Ціна квот на викиди вуглецю у Європі значно знизилась на початку року

Екологія Економіка Металургія Новини
Ціна квот на викиди вуглецю у Європі значно знизилась на початку року

Цього року європейська ціна квот на викиди вуглецю падає, оскільки декарбонізація енергосистеми регіону відбувається швидкими темпами, повідомляє Bloomberg.

Ціна квот на викиди CO₂ в рамках EU ETS на 26 лютого становила близько €54/т. Хоча на поточному тижні ринок зріс, вона все ще приблизно на 43% нижча, ніж у рік тому, ця тенденція викликає здивування у експертів, адже система торгівлі квотами на викиди в Європі буде посилюватися в найближчі роки, оскільки ЄС працює над досягненням нульового рівня викидів у 2050-му.

Проте декарбонізація енергосистеми регіону відбувається швидкими темпами, це скорочує попит на вуглецеві квоти, відтак, відбувається і падіння цін.Торік вітрові та сонячні електростанції виробили найбільше електроенергії в ЄС за всю історію, що було прискорено енергетичною кризою.

Зауважимо, що їх частка склала 27% у загальному обсязі генерації. Окрім того, після серйозних збоїв відновився потужний атомний флот Франції, а також гідроенергетика після посух. Тепла зима знизила споживання енергії, водночас у цей період збільшилась вітрогенерація.

«Декарбонізація в енергетиці відбувається швидше, ніж за нею встигає вуглецевий ринок», – зауважив Марк Льюїс, керівник відділу досліджень і портфельний менеджер Andurand Capital Management.

Ціни на CO2 також впали на тлі слабкого попиту з боку промисловості, оскільки чимало заводів зупиняли діяльність після різкого зростання цін на енергоносії у 2022-му.

На думку Льюїса, оскільки ринок квот на викиди буде значно жорсткішим наприкінці десятиліття, лише питання часу, коли ціни знову почнуть зростати.

Водночас як йдеться у колонці Financial Times, європейська система торгівлі квотами на викиди занадто неповоротка, аби надати необхідний імпульс декарбонізації.

Наразі надлишок пропозиції на ринку спостерігається з вагомої причини – наразі викиди CO₂ у блоці зменшились. За даними ICIS, у 2023 році вони становили 1,2 млрд т у порівнянні з 1,4 млрд т у 2022-му.

Окрім того, квот ще багато, оскільки ЄС продає додаткові лоти на аукціонах, щоб допомогти оплатити енергетичний перехід.Значна частина відсутнього обсягу викидів CO₂ має циклічний, а не структурний характер, зауважує FT.

Майже половина викидів ETS припадає на промисловий сектор, який страждає від високих цін на енергоносії. За мірою того, як європейська економіка набирає обертів, викиди повинні знову почати зростати.

Більша частина решти викидів припадає на енергосектор, який знаходиться на кращій траєкторії, збільшуючи частку генерації з відновлюваних джерел.

Проте тут також спостерігається певна циклічність. Зниження попиту на електроенергію (майже на 7% у 2021-2023 рр.) є наслідком стрибка цін у 2022 році, і тенденція має змінитися на протилежну.

Все це призводить до приглушеної траєкторії скорочення викидів. Очікується, що кількість викидів CO₂ у 2026-2027 роках буде приблизно такою ж, як і наразі. Враховуючи заплановане скорочення кількості дозволів, ринок може виявитися вузьким.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢