Збитки для клімату через війну досягли позначки у $32 млрд

Екологія Економіка Новини
Збитки для клімату через війну досягли позначки у $32 млрд

Широкомасштабне вторгнення росії вже спричинило 175 млн тонн викидів парникових газів. Збитки для клімату через це забруднення становлять щонайменше $32 млрд. Такі підрахунки наводять у пресрелізі фахівці Ініціативи з обліку викидів парникових газів від війни.

Вони доповідають, що за перші 12 місяців повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до викиду 120 млн тонн вуглецю.

За 24 місяці великої війни викиди продовжили зростати та наразі становлять 175 млн тонн вуглецю. Це перевищує річні викиди від такої високоіндустріальної країни, як Нідерланди, і зіставне з використанням 90 млн бензинових автомобілів на дорогах, або з будівництвом 260 вугільних електростанцій по 200 МВт кожна.

“Поки світ намагається скорочувати викиди вуглецю для уникнення кліматичної кризи, російська агресія призводить до значних додаткових обсягів викидів. Більше третини цих викидів відбуваються за межами кордонів України, підтверджуючи, що вплив війни росії на довкілля не знає кордонів”, — говорить провідний автор звіту Леннард де Клерк.

Експерти звертають увагу на те, що вплив війни на клімат посилюється із кожним місяцем через бойові дії, пожежі, руйнування інфраструктури та інші прямі й непрямі впливи. А масштабні атаки на українську електричну мережу призвели до багатьох неконтрольованих витоків SF6 (гексафториду сірки) – парникового газу, потужнішого ніж вуглекислий газ, метан і оксид азоту.

“На воєнні дії припадає майже третина оціненої шкоди для клімату, оскільки військові операції потребують величезних обсягів обладнання, боєприпасів і вибухових речовин, виробництво яких є дуже вуглецевоємним, а також великих обсягів палива, що призводить до непрямих і прямих викидів парникових газів. Крім того, вплив військових ланцюгів постачання на клімат є недостатньо вивченим, і фактична шкода для клімату може бути ще більшою”, — коментує співавтор звіту Микола Шлапак.

Фахівці попередили, що російський шкідливий вплив на клімат продовжиться навіть після закінчення війни, адже відбудова пошкодженої та знищеної інфраструктури становитиме велике джерело викидів. Вони значною мірою пов’язані з виготовленням цементу і сталі та, за прогнозами, складуть аж 56 млн тонн вуглекислого газу. Тому експерти закликають у плануванні відбудови враховувати ці викиди та впроваджувати більш екологічні та кліматично-дружні практики, які дозволять їх зменшити.

Новини

21 Червня 2024

Уряд рекомендував збільшити терміни повернення валютного виторгу від експорту металу та зерна

Імпорт довгого прокату в Італії впав на 40,9%

На Донеччині припинено електропостачання шахти Добропіллявугілля

Кабмін затвердив порядок використання коштів Фонду декарбонізації

Pilbara Minerals планує збільшити виробництво літію на руднику Pilgangoora

Уряд може змінити один з критеріїв для бронювання працівників

Японія ввела санкції проти компанії з Китаю, що постачає мікрочіпи для російських дронів

Світове виробництво чавуну скоротилось майже на 2%

З початку великої війни Україна отримала понад 85 млрд дол допомоги

Україна залишається на 22 місці у рейтингу світових виробників сталі

З вересня уряд запустить механізм кешбеку в межах програми Купуй українське

Кривий Ріг Цемент побудує власну електростанцію

Китайська компанія інвестує 1,2 млрд євро у виробництво акумуляторів для електромобілів у Словаччині

Шотландський завод Liberty Steel не в змозі купувати сляби

Середня зарплата в Україні нижча у 4 рази від польської

Металурги України збільшили експорт плоского прокату на 27,5%

ВСІ НОВИНИ ⇢