В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт

Екологія Економіка Новини
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт

В Україні станом на початок 2024 року встановлена потужність об’єктів відновлювальної генерації зросла на 238 МВт від рівня 2022 року та сягнула 8773 МВт.

Наразі у секторі працює понад 1 тисяча компаній, що експлуатують понад 1767 об’єктів/установок ВДЕ, йдеться в аналізі Біоенергетичної асоціації України (UABIO) для SAF.

Зазначається, що загальний обсяг виробництва зеленої електроенергії не змінився, порівняно з 2022 роком, і сягнув близько 8 млн МВт-год. Найбільше падіння обсягів виробництва електроенергії в 2023 році зафіксували на вітроенергетичних потужностях – на 43%, а на інших ВДЕ-обʼєктах обсяги виробництва зросли на 10-61%.

В аналізі підкреслили, що наразі в Україні працює 24 ТЕС та ТЕЦ на біомасі. Їхня потужність зросла на 23,6 МВт і становить 178 МВт. Близько 110 МВт цих потужностей працюють на лушпинні соняшника і 67 МВт використовують деревну тріску. В UABIO додали, що річний обсяг виробництва електроенергії зріс на 61% з 288 млн кВт•год до 464 млн кВт•год. Загалом по Україні коефіцієнт використання встановленої потужності ТЕС/ТЕЦ на біомасі зріс з 21% до 34%. Найбільшим джерелом енергії стало лушпиння соняшника, завдяки якому згенерували 78% електроенергії.

“Лише декілька компаній мають середній річний рівень завантаженості понад 65%, а деякі відновили свою роботу у 2023 році, проте не змогли достатньо наростити обсяги виробництва”, – розповіли у повідомленні, додавши, що 5 об’єктів так і не відновили свою роботу на ринку. Зазначається, що загальна встановлена потужність біогазових комплексів не змінилась і становить 135 МВт. Середній коефіцієнт використання встановленої електричної потужності установок на біогазі становить 49%.

В аналізі додали, що загальний обсяг виробництва електричної енергії з біогазу зріс на 15% до 580 млн кВт•год. Проте 20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 об’єктів мали показники використання встановленої потужності на рівні 75-82%. Нагадаємо, в Україні протягом 2022-2023 воєнних років ввели в експлуатацію понад 660 МВт нових потужностей відновлюваних джерел енергії.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢