Банківська сфера: без європейської перспективи нема й бізнесу

Точка зору

Австрійська фінансова група Erste Group махнула на Україну рукою, оскільки ця держава не має перспективи найближчим часом приєднатися до ЄС. Експерти не виключають, що з України йтимуть й інші західні банки.

Днями одна з найбільших фінансових установ у Центральній і Східній Європі Erste Group заявила, що, незважаючи на складну економічну ситуацію, вона очікує покращення діяльності дочірніх банків у Румунії та Угорщині. "Вихід з цих країн, як от з України, на порядку денному не стоїть", – зауважив очільник материнської компанії в Австрії Андреас Трайхль, хоча за 2012 рік, зокрема через діяльність румунської дочки BCR, установі доведеться списати близько 300 мільйонів євро.

Про продаж українського "Ерсте Банк" фінансова група Erste Group, штаб-квартиру якої розташовано у Відні, оголосила ще місяць тому. Фахівців таке рішення не здивувало, адже європейські аналітики останнім часом неодноразово оцінювали умови роботи в Україні песимістично. І, як заявив в інтерв'ю DW експерт Віденського інституту економічних досліджень Василь Астров, через ризики на українському ринку з нього може піти ще не один західний банк.

"У ЄС існує система запобіганню банківським ризикам. А в Україні стає дедалі менше тих, хто готовий брати кредити, тож європейські банки або взагалі йдуть звідти, або суттєво скорочують своє портфоліо. Процес триватиме", – наголосив експерт.

Не лише збитковість

У Erste Group кажуть, що рішення про вихід остаточне, покупець в Україні вже визначений, і українську "дочку" австрійці віддадуть повністю. Втім, у холдингу причиною такого кроку називають не тільки збитковість "Ерсте банку". "Коли в 2007 році ми вийшли на український ринок, у нас були очікування щодо скорого вступу України до ЄС. Сьогодні ми маємо зовсім протилежну картину", – пояснила ситуацію речниця холдингу Erste Group у Відні Гана Цигонкова.

Представниця Erste Group наголосила, що холдинг цілеспрямовано зосереджує свою діяльність передусім на центрально- і східноєвропейських країнах, які входять до складу ЄС, а також на ринках тих держав, які мають статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

"Ми бачили в Україні великий потенціал для економічного зростання, тому в 2005-2006 роках вирішили розширити нашу діяльність і прийшли в Україну", – каже речниця холдингу Erste Group. Однак упродовж 2007-2011 років "Ерсте Банк" не спромігся заволодіти очікуваною долею ринку від 10 до 20 відсотків, а загальна сума його збитків сягнула 165-ти мільйонів євро. "Тож насправді, – підсумовує Цигонкова, – причини дві: брак перспективи, що найближчим майбутнім Україна приєднається до ЄС, та відсутність прибутків".

НБУ заганяє банки?

Експерт Астров, оцінюючи причини "провалу" Esrte Group в Україні, зазначив: "В Україні діють надто високі процентні ставки та існує загроза падіння курсу гривні", – каже Астров. На його думку, це зумовлено як адміністративними заходами з боку уряду, ситуацією з продажем валюти, так й екстремально рестриктивною грошовою політикою Національного банку України.

"Банки вимушені платити високі проценти за депозитними вкладами, тож за кредити вони повинні вимагати ще більш високі проценти, щоб забезпечити маржу", – каже Астров та додає, що бажаючих брати кредити під 20 відсотків річних у таких умова звичайно меншає.

Саме це, на думку експерта Віденського інституту економічних досліджень, і відрізняє Україну від Угорщини та Румунії. За його словами, загальна ситуація в економіці тут ні до чого. "Перспективи економічного зростання в Угорщині чи Румунії не кращі, ніж в Україні. Йдеться не про це в принципі, адже ці країни теж мають чималі проблеми у фіскальному секторі. В Україні головне – постійний тиск і очікування падіння гривні", – наголосив експерт.

Цигонкова підтвердила DW, що Erste Group визначилась з покупцем української дочки. Ним стане Олександр Адаріч, який володіє, зокрема, "Фідобанком", що обслуговує приватних та корпоративних клієнтів в Україні. Речниця Erste Group висловила сподівання, що новий власник продовжить стратегію, закладену "Ерсте Банком" в Україні".

Олена Перепадя

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢