Якою буде фінансова поліція Януковича

Точка зору

На початку тижня стало відомо, що Кабінет міністрів збирається створити ще один потужну структуру – фінансову поліцію.

 

Усім міністерствам минулого тижня на узгодження був розісланий проект закону "Про Службу фінансових розслідувань України (фінансової поліції)", повна версія якого є в розпорядженні "Реальної економіки". З текстом документу можна ознайомитися нижче.

Зокрема, як вже писали ЗМІ, законопроект передбачає створення окремого силового органу із спеціальним статусом, який, начебто, буде розслідувати економічні злочини.

Нову структуру планується створити на базі підрозділів податкової міліції, управління боротьби з економічною злочинністю МВС, Управління боротьби з організованою злочинністю МВС, контррозвідувального захисту економіки СБУ, Управління боротьби з контрабандою Митниці та Державної фінансової інспекції (колишнє КРУ).

Для цього автори документу наділяють установу вагомими повноваженнями. Власне кажучи, функції і статус цього органу, що прописані в законопроекті, свідчать про те, що з його появою в Україні стане менше охочих вести бізнес.

Так, фінансова поліція або Служба фінансових розслідувань, як її називають творці документу, буде слідкувати за дотриманням законодавства в сфері держзакупівель, і боротися з розтратою бюджетних коштів на всіх рівнях.

"Міліціонери" зможуть перевіряти підприємства, які отримують допомогу з державних або місцевих бюджетів, та проводити внутрішні аудити розпорядників бюджетних коштів.

Втім, це далеко не все. Для рядових підприємців у фінполіції буде функція "протидії відмиванню доходів та боротьба з корупцією".

Зі змісту законопроекту випливає, що установа зможе проводити інспекцію у формі планових та позапланових ревізій всієї діяльності підприємства або окремих питань фінансово-господарської діяльності.

Крім цього, співробітникам фін поліції документ дозволятиме ще і перевіряти грошові, бухгалтерські та інші внутрішні документи і накладати адміністративні стягнення. Фінансова поліція також зможе безперешкодно входити на територію і в приміщення підприємств в будь-який час доби.

Право втручатися до приватної території стосуватиметься не лише бізнесу, співробітник нового органу зможе заходити на земельні ділянки, в жилі та інші приміщення громадян, у випадку "переслідування злочинця або припинення злочину, що загрожує життю мешканців".

Нова установа також зможе виконувати функції, які мають мало стосунку до фінансових злочинів – перевіряти документи громадян.

До цього у законопроекті прописано повний перелік прав, які зараз властиві співробітникам СБУ і МВС. Фінансові поліцейські, приміром, зможуть застосовувати фізичну силу, носити і застосовувати гумові кийки, сльозогінний газ і навіть вогнепальну зброю.

Як відомо, в нетрях Кабміну уже давно виношували ідею створення такої установи, але ніхто не сподівався, що вона матиме такий загрозливий характер. Схоже, що і самі міністри неабияк здивовані. Свої зауваження до законопроекту уже підготували Міндоходів, Мін'юст та СБУ.

Раніше за контроль над фінансовою поліцією боролися відомства Олександра Клименка (Міндоходів) і Віталія Захарченка (МВС), утім в документі запропонований варіант, який не влаштовує жодного міністра.

Відповідаючи на запитання кореспондента "РЕ" про авторство цього шедевру міністр доходів і зборів Олександр Клименко зазначив наступне: "Ви такі питання ставите. Я не автор. Хто автор? У мене до вас таке ж питання".

І хоча зараз ходять чутки, що до цього причетний перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, навряд чи голова Мнідоходів захищав головного ідеолога "младореформаторів". За інформацією "РЕ" документ писали в Адміністрації президента або за її замовленням.

Той факт, що фінансова міліція буде безпосередньо підпорядковуватися президентові лише підтверджує це припущення.

Новини

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢