У Європі вбачають у відновлюваній енергетиці основу для відбудови України

Екологія Економіка Новини
У Європі вбачають у відновлюваній енергетиці основу для відбудови України

Центральною темою Конференції з відновлення України (URC24), яка відбулася у Берліні 11-12 червня, стало питання майбутньої енергетичної політики України, а також потреб та стратегії країни щодо гарантованого постачання електроенергії під час війни. Політики та бізнес-лідери акцентували свою увагу на відновлюваній енергетиці як на ключовому рішенні для забезпечення енергетичної безпеки України та її подальшого відновлення. Про це повідомляє Euractiv.

Конференція, зокрема, була присвячена аспектам стійкості та безпеки відновлюваної енергетики, де міністр економіки та кліматичних дій Німеччини Роберт Хабек пояснив, що “відновлювані джерела енергії також мають аспект безпеки. Одна АЕС – легка мішень, 10 000 сонячних панелей – важче розстріляти”.

Ідея полягає в тому, щоб виробляти децентралізовану вітрову та сонячну енергію, яка легко відновлюється, і здатна постачати електроенергію будь-де за низькою ціною. Максим Бевз, керівник групи кампаній з відновлюваних джерел енергії та зеленої реконструкції України ініціативи Razom We Stand, сказав Euractiv, що для генеруючого майданчика, “якщо туди летить ракета, заміна кількох сонячних панелей не є складним завданням”, але “якщо це генератор на вугіллі, він не підлягає ремонту”.

Наразі існують перешкоди для швидкого розвитку ВДЕ в Україні. По-перше, це питання фінансування. Щоб забезпечити встановлення вітряних турбін і сонячних панелей по всій Україні, необхідно інвестувати до $15 млрд (€13,84 млрд) для запуску енергетичного переходу країни на базі національного оператора енергомережі “Укренерго”.

За словами Бевза, державне фінансування ВДЕ так і не було розпочато.

По-друге, експерт вказав на проблеми зі структурою енергетичного ринку України. Він стверджує, що системи в регіонах залишаються в руках монополій, які претендують на те, щоб бути новим децентралізованим енергетичним ринком.

По-третє, це відсутність правової бази. Український спеціаліст із зеленої енергетики розповів, що деякі громади намагаються створити нові мікромережі за допомогою іноземних грантів та допомоги з-за кордону, але відсутність правової бази не дає прозорих відповідей для роботи таких децентралізованих генераторів.

Подальші плани Окрім мети планування реконструкції, URC24 запропонувала інвесторам можливість потенційно інвестувати в український ринок відновлюваної енергетики, що розвивається.

Вже відомо, що за результатами конференції є низка компаній, які готові заходити на український ринок й допоможуть у перспективі побудувати 1 ГВт генеруючих потужностей. При цьому обсяг потенційних інвестицій може скласти €500-700 млн.

Новини

21 Червня 2024

Уряд рекомендував збільшити терміни повернення валютного виторгу від експорту металу та зерна

Імпорт довгого прокату в Італії впав на 40,9%

На Донеччині припинено електропостачання шахти Добропіллявугілля

Кабмін затвердив порядок використання коштів Фонду декарбонізації

Pilbara Minerals планує збільшити виробництво літію на руднику Pilgangoora

Уряд може змінити один з критеріїв для бронювання працівників

Японія ввела санкції проти компанії з Китаю, що постачає мікрочіпи для російських дронів

Світове виробництво чавуну скоротилось майже на 2%

З початку великої війни Україна отримала понад 85 млрд дол допомоги

Україна залишається на 22 місці у рейтингу світових виробників сталі

З вересня уряд запустить механізм кешбеку в межах програми Купуй українське

Кривий Ріг Цемент побудує власну електростанцію

Китайська компанія інвестує 1,2 млрд євро у виробництво акумуляторів для електромобілів у Словаччині

Шотландський завод Liberty Steel не в змозі купувати сляби

Середня зарплата в Україні нижча у 4 рази від польської

Металурги України збільшили експорт плоского прокату на 27,5%

ВСІ НОВИНИ ⇢