Представники бізнесу та промисловості переконані, що такий шлях існує і для цього необов’язково підвищувати тарифи. “Ми пропонуємо оптимізувати структуру витрат, закладених у тарифи, зокрема шляхом реструктуризації тіла кредитів “Укренерго” та часткової капіталізації відсотків по них, що дасть змогу відтермінувати платежі на період після закінчення воєнного стану, скорочення витрат на допоміжні послуги”, – підкреслюють у Федерації роботодавців України.

Президент “Укрметалургпрому” в свою чергу зауважив, що сьогодні приватний бізнес залучати кошти не може ані в Україні, ані за кордоном через величезні воєнні ризики. Проте держава може допомогти “Укренерго” реструктурувати борги перед позичальниками, тобто перенести виплати на період після завершення війни: “Держава повинна організувати процес реструктуризації цих боргів, заморожування виплат та відсотків. Це важливо для України, тому що якщо підприємства споживачі електроенергії все ще можуть платити, це означає, що вони все ще працюють незважаючи на важкі умови. І якщо держава візьме на себе забезпечення того, щоб тарифи в черговий раз не зростали у воєнний час, це надасть можливість підприємствам дожити до перемоги, сплачувати податки, зарплати працівникам та продовжувати допомагати Збройним силам”.

О.Каленков висловив переконання, що така ініціатива з боку української влади отримає розуміння у західних партнерів України. “Вони зараз латають дірки у бюджеті України, а якщо підвищувати тарифи, то цих дірок у бюджеті буде ще більше, оскільки підприємства будуть закриватись. Тому якщо наші партнери підуть назустріч і допоможуть “Укренерго” працювати не підвищуючи тарифи, це збереже чималу частку української економіки і врешті решт і наші партнери теж в майбутньому зможуть витрачати менше”, – вказує він.

Слід зауважити, що ця аргументація є досить слушною, оскільки чергове підвищення тарифів є прямим перекладанням витрат з кишені “Укренерго” до кишені бізнесу і далі по ланцюжку і до споживачів. І для України, яка втратила у перший рік російського вторгнення майже 30% ВВП, питання максимального стимулювання темпів економічного відновлення повинно бути в пріоритеті.

Наостанок треба вказати, що ще одним аргументом проти підвищення тарифів “Укренерго” є прогнозоване зростання ВВП в 2024 році. Як відомо, НБУ передбачає зростання на 3,6%, Міністерство економіки на 5%.

Заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Д.Кисилевський також звертає увагу на те, що збільшення ВВП супроводжується зростанням споживання електроенергії, відповідно обсяг передачі електроенергії мережами “Укренерго” зросте. “Тож є підстави вважати, що надходження “Укренерго” зростуть навіть при незмінному розмірі тарифів. Вважаю пропоноване підвищення необґрунтованим і виступаю за збереження тарифів “Укренерго” на існуючому рівні”, – резюмував він.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢