Українська оборонка збільшила обсяги виробництва втричі

Машинобудівництво Металообробка Новини
Українська оборонка збільшила обсяги виробництва втричі

Українська оборонна промисловість у 2023 році виробила втричі більше, ніж за 2022 рік. При цьому потенціал галузі зріс у шість разів – половина потужностей до кінця 2024 року – законтрактовані. Про це заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін на конференції, передає Інтерфакс-Україна.

“Минулого року наша “оборонка” виробила втричі більше, ніж за 2022 рік. Наші здібності на 2023 рік, ще в шість разів більше за минулий рік. На сьогодні ми маємо близько половини від цих можливостей, законтрактованих на 2024 рік. Працюємо разом із Міністерством оборони, із силами оборони над подальшою контрактацією”, – сказав Камишін.

За словами Камишина, Україна сьогодні може виробляти разом із партнерами кілька позицій. Зокрема, збирати БМП та БТРи Lynx (БМП) та Tpz1 Fuchs (БТР) з німецькою компанією Rheinmetall. Крім виробництва бронетехніки, з цією компанією реалізуються проєкти виробництва боєприпасів.

Також розпочато виробництво легкої гаубиці L-119 (105-мм гаубиця) із британськими партнерами. Камишін не назвав компанію-партнера, але на слайді його презентації було вказано британську BAE Systems та її плани в Україні – локалізація виробництва та ремонт військової техніки.

За словами міністра, продовжується робота над системами гібридних систем ППО – у роботі п’ять проєктів FrankenSAM. Це модернізовані радянські системи, де використовуються західні ракети.

“За минулий рік ми суттєво наростили виробництво боєприпасів. Це головна позиція, головна номенклатура, на яку сьогодні чекає наш фронт. Почали освоювати нові позиції в артилерійських боєприпасах. І на цей рік ми також кратно нарощуємо виробництво за цією позицією”, – повідомив Камишин.

Він зазначив, що сили оборони з минулого року почали працювати зі стратегічних цілей у Росії виробленим в Україні озброєнням. Для цього використовувалися повітряні та морські дрони.

“Цей рік буде роком, коли ми побачимо їх на землі. Це буде рік, коли ви почуєте більше про наземну систему, про роботизовану систему”, – запевнив Камишин.

Міністр наголосив, що найважливішою програмою для України залишається ракетна. “Найважливіша програма для нашої країни – це ракетна програма, але про неї я скажу не більше, ніж сказав мій президент, що у нас з’явилася наша далекобійна зброя, яка вразила ціль на 700 км”, – сказав Камишин.

У виступі міністр також розповів про завдання підвищення ефективності, що стоїть перед оборонною промисловістю.

“В умовах дефіциту ресурсів важливим стає правильний розрахунок. Перший рік ми жили у парадигмі сміливості. Другий рік ми жили у парадигмі залізності. Третій рік нам важливо сфокусуватися на ефективності. І ми уважно вважаємо все, що ми виробляємо. Для кожної позиції, яку ми виробляємо, ми вважаємо, наприклад, показник, який дозволяє нам оцінити ціну хорошої російської”, – заявив Камишин, уточнивши, що “за якимись виробами нам вдасться ще більше знизити ціну хорошої російської”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢