ЄС запроваджує нові обмеження на імпорт гарячекатаного прокату та катанки

Економіка Металургія Новини
ЄС запроваджує нові обмеження на імпорт гарячекатаного прокату та катанки

Європейська комісія оприлюднила нові правила, які регулюватимуть імпорт сталевої продукції в ЄС у період з липня 2024 р. по червень 2026 р. Відповідно до них посилюються обмеження на постачання до Європи гарячекатаного прокату та катанки.

Суть нововведень полягає в тому, що країни, які не мають індивідуальних квот, можуть заповнити своєю продукцією не більше 15% загального квартального ліміту для інших постачальників. У разі перевищення наднормативної продукції вводиться мито у розмірі 25%.

У секторі гарячекатаного прокату індивідуальні квоти мають Росія (не діє через санкції), Туреччина, Індія, Південна Корея, Великобританія та Сербія. Для всіх інших країн встановлено загальну квоту, розмір якої у третьому та четвертому кварталах 2024 р. становитиме 945,664 тис. т. Це означає, що жодна країна, яка не входить до переліку «індивідуалів», не зможе за ці півроку продати в ЄС понад 283,698 тис. т гарячекатаного прокату.

Таке обмеження дуже негативно позначиться на положенні тайванських, в’єтнамських та японських компаній. У 2023 р. вони поставили до країн ЄС відповідно 1,25 млн., 1,16 млн. та 1,09 млн. т гарячекатаного прокату.

Окремі квоти на експорт катанки в ЄС мають, окрім Росії та Білорусії, Україна, Молдова, Великобританія, Туреччина та Швейцарія. Для інших країн встановлено ліміт 17,7 тис. т на квартал. У 2023 р. його перевищили, зокрема, Малайзія, Алжир, Індонезія, чиї обсяги експорту склали відповідно 383,470 тис., 175,154 тис. та 168,781 тис. т.

Як заявляє Європейська комісія, з 2018 р., коли квоти були вперше введені, до середини 2024 р. їх розмір збільшився на 25%, тоді як внутрішнє споживання сталі в ЄС скоротилося на 17%. У 2023 р. воно становило лише 126 млн. т, на 12 млн. т менше, ніж роком раніше. У той же час, європейський імпорт готової сталевої продукції знизився лише з 27,087 млн. т у 2022 р. до 24,721 млн. т.

Новини

2 Липня 2024

Санкції проти російської металургії треба посилювати – експерт

За два роки держава інвестувала через гранти в підприємництво 8,5 млрд грн

Укрзалізниця запускає перевезення до німецького порту Дуйсбург

Валютні пом’якшення від НБУ не вирішують проблем великого бізнесу

Британська профспілка Unite скасувала страйк проти Tata Steel UK

Уряд виділив 2,4 млрд грн на відновлення доріг

Бразилія у травні експортувала 303 тис тонн сталевого прокату

Дефолт України малоймовірний – економіст

З початку року Інтерпайп виготовив 43 тис. тонн залізничних коліс

Виробництво сталі у рф продовжує падати п’ятий місяць поспіль

Український експорт залишається на стабільному рівні, імпорт зростає

Японський експорт сталі скорочується четвертий місяць поспіль

Туреччина розпочинає нові антидемпінгові розслідування

Voestalpine розпочне виробництво екологічно чистої сталі

Три країни НАТО почали розміновувати Чорне море 

Світовий банк оцінив доходи в Україні у $5070 на душу населення

ВСІ НОВИНИ ⇢