В Україні за два роки війни утворилося 600 тисяч тонн відходів від руйнувань

Екологія Економіка Новини
В Україні за два роки війни утворилося 600 тисяч тонн відходів від руйнувань

В Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань, тобто уламків знищених обстрілами будівель та інших обʼєктів. Про це заявив замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на Харківщині, повідомляє пресслужба Міндовкілля у Facebook.

Краснолуцький підкреслив, що для вирішення проблеми з відходами руйнувань уряд у вересні 2022 року схвалив порядок їхньої утилізації. “Наразі Міністерство постійно комунікує з міжнародними партнерами щодо надання Україні допомоги – для придбання пересувних дробарок будівельних відходів, устаткування для їхнього розбирання та сортування, обладнання, яке забезпечуватиме переробку відходів для їхнього повторного використання у будівництві тощо”, – сказав він.

Зазначається, що японське Агентство міжнародного співробітництва JICA погодилося допомагати Україні в проєктах переробки відходів руйнації. Співпраця з JICA допоможе швидко рухати спільні проєкти, зокрема на Харківщині, як того вимагає воєнний час. Адже станом на початок березня в області вже утворилося близько 50 тисяч тонн відходів від руйнувань, а щоденні обстріли лише збільшують ці обсяги.

У пресслужбі додали, що для Харківщини також важливо вирішення довоєнних проблем з управління твердими побутовими відходами. Запущена сміттєва реформа створює для цього необхідні можливості.

Директорка департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович розповіла, що в області планують побудувати 8 нових сміттєпереробних заводів.

На двох основних планують здійснювати весь комплекс робіт з відходами, а саме: сортування; переробку; виробництво RDF-палива; “енергетичну утилізації” відходів з виробництвом електроенергії та тепла. За її словами нові потужності забезпечать 100% перероблення побутових відходів, що утворюються в регіоні. Краснолуцький додав, що Закон №2320-IX “Про управління відходами” встановив чіткі прозорі правила роботи інвесторів та гарантії захисту їхніх інвестицій.

“Міжнародні партнери сьогодні наголошують, що готові вже зараз допомогти пройти нам шлях від руїн до зеленої трансформації. На вищому політичному рівні, на усіх форумах, міжнародних майданчиках саме зелене відновлення розглядається як головний інвестиційний кейс України”, – підкреслив він.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢