Продовольча безпека потребує розмінування та захисту портів Чорного моря

Економіка Новини
Продовольча безпека потребує розмінування та захисту портів Чорного моря

Першочерговими завданнями для вирішення проблеми глобальної продовольчої небезпеки є розмінування Чорного моря, посилення протиповітряного захисту портової інфраструктури України та гуманітарної допомоги для найбільш вразливих країн.

Про це у Давосі за підсумками четвертої зустрічі радників з національної безпеки та політичних радників лідерів держав світу щодо реалізації української Формули миру сказала перша віцепрем’єр-міністр — міністерка економіки України Юлія Свириденко, повідомляє Укрінформ. 

«Продовольчу небезпеку відчувають нині принаймні 40 країн, тому що Росія атакує не лише мирних українців, а й інших людей у глобальному вимірі, за тисячі кілометрів від України. Заміновані поля, зруйновані зернові сховища, блокада судноплавства – все це спричинило дефіцит продовольчих товарів. Ми обговорили це питання під час дискусії навколо Формули миру», – зазначила представниця українського уряду. 

Вона нагадала, що після російського вторгнення ціни на продовольство злетіли до рекордного рівня. Наприклад, ціна на зерно зросла до понад 400 доларів за тонну. Це мало найбільш важкі наслідки для великої кількості людей. Число тих, хто потерпає від продовольчої небезпеки, зросло до 324 мільйонів по усьому світу. Саме тому продовольча безпека стала однією з головних тем під час конференції радників у Давосі.

«Це все дуже конкретні речі, і, як на всіх зустрічах з національної безпеки, ми відпрацьовуємо дуже чіткий план. Перш за все, маємо розмінувати Чорне море, забезпечити страхування для суден, надати більше засобів протиповітряного захисту для портової інфраструктури. Безумовно, ми також маємо збільшити обсяги допомоги для найбільш вразливих споживачів. Ми говорили про це, і це єднає країни», – зазначила Свириденко. 

За її словами, у перший рік після російського вторгнення українська економіка впала на 28%, у минулому році вона вже зросла на 5%.

«Продовження боротьби для нас має екзистенційне значення, в той час, як у Росії є вибір – воювати або не воювати. Тому настільки важливо долучити (до обговорення Формули миру – ред.) якомога більше країн. Ми раді бачити, що кожного разу кількість країн-учасниць збільшується, і ми сподіваємося на значний результат наступних зустрічей», – додала Свириденко. 

Як повідомлялося, сьогодні в Давосі, перед початком Всесвітнього економічного форуму, відбулася четверта зустріч радників із питань національної безпеки та політичних радників за участі керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢