Як 8 березня стало здобутком і поразкою фемінізму

Точка зору

День, коли чоловіки раз на рік згадують, що вони – таки чоловіки і масово закуповують у квітників по три трупики тюльпанів, аби гордо піднести замордовані квіти представницям красивішої половини людства, насправді цілком слушно вважати одним із здобутків так званого «фемінізму». Мова, звісно ж, про 8 березня – Міжнародний День Жінки.

Так, ми зовсім невипадково пов’язали це свято саме із фемінізмом. Адже воно, на відміну від переважної більшості сучасних загальносвітових свят, не має ані язичницьких, ані християнських коренів – у Древньому Римі, наприклад, ні про що подібне не могло бути й мови. Чисто соціально-політичне свято 8 березня зародилося лише біля ста років тому – якраз тоді, коли феміністичний рух ще доволі непевно зводився на ноги.

Ба більше – «народили» це свято не просто політики, а самі комуністи. Саме одна із засновниць Комуністичної партії Німеччини, легендарна Клара Цеткін, однією з перших виступила з ідеєю встановлення загального жіночого дня. Завдяки її зусиллям 27 серпня 1910 року на Другій Міжнародній соціалістичній жіночій конференції у Копенгагені прийняли рішення щорічно відзначати «день боротьби за права жінки».

До речі, міська легенда, за якою дата 8 березня має якийсь зв’язок із днем народження самої Клари Цеткін не відповідає дійсності – хоча б тому, що вона народилася 5 липня 1857 року.

Та й на самій копенгагенській конференції так і не визначили сталої дати для жіночого дня – вона щорічно мінялася. Так, вперше його відзначили 19 березня 1911 року, вдруге – 12 травня 1912 року і т. д.

Між іншим, є й ще одна версія особистої прив’язки дати Міжнародного Дня Жінки то Клари Цеткін. Згідно із нею, Цеткін бачила прототипом цього свята єврейський Пурім – день вшанування пам’яті про те, як цариця Естер врятувала від смерті перських євреїв. Оскільки у євреїв Пурім припадає на лютий-березень, то фрау Цеткін буцімто захотіла, аби й жіночий день святкували на початку весни. Проте схоже, що й у цій версії правди не більше.

Насправді ж дату 8 березня усталив особисто Володимир Ілліч Ленін 1921 року – за задумом, цього дня мали відзначати річницю жіночого страйку у Петербурзі. Страйк 8 березня 1917 року, власне кажучи, і поклав початок для Лютневої революції, тому згадувати комуністам й справді було що.

Таке відверто «лівацьке» (у політичному сенсі слова) походження жіночого свята, що поступово набувало популярності не лише в соціалістичних країнах, тож у 1955 році на Заході вигадали ще одну легенду, яка мала позбавити «8 березня» його коренів. Згідно із нею, жіночий день насправді бере початок з нью-йоркської демонстрації текстильниць 1857 року, яка нібито відбулася у цей день. Згодом було не лише доведено, що такого зв’язку немає, а й поставлено під сумнів саму історичність цієї демонстрації.

Безсумнівно «червоне» забарвлення жіночого свята, втім, і так зовсім не примусило червоніти ані феміністів і феміністок, ані саму Організацію Об’єднаних Націй. З 8 березня 1977 року ООН почала щорічно відзначати «День боротьби за права жінок і міжнародний мир Організації Об’єднаних Націй», а також на Генеральній Асамблеї запросила своїх членів робити те саме на державному рівні.

Що цікаво, 8 березня – не єдиний жіночий день в ООН. У 2000 році Генеральна Асамблея призначила на 25 листопада «Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок», а минулого року додала до цього ще й «Міжнародний день сільських жінок» (15 жовтня).

Та це вже – сучасність, і на сьогодні є не такими вже й важливими віхами в історії світового фемінізму.

Інша справа – 8 березня. Тоді, на початку ХХ сторіччя, встановлення Міжнародного Дня Жінки мало для феміністичного руху справді неабияке значення – фактично, йшлося про один із перших справді вагомих кроків у боротьбі за рівні права між жінками і чоловіками. Щоправда, за іронією долі, тепер численні феміністи сприймають це свято мало не як один із проявів гендерної дискримінації.

Чому так – зрозуміло. Міжнародний День Жінки надзвичайно швидко втратив свої політично-соціальні корені, а, отже, і значення. День, що був одним із символів боротьби за гендерну рівність, поступово перетворився на іще один привід відзначати відмінність між чоловіком та жінкою. Феміністи ж, котрі вважають, що означення «чоловік» та «жінка» є всього лише суспільними умовностями, а насправді існує лише «людина», такого стану речей прийняти не можуть.

Сьогодні права жінки їх вже цікавлять набагато менше, ніж нова «фішка» – стерти будь-яку статеву відмінність між жінкою і чоловіком. Те, що сама назва їхнього руху – «фемінізм» – суперечить такій цілі, їх хвилює не дуже.

Те, що гендерна дискримінація якраз і криється в небажанні визнавати відмінності між жінкою і чоловіком (так само, як і расизм криється в запереченні відмінностей між расами), таких «феміністів» обходить іще менше. На їхню думку, лише позбувшись своєї жіночності, жінка може стати повноцінною людською істотою.

Ясна річ, у кітчевому світі, який вони прагнуть збудувати, місця для окремого жіночого дня вже немає, як немає його і для принципу «Різні, але рівні». Ба більше, для багатьох сучасних феміністів не може бути й мови про взаємодоповнюваність між чоловіком та жінкою. Так, лозунгом одного з сучасних французьких рухів за права жінок є «Жінка без мужчини – як риба без велосипеда».

Тож виходить так, що те, що ще нещодавно було досягненням, сьогодні вже є для них перешкодою. Можливо, вже зовсім скоро на мужчину, що підноситиме жінці подарунок тільки через те, що вона – жінка, дивитимуться як на закінченого сексиста. Як показує коротка історія Міжнародного Дня Жінки, у цій царині все міняється дуже і дуже швидко. От лиш би тільки сама жінка не стала колись головним ворогом запальних феміністів в результаті таких парадоксів.

Новини

2 Травня 2024

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

ВСІ НОВИНИ ⇢