Туреччина різко скоротила торгівлю з Росією через загрозу санкцій США

Економіка Новини
Туреччина різко скоротила торгівлю з Росією через загрозу санкцій США

Туреччина різко скоротила обсяги експорту до Росії – приблизно на третину. Про це свідчать дані офіційної статистики щодо зовнішньої торгівлі Туреччини.

Так, за підсумками січня-лютого поточного року турецькі компанії поставили в Росію товарів і послуг на загальну суму в 1,29 млрд. доларів. Роком раніше за той самий період експортні поставки становили понад 2 млрд. доларів.

Примітно, що обсяги імпорту з Росії до Туреччини теж скоротилися приблизно на ту саму величину – за підсумками лютого з 2 млрд доларів до 1,3 млрд рік до року.

Як пише російське опозиційне видання The Moscow Times, причиною такого різкого падіння обсягів торгівлі став ризик вторинних санкцій з боку США. У грудні минулого року президент Джо Байден дозволив американському Мінфіну запроваджувати санкції щодо фінансових організацій із третіх країн за допомогу в обслуговуванні угод за участю підсанкційних осіб із РФ і за сприяння постачанню обладнання російському ВПК.

“Після цього банки в Туреччині почали переглядати відносини з клієнтами з РФ зі страху втратити доступ до долара, на який припадає майже половина світових фінансових транзакцій. Ситуація торкнулася і російських експортерів нафти, які перестали отримувати гроші за продані Анкарі барелі”, – пише видання.

Зазначається, що в лютому турецькі банки почали закривати рахунки пересічних російських компаній, хоча раніше такі обмеження стосувалися лише тих юросіб, які безпосередньо підпадали під санкції США.

У Кремлі вже пообіцяли вирішити цю ситуацію з Туреччиною, і частково це вдалося. У другій половині лютого деякі турецькі банки знову почали обслуговувати прямі платежі з Росією, але тільки з так званого “зеленого переліку товарів” – продукти харчування, медикаменти, сільгосппродукція, текстиль.

Після введення західних санкцій Туреччина не тільки не наслідувала приклад інших країн НАТО, а навпаки наростила торгівлю з Росією. За даними численних журналістських розслідувань, Туреччина стала одним із провідних постачальників і транзитерів підсанкційних товарів до Росії. Зокрема, Туреччина забезпечила половину російського імпорту нітроцелюлози – ключової сировини для виробництва збройового пороху.

Але останнім часом відносини двох країн дещо охололи. Так, Туреччина перестала пускати через Босфор російські судна із зерном і зброєю. Зафіксовано щонайменше кілька випадків, коли росіянам доводилося розвертати свої судна і плисти назад у порт відплиття.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢