Як ефективно використовувати елеватори для зберігання врожаю

Новини
Як ефективно використовувати елеватори для зберігання врожаю

Елеватори є невід’ємним елементом агропромислового комплексу. Ці спеціалізовані споруди забезпечують ефективне зберігання і транспортування зерна від виробника до переробника чи кінцевого споживача. Використовуючи елеватор можна значно підвищити прибуток агропідприємства. Головне, розібратися у різновидах цих сховищ та технологіях їх використання, щоб досягти максимальної ефективності й вигоди для вашого агробізнесу. 

Які переваги має зерновий елеватор

Перш ніж з’ясовувати тонкощі та дієві методи експлуатації елеваторів, слід визначити доцільність їх використання саме для вашого господарства. Адже цілком ймовірно, що ви зможете обійтися традиційними зерносховищами і складськими приміщеннями. Чи все ж таки не зможете? Давайте розбиратися разом.

Отже, основна функція елеваторів полягає у зберіганні великих об’ємів зерна з використанням спеціальних автоматизованих і механічних систем. Елеватори можуть бути обладнані сушильними установками, вентиляційними системами та пристроями для контролю вологості й температури. Завдяки цьому забезпечується висока ефективність і автоматизація процесів зберігання та переміщення зерна.

Що ж до зерносховищ, вони являють собою спеціальні споруди для зберігання зерна у насипному вигляді. Зерно може зберігатися на підлозі або в окремих контейнерах. Зазвичай зерносховища є менш автоматизованими, ніж елеватори, і використовуються переважно для недовготривалого зберігання агропродукції.

Ще один поширений варіант приміщень для зберігання різного типу збіжжя, включаючи зерно, — загальні склади. Вони не мають спеціалізованих систем для обробки зерна та не забезпечують таких умов зберігання, як елеватори або зерносховища. З цих причин складські приміщення доцільно використовувати для короткострокового зберігання врожаю. 

Тож, порівнюючи елеватор з іншими видами сховищ, можна виокремити такі його найважливіші переваги як:

  • автоматизація процесів (сприяє скороченню трудових витрат на 30–50% та зниженню втрат зерна на 1–2%);
  • забезпечення вентиляційними системами (зменшує втрати внаслідок псування зерна до 15%);
  • оснащення технологіями контролю якості (у 95% випадків допомагає виявити проблеми із зерном та на 70–80% скорочує час на їх усунення).

Основні види елеваторів

Розрізняють стаціонарні, мобільні та спеціалізовані елеватори, які мають значні відмінності, зокрема у призначенні та технічному оснащенні.

  1. Стаціонарні: перманентні конструкції, зазвичай зроблені з металу або бетону. Оснащені великими ємностями для зберігання зерна, механічними системами для завантаження та розвантаження збіжжя і пристроями для контролю температури й вологості. Стаціонарні елеватори розраховані на зберігання великих обсягів зерна протягом тривалого часу.
  2. Мобільні: переносні конструкції, які можна розміщувати в різних локаціях за потребою. Зазвичай мобільний елеватор використовується для сезонного зберігання зерна або в тій місцевості, де будівництво стаціонарного сховища не є економічно вигідним. Мобільні елеватори легко транспортувати та встановлювати.
  3. Спеціалізовані: розроблені для зберігання врожаю конкретних культур. Такі сховища відрізняються спеціальними системами обробки, такими як очищення, сушіння та сортування, що відповідають вимогам конкретного виду зерна (рис, кукурудза, соя тощо).

Окрім цієї базової класифікації, елеватори розрізняються за такими важливими параметрами:

За призначенням

  1. Зернові:
  • б’єм закладеної в елеватор продукції: від 1 до 500 тис. т;
  • тривалість зберігання: 2–3 роки за умови підтримання відповідних параметрів.
  1. Портові:
  • пропускна здатність: до 3 т/год.;
  • б’єм закладеної продукції: 50–300 тис. т;
  • Час завантаження/розвантаження суден: від 8 до 24 год.
  1. Фермерські:
  • об’єм закладеної продукції: 100 т – 10 тис. т;
  • середня кількість обслуговуваних фермерських господарств: 5–50.

За конструкцією

  1. Силосні елеватори:
  • висота закладання продукції: від 20 до 60 м;
  • діаметр: до 20 м;
  • швидкість завантаження/розвантаження: до 500 т/год.
  1. Зернові бункери:
  • об’єм закладеної продукції: від 500 м³ до 10 тис. м³;
  • тривалість зберігання: до 6 місяців.
  • швидкість розвантаження: до 1 тис. т/год.

За матеріалом виготовлення

1) Металеві:

  • термін служби: 30–50 років;
  • особливості конструкції: стійкість до корозії. 

2) Залізобетонні:

  • термін служби: понад 50 років.
  • температурна стійкість: від -40°C до +50°C.

Вибір елеватора

Під час пошуку приміщення для зберігання врожаю фермерському господарству слід відштовхуватись від головних факторів, які впливають на вибір елеватора: 

  1. Місткість — один з найважливіших чинників, що визначає, який об’єм  зерна можна зберігати і обробляти одночасно. Велика місткість резервуарів дозволяє ефективно управляти значними обсягами продукції, знижуючи витрати на її зберігання і транспортування, а також забезпечує оперативне реагування на вимоги ринку. Ємність елеватора повинна відповідати потребам господарства, з урахуванням можливих запасів на майбутнє.
  2. Розташування — впливає на доступність до сировини та ринків збуту. Оптимальна локалізація елеватора знижує витрати на транспортування зерна, покращує логістичні процеси і забезпечує швидкий доступ до ключових транспортних маршрутів, таких як залізничні та автомобільні дороги. Віддавши перевагу сховищу, розташованому якомога ближче до вашого господарства або виробничих потужностей, можна значно зменшити витрати на перевезення зерна. 
  3. Тип елеватора — залежить від специфіки закладуваного на зберігання  зерна. Якщо це врожай спеціалізованих культур, доцільно обирати  елеватор з відповідними системами обробки сировини конкретної культури.
  4. Технології зберігання  —  передбачають оснащення сховища сучасними системами вентиляції, сушіння та контролю якості продукції, за рахунок чого забезпечуються оптимальні умови для збереження зерна, знижуються його втрати і псування. 
  5. Сервісне обслуговування — забезпечує утримання елеватора в належному технічному стані шляхом безперебійної техпідтримки та своєчасного обслуговування. 

Як перевірити надійність елеватора

Щоб не прогадати з вибором елеватора, важливо враховувати фактори, які мінімізують ризики, пов’язані з шахрайською діяльністю та недобросовісним ставленням до вашого врожаю. Тож перш ніж укладати угоду і віддавати зерно на зберігання, переконайтеся, що компанія з надання послуг елеватора, має: 

  • Документи про реєстрацію підприємства.
  • Сертифікат відповідності послуг.
  • Проектну та технічну документацію.
  • Бланки складських документів.

Найбільш надійними вважаються підприємства, що відповідально ставляться до таких обов’язків як:

  • Інформаційна відкритість.
  • Якісне зберігання зерна.
  • Доробка зерна до оптимальної якості.
  • Виконання укладених договорів.
  • Надання щомісячної звітності і декларування доходів.
  • Дотримання правил безпеки праці та охорони довкілля.

Новини

9 Жовтня 2024

За ОГКХ запропонували трохи менше 4 млрд грн

8 Жовтня 2024

Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії може призвести до банкрутства великих підприємств

На базі НКРЕКП планують створити робочу групу з вирішення проблем ВДЕ-генерації

Україна планує використовувати штучний інтелект у пошуку корисних копалин

Уряд виділить додаткові €86 млн на зведення систем захисту енергооб’єктів

Релокованим підприємствам дозволили пролонгувати пільгові кредити

Німецька промисловість відновилася в серпні завдяки виробництву автомобілів

В Україні створили ще два індустріальні парки на 1800 робочих місць

Бразилія у вересні збільшила експорт чавуну на 40%

Китай за 9 місяців 2024 року експортував до України товарів на $10,3 млрд

Україна має отримати €35 млрд нового кредиту ЄС до кінця року – Єврокомісія

У Росії посилюється криза у вугільному секторі 

Польські фермери можуть знов заблокувати один з пунктів пропуску на кордоні

55% українських компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору

Словаччина в разі блекауту надаватиме Україні аварійні поставки е/е

З початку року металурги збільшили виплавку сталі на 28,2%

ВСІ НОВИНИ ⇢