Рішення про підвищення тарифів повинні прийматися після обговорення з громадськістю – експерт

Економіка Новини Точка зору
Рішення про підвищення тарифів повинні прийматися після обговорення з громадськістю – експерт

Чиновники повинні дивитися на економічну ситуацію в країні максимально широко і прогнозувати її розвиток або занепад, а не концентруватися на короткочасній вигоді від підвищення тарифів державних монополій. Про це заявив президент ОП “Укрметалургпром” Олександр Каленков.  

“У нас, на жаль, чиновник від Мінтрансу думає тільки про те, як закрити дірку у фінплані Укрзалізниці. Причому думає не про те, як підвищити ефективність роботи компанії, а як зайти на ринок і підвищити тарифи. І чиновники кожного з відомств не думають про загальну картину – про те, як підвищення тарифів відіб’ється на економічному зростанні або на падінні. Вони найчастіше дивляться на дуже короткострокові цілі. А думати потрібно про те, як зберегти нашу промисловість і економіку до перемоги”, – підкреслив Каленков. 

Він акцентував, що стабільний розвиток країни – це частина шляху до перемоги, адже саме працююча економіка дає можливість фінансувати нашу армію. Тому будь-яке рішення, яке відіб’ється на її стані, має широко обговорюватися із залученням експертів і учасників ринку.  

“Ми повинні відновлювати Україну за рахунок нашої промисловості, нашої економіки і трудових ресурсів. Тому рішення про підвищення тарифів держкомпаній має прийматися з якомога ширшим залученням експертів, чиновників, і клієнтів цих компаній. Чим ширше буде дискусія, тим з великих сторін можна підійти до проблеми і побачити, як тарифна політика вплине на баланс компаній не тільки в цьому році, але і в наступному”, – упевнений Каленков.  

Як приклад він навів Укрзалізницю, у якої в 2022 році товарообіг зменшився в два рази. Але якщо компенсувати збитки підвищенням тарифів, то товарообіг падає ще більше, і так закручується спіраль. 

“Те ж саме і в енергетиці. Тут державі потрібно приймати рішення, як поводитися в середньостроковій перспективі з тарифами населення і зеленою енергетикою, як реструктуризувати борги Укренерго. Це все довгострокові державні рішення. Так, під час великої війни складно планувати довгостроково. Але якщо не робити це зараз, то ми просто можемо не зберегти промисловість і економіку до перемоги”, – резюмував Каленков. 

Як відомо, НКРЕКП підвищила тариф Укренерго на послуги з передачі електроенергії з 1 січня 2024 року до 528,57 грн/МВт-год. Також було підвищено тариф на диспетчерське управління до 104,57 грн/мВт-год.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢