Частка вугільної генерації в країнах ОЕСР скоротиться до 17%

Екологія Новини ТЕК
Частка вугільної генерації в країнах ОЕСР скоротиться до 17%

За даними аналітичного центру Ember, частка вугільної генерації в країнах ОЕСР скоротиться до 17% від загального обсягу виробництва електроенергії у 2023 році порівняно з 36% на піку у 2007 році через стрімке зростання сонячної та вітрової енергетики, повідомляє Argus.

Третина з 38 країн ОЕСР вже відмовилися від вугілля, згідно зі звітом Ember про вугільну генерацію в країнах ОЕСР, опублікованим 1 жовтня. Великобританія закрила свою останню вугільну електростанцію, Реткліфф-он-Суар, 30 вересня, що зробило її 14-ю країною ОЕСР, яка перейшла на безвугільну енергетику. Близько трьох чвертей країн ОЕСР відмовляться від вугілля до 2030 року. Більшість вугілля було замінено вітровою та сонячною енергією, виробництво якої зросло на 1 723 ТВт-год, або в одинадцять разів, за період з 2007 по 23 роки.

Лише Туреччина встановила новий рекордний показник вугільної генерації у 2023 році, що свідчить про те, що вона ще не пройшла свій пік. Країна збільшила частку вугілля у своєму електропостачанні до 37%, обігнавши Польщу і ставши другим найбільшим виробником вугілля в Європі після Німеччини. В ОЕСР є також низка країн, які все ще покладаються на вугілля для задоволення понад чверті своїх потреб в електроенергії, наприклад, Польща, де вугілля становить 61%, Австралія – 46%, Чеська Республіка – 40% і Німеччина – 27%.

Але навіть країни, які повільніше відмовляються від вугілля, все ще планують зменшити його частку в своєму енергобалансі, наприклад, Японія, яка має намір скоротити вугільну генерацію з 32% у 2023 році до 19% до 2030 року, і Південна Корея, яка має намір вдвічі зменшити частку вугілля з 33% у 2023 році до 17% у 2030 році.

Згідно зі звітом, скорочення виробництва електроенергії на вугільних електростанціях також призвело до скорочення викидів в енергетичному секторі ОЕСР на 28% за період 2007-23 років, хоча в ньому не надається більш детальної інформації про скорочення викидів.

Країни збільшують виробництво електроенергії з відновлюваних джерел, щоб задовольнити зростаючий попит на електроенергію, одночасно скорочуючи використання викопних видів палива. Попит на електроенергію в ОЕСР зріс лише на 1 відсоток, тому зростання відновлюваної енергетики змогло замінити викопне паливо, а не “просто задовольнити новий попит”, зазначається у звіті.

Але вугільна генерація в усьому світі досягла нового рекорду у 2023 році, оскільки падіння вугільної генерації в країнах ОЕСР було компенсовано зростанням вугільної генерації в азіатських країнах з економікою, що розвивається.

Країни ОЕСР повинні припинити використання вугілля до 2030 року, щоб досягти межі глобального потепління на 1,5°C вище доіндустріального рівня, як це передбачено Паризькою угодою, заявили енергетичний наглядовий орган МЕА та дослідницький інститут Climate Analytics. ОЕСР працює над “золотим стандартом” для фінансових установ в рамках ініціативи з прискорення відмови від вугілля, і цей стандарт надасть чіткі рекомендації щодо створення надійної фінансової політики або стратегії для переходу від вугілля.

Новини

Частка вугільної генерації в країнах ОЕСР скоротиться до 17%

Інфляція в єврозоні у вересні сповільнилась до 1,8%

Бізнес пом’якшив оцінки ділової активності у вересні

Гетманцев знайшов додаткові 50 млрд для бюджету

У Хмельницькій області з’явиться новий індустріальний парк

Україна втричі збільшила виробництво зброї – Шмигаль

У російського мільярдера Шелкова відсудили частину активів в Україні

Суха Балка планує видобувати руду покладу Дружба нижче горизонту 1210 м

VITAGRO вперше подала біометан до української ГТС

Генпрокуратура завершила розслідування щодо керівництва банку Жеваго

Tata Steel зупинила останню домну на заводі в Порт-Толботі

З початку року Укрзалізниця збільшила перевезення на 24% до 118 млн тонн вантажів

В Україні готують інфраструктуру для першої плавучої електростанції 

Енергоатом підключив до мережі енергоблок однієї з АЕС 

Держава компенсує 15% вартості покупцям вітчизняного енергообладнання

Австралія розслідує імпорт арматури з п’яти країн

ВСІ НОВИНИ ⇢