Доходи росії від нафти падають, оскільки деякі покупці її уникають

Економіка Новини
Доходи росії від нафти падають, оскільки деякі покупці її уникають

Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), дохід росії від експорту нафти в лютому знизився, оскільки посилення моніторингу західних санкцій проти кремля зменшило апетит деяких покупців до російських барелів, повідомляє Bloomberg.

Трійка найбільших світових виробників нафти заробила $15,69 млрд на експорті сирої нафти й нафтопродуктів минулого місяця, що на 0,95% менше, ніж у січні, повідомляє паризьке агентство у своєму щомісячному нафтовому звіті в четвер.

У той час як російський експорт нафтопродуктів залишився незмінним у лютому, її постачання сирої нафти впали до 4,75 млн барелів на день (б/д) порівняно з грудневим піком у 5 млн б/д, повідомляє МЕА.

Зменшення потоків російської нафти за кордон було в основному спровоковано Індією, яка скоротила закупівлі російської сирої нафти на 420 тис. б/д у лютому порівняно з місяцем раніше, повідомляє МЕА.

«Вплив нижчих обсягів експорту сирої нафти було лише частково компенсовано вищими експортними цінами на продукцію», — заявили в агентстві.

росія — найбільший постачальник нафти в Індію, оскільки південноазіатська країна користується перевагами дешевших барелів, імпорт яких заборонено в західних країнах. Проте в останні місяці США та їхні союзники посилили моніторинг глобального дотримання енергетичних санкцій проти кремля, і тепер індійські нафтопереробні заводи (НПЗ) прагнуть купувати більше у конкуруючих виробників, таких як Саудівська Аравія.

Через обережність Індії біля берегів Сингапуру й Південної Кореї скупчилися танкери, завантажені російською експортною нафтою Sokol. На піку обсяги вивезеної нафти сягали 18 млн барелів, і відставання почало вирівнюватися лише нещодавно, коли китайські НПЗ придбали деякі вантажі Sokol.

За даними МЕА, російські лютневі завантаження сирої нафти в Китай підскочили до 2,2 млн б/д, що відповідає нещодавньому листопадовому піку. Зафіксоване місячне зростання становило лише 100 тис. б/д, повідомило агентство, вказавши, що фактичні постачання можуть бути вищими, оскільки приблизно 350 тис. барелів щоденних експортних потоків ще не мають фіксованого призначення і можуть спрямовуватися до китайських покупців.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢