Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Економіка Новини Точка зору
Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Система бронювання працівників від мобілізації на вітчизняних підприємствах потребує якісного оновлення. Таку думку висловив голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

“Уряду вдалося внормувати чимало питань, але система все одно потребує якісного оновлення. Одні бізнеси отримали можливість бронювати людей тисячами, коли інші опинилися за бортом, бо недотягували до показника по якомусь одному критерію”, – написав він.

Д.Наталуха підкреслив, що за відсутності законних, правових альтернатив для бронювання, бізнес або опиняється під загрозою зупинки, або ж вимушений буде йти у тінь: не оформлювати працівників, або ж взагалі вдаватися до корупції, щоб їх зберегти. В той же час він відзначив, що кожен бізнес, який готовий створювати білі робочі місця, чесно платити податки, та тим самим фінансувати Сили оборони є важливим.

“Немає різниці, чи це великий експортер з десятком тисяч працівників, чи невелике СТО на п’ять осіб, яке ремонтує волонтерам автівки. Масштаби різні, але кожен робить важливу справу, підтримує роботою наших співгромадян, а податками – наших захисників. Якщо ми хочемо перемогти, то нам доведеться знаходити механізми, як зробити так, щоб завтра на двері такого бізнесу не повісили замок, бо там вже немає кому працювати”, – вважає голова парламентського комітету з питань економічного розвитку.

В той же час він акцентував, що ніхто не знає який саме зі співробітників важливий для бізнесу, краще за самого роботодавця: “Він знає який прибуток приносить працівник, наскільки він є критичним та незамінним в його бізнес моделі. Тому, якщо дати всім бізнесам можливість бронювати, ба більше — самим обирати заброньованих, це принаймні частково прибере тривожність і непередбачуваність, яка склалася довкола мобілізації”.

“Якщо ти чесний бізнес, якщо ти працюєш у білу — немає чого боятись, ти зможеш зберегти критичних працівників, яких ти сам визначиш, і які надалі дозволять тобі працювати. Це про довіру і про чіткі правила гри. І що важливо — це про передбачуваність, якої не вистачає бізнесу в ці часи.

Це також і про справедливість, бо у багатьох звичайних трудяг, чия праця важлива, нарешті може з’явитися такий інструмент. Ми хочемо, щоби бронь перестала бути привілеєм, а стала доступною і тим, кому вона реально збереже виробництво”, – резюмував Д.Наталуха.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢