55% українських компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору

Економіка Новини
55% українських компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору

У разі підвищення військового збору до 3% або 5%, близько 55% українських компаній не зможуть компенсувати цю різницю своїм працівникам. Як наслідок, це призведе до зниження реальних доходів співробітників. Про це свідчать результати миттєвого опитування, проведеного Європейською Бізнес-Асоціацією (EBA) серед компаній-членів.

Відповідні зміни можуть набути чинності під час ухвалення законопроектів №11416-д про внесення змін до Податкового кодексу про оподаткування під час воєнного стану та №12000 про державний бюджет України на 2025 рік.

У разі підвищення військового збору до 3% — 15% компаній готові повністю компенсувати різницю під час наступного перегляду зарплати, а 14% — частково. Ще 7% розглядають повну компенсацію у вигляді надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

За підвищення військового збору до 5% менше компаній готові повністю компенсувати зменшення реальних доходів працівників — 14%, а 13% запропонують часткову компенсацію. 6% готові повністю компенсувати надбавкою до кінця року, коли буде скасовано воєнний стан. Інші компанії розглядають різні підходи до компенсації або ще не ухвалили рішення.

На думку 58% опитаних компаній, збільшення бази нарахування ЄСВ на 22% з 15 до 20 розмірів мінімальної зарплати (вплине на зарплати до 160 тис. грн) істотно вплине на витрати підприємства.

Загалом збільшення податкового навантаження, включаючи потенційне зростання ПДВ, військового збору та ЄСВ, змусить 56% опитаних компаній скоротити інші важливі витрати, необхідні для їхнього функціонування. Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва чи угод.

Також бізнес-спільнота з великим занепокоєнням сприймає ідею підвищення ставки ПДВ, оскільки такий крок може замість боротьби з тіньовою економікою стимулювати контрабанду та нелегальну торгівлю. Оцінюючи вплив підвищення ПДВ, важливо враховувати не лише фіскальний ефект, а й ширші економічні наслідки для України у середньо- та довгостроковій перспективі.

В якості альтернативи повному підвищенню ПДВ бізнес-спільнота підтримує пропозицію застосувати ПДВ для імпортних товарів вартістю до €500 у багажі, що супроводжується, і до €150 для поштових та експрес-доставок, звільнених від оподаткування.

Європейська Бізнес Асоціація вкотре наголошує на невикористаному фіскальному потенціалі тіньової економіки. Будь-якому підвищенню податків для спільних підприємств мають передувати ефективні заходи щодо боротьби з тіньовою економікою та оподаткування тих частин бізнес-сектору, які або взагалі не сплачують податки, або використовують схеми оптимізації оподаткування.

Новини

Уряд виділить додаткові €86 млн на зведення систем захисту енергооб’єктів

Релокованим підприємствам дозволили пролонгувати пільгові кредити

Німецька промисловість відновилася в серпні завдяки виробництву автомобілів

В Україні створили ще два індустріальні парки на 1800 робочих місць

Бразилія у вересні збільшила експорт чавуну на 40%

Китай за 9 місяців 2024 року експортував до України товарів на $10,3 млрд

Україна має отримати €35 млрд нового кредиту ЄС до кінця року – Єврокомісія

У Росії посилюється криза у вугільному секторі 

Польські фермери можуть знов заблокувати один з пунктів пропуску на кордоні

55% українських компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору

Словаччина в разі блекауту надаватиме Україні аварійні поставки е/е

З початку року металурги збільшили виплавку сталі на 28,2%

На підземних роботах у шахтах Донеччини почали працювати 500 жінок

Окупанти атакували друге судно, яке мало рухатись українським морським коридором

В січні-вересні Ferrexpo збільшила обсяги виробництва на 47%

Укрзалізницю очолить Перцовський

ВСІ НОВИНИ ⇢