Укренерго фіксує збільшення споживання електроенергії

Економіка Новини ТЕК
Укренерго фіксує збільшення споживання електроенергії

НЕК “Укренерго” повідомляє про стрімке збільшення споживання електроенергії в країні внаслідок похолодання та закінчення свят.

За інформацією оператора систем передачі, сьогодні, 3 січня, рівень споживання станом на 10:00 на 14% вищий за відповідний показник о 10:00 напередодні. Вчора, 2 січня, добовий максимум споживання був ввечері. Його показник був на 13,8% вищим, ніж у вівторок, 26 грудня.

Таке різке підвищення рівня споживання створює значне додаткове навантаження на енергосистему.

“Для покриття споживання, яке стрімко зростає, потрібно швидко ввести в роботу щонайменше 6 енергоблоків. Для електростанцій, які все ще відновлюються після масованих ракетних атак минулої зими, це дуже різке збільшення навантаження, яке може призвести до технологічних порушень”, – стверджують в “Укренерго”.

Разом із тим, за даними Міністерства енергетики, зараз в аварійний ремонт виведено блок ТЕЦ, протягом доби з короткострокових аварійних ремонтів у роботу вийшло 4 одиниці теплової генерації. У резерві 2 блоки ТЕС, які будуть задіяні за потреби.

Утім, як запевняють в Міненерго та “Укренерго”, наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів.

Вчора вранці, для збереження балансу між виробництвом та споживанням, протягом 30 хвилин обмежувалась робота електростанцій на ВДЕ. Це було пов’язано з різким падінням споживання через пошкодження, завдані мережам “Укренерго” та обленерго під час масованої ракетної атаки.

Наразі пропускна здатність високовольтних мереж “Укренерго” достатня для покриття наявного попиту. У київському енерговузлі відновлено роботу обладнання, яке було пошкоджено під час масованої ракетної атаки 2 січня.

Експорт сьогодні здійснюється у нічні години мінімального споживання до Румунії та Молдови. Загальний обсяг 1493 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 301 МВт. Імпорт електроенергії здійснюється вдень зі Словаччини та Румунії. Загальний обсяг 1138 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 178 МВт.

Проте “Укренерго” закликає споживачів ощадливо використовувати електроенергію. Для того, щоб допомогти енергосистемі працювати у цей складний період, достатньо перенести використання енергоємних приладів з вечірніх годин максимального навантаження 16:00-19:00 на ніч або ранок.

Як повідомляла “Українська енергетика”, протягом останніх кількох днів у вітчизняній енергосистемі спостерігався профіцит електроенергії. Це пояснювали скороченням споживання ресурсу під час святкових днів, а також нетипово високими для цього періоду температурами повітря.

На тлі профіциту Україна відновила експорт електроенергії, який не здійснювався з кінця листопада. При цьому в грудні 2023 року Україна імпортувала рекордний обсяг електроенергії – 233 тис. МВт·год, що є найвищим показником від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢