Вимогу локалізації варто поширити на оборонний сектор – Кисилевський

Економіка Машинобудівництво Металообробка Новини
Вимогу локалізації варто поширити на оборонний сектор – Кисилевський

Вимоги стосовно рівня локалізації у державних закупівлях можна розширити на закупівлю товарів для сектору національної безпеки та оборони по аналогії із цивільними тендерами.

На цьому наголосив народний депутат, заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, автор закону №1977-IX про локалізацію, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні дія цього закону розповсюджується на дуже невелику категорію товарів машинобудування, і то навіть не на всі, а лише на кілька напрямів – на закупівлю комунальної техніки, залізничного транспорту, міського транспорту, товарів енергетичного машинобудування. А чому б не розширити вимогу щодо обов’язкової частки місцевої складової в держзакупівлях на продукцію легкої промисловості, будівельні матеріали чи, наприклад, ліфти? В Україні достатньо виробників, які між собою конкурують і які заслуговують на те, щоб держава надавала пріоритет їм, а не аналогічній продукції, скажімо, з Китаю», – сказав Кисилевський.

Він зауважив, що під час форуму «Зроблено в Україні» від Президента Володимира Зеленського та першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко прозвучали пропозиції розширити дію закону про локалізацію на більш широкі категорії товарів, зокрема, на держзакупівлі у секторі національної безпеки та оборони.

 «В оборонних закупівлях значну частку становлять цивільні товари, ті ж самі автобуси чи форма як складова легкої промисловості. Я переконаний, що можна і варто вимогу щодо локалізації розширити на оборонні тендери саме на цивільні товари за аналогією із звичайними публічними закупівлями. І там, де доцільно і можливо, подумати про те, щоб локалізувати виробництво боєприпасів», – сказав депутат.

Він підкреслив, що оскільки таке завдання було поставлено Президентом уряду, варто незабаром чекати на конкретні пропозиції.

Як повідомлялося, із січня 2024 року мінімальний рівень локалізації у публічних закупівлях продукції машинобудування в Україні підвищився з 15 до 20%.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢