Відносини між Liberty Steel та урядом Чехії погіршуються

Металургія Новини
Відносини між Liberty Steel та урядом Чехії погіршуються

Відносини між компанією Liberty Steel, яка володіє заводом в Остраві, та чеським урядом погіршуються, повідомляє Argus.

Вчора високопоставлені чеські політики та голова GFG Alliance Санджив Гупта провели зустріч у Празі, щоб обговорити ситуацію на заводі. GFG Alliance – це згуртована група компаній, до якої входить Liberty Steel.

“Можу сказати, що результат переговорів дуже розчарував”, – сказав міністр промисловості і торгівлі Чехії Йозеф Сікела. “Після сьогоднішніх зустрічей може виникнути більше питань, ніж було до них”. Міністр фінансів Збінек Станюра також був присутній на зустрічі, яка, за словами політиків, відбулася на прохання “Свободи”.

“Сьогоднішня зустріч з міністрами і їхні подальші коментарі були дуже розчаровуючими, – сказав представник Liberty Steel в інтерв’ю Argus. “Міністри продемонстрували дуже мало розуміння і бажання розібратися в складній ситуації. Ми боїмося, що шанси на позитивний діалог у майбутньому є примарними. Важливо підкреслити, що ми завжди дотримувалися всіх законів країни і робимо все можливе, щоб захистити бізнес, його кредиторів і співробітників, незважаючи на дуже складні умови”.

Уряд звернувся до Liberty з вимогою виплатити понад 8,2 млрд крон ($346,1 млн.), які заборгували Остраві інші компанії групи, включаючи Liberty Finance Management. Останній план реструктуризації Liberty для Острави передбачає виплату близько половини цієї суми і не передбачає виплат її основному кредитору Tameh Czech, який заборгував понад 2 млрд чеських крон. Спільні власники Tameh Czech, ArcelorMittal і Tauron Energy, намагаються продати бізнес, який залежав від Острави як єдиного клієнта.

Уряд також занепокоєний тим, що Острава покладається на продаж квот на викиди вуглецю для отримання доходу. У травні Острава планує продати ще 44 млн євро прав на викиди після того, як з серпня 2022 року по жовтень 2023 року продала майже 360 млн євро, а купила лише 183 млн євро за той самий період, що призводить до явного дефіциту.

Liberty стикається зі зниженням рівня квот, що надаються Остраві, через скорочення виробництва в останні роки – компанія зупинила останню діючу піч на Остраві в жовтні, і з тих пір вона не перезапускалася.

План реструктуризації Ostrava передбачає середню ціну реалізації в липні на рівні 950 євро/т і вище, що більш ніж на 300 євро/т перевищує поточний базовий індекс гарячекатаного рулону (HRC) для північно-західного регіону ЄС, який розраховує Argus. План реструктуризації також фокусується на виробництві плоского прокату, в тому числі HRC, холоднокатаного рулону та гарячеоцинкованого прокату. Учасники ринку сумніваються, що ціни можуть зрости настільки, враховуючи складний макроекономічний фон.

На заводі в Остраві та на своєму угорському активі Liberty Dunaujvaros, раніше відомому як Dunaferr, компанія прокатує імпортний сляб. Однак угорський стан гарячої прокатки зупинився, оскільки 5 тис тонн слябів на цьому підприємстві не були оплачені. Швейцарські та італійські трейдери допомагають фінансувати деякі з європейських закупівель Liberty, згідно з численними джерелами.

Новини

3 Травня 2024

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ВСІ НОВИНИ ⇢