Офіс зі сприяння інвестиціям: акціонізм чи реальна допомога?

Точка зору

Український прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував відкриття у вересні урядового офісу зі сприяння інвестиціям, роботу якого куруватиме перша заступниця міністра фінансів Оксана Маркарова. За словами Гройсмана, новостворена структура займатиметься розвитком інвестиційного потенціалу України та супроводом бізнесу міжнародних інвесторів в українських реаліях, зокрема там, де йдеться про бюрократичні процеси та дозвільні процедури.

Іноземні підприємці, які вже ведуть бізнес в Україні, сприйняли цю новину з обережним оптимізмом. Для того, щоб урядовий офіс зі сприяння інвестиціям діяв ефективно, вважають бізнесмени, українській владі треба буде докласти чимало зусиль та грошей.

Зруйнувати стереотипи

На сьогодні уявлення про Україну серед європейських і американських інвесторів великою мірою викривлене, зазначив у розмові з DW президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер. Передусім через те, вважає він, що за останні 25 років українська влада робила дуже мало для того, щоб просувати країну як перспективний інвестиційний напрямок. А також через антиукраїнську пропаганду у мас-медіа, яку, особливо протягом останніх двох років, поширюють ті, хто не хоче бачити цю державу економічно розвиненою.Тому, на думку Гундера, головне завдання новоствореного офісу зі сприяння інвестиціям полягатиме "у роз’ясненні реалій інвестування в Україні та руйнування існуючих стереотипів". Гундер сподівається, що цей офіс "виробить зрозумілу стратегію" і чітко сформулює: чому саме зараз найліпше вкладати гроші в Україну.

"Але лише погані новини поширюються швидкою, для того ж, щоб поширити хороші, необхідно набагато більше зусиль та майстерності у спілкуванні", – каже Андрій Гундер. Тому, на його думку, надзвичайно важливо, щоб в офісі зі сприяння інвестиціям працювали висококваліфіковані кадри, які здатні переконати досвідчених міжнародних менеджерів з інвестицій та генеральних директорів провідних світових корпорацій, що Україна – це справді вигідний інвестиційний напрямок.

Повна і безкоштовна державна допомога

Ідея створення державної структури, яка допомагала б іноземних інвесторам, для України не нова. Кілька спроб створити такі агентства робилися попередніми урядами, але всі вони "успішно" закривалися, бо їх робота ніяк не позначилася на обсягах зростання інвестицій. Виконавча директорка Європейської бізнес асоціації (ЕВА) Анна Дерев’янко вважає, що ефективність діяльності такого офісу в уряді Гройсмана напряму пов’язуватиметься з тим, які інструменти та механізми у своєму розпорядженні матиме ця структура. "Крім того, важливо, який бюджет виділено для роботи офісу, адже від цього залежатиме рівень професійності його кадрів", – сказала Дерев’янко в інтерв’ю DW.

За словами директорки ЕВА, західні бізнесмени сподіваються, що офіс зі сприяння інвестиціям працюватиме за принципом "єдиного вікна". "І якщо інвестор в Україні зіштовхнувся з певними проблемами, то, звернувшись до цього офісу, він зможе отримати повну і безкоштовну допомогу від держави", – говорить Дерев’янко. На сьогодні в іноземних інвесторів в Україні найчастіше виникають проблеми із незаконними перевірками фіскальних органів, з неповерненням ПДВ, проявами корупції, зокрема, під час реєстрації підприємств, порушеннями прав інтелектуальної власності. "До ЕВА часто звертаються по допомогу саме з цих приводів, але не всі іноземні інвестори є членами нашої організації, тому офіс зі сприяння інвестиціям повинен допомагати всім інвесторам, незалежно від того, чи входять вони ще до якоїсь спілки, чи вже працюють в Україні, чи лише збираються", – говорить Дерев’янко. Вона також переконана: якщо уряд не піклуватиметься про бізнесменів, котрі вже присутні на українському ринку, то він не зможе привабити й інвесторів потенційних.
Офіс не запрацює без реформ

Економічні експерти також застерігають, що без впровадження системних економічних реформ офіційному Києву не вдасться переконати бізнесменів у вигодах українського ринку. Так, "сумнівною ініціативою" називає створення урядового офісу із залучення інвестицій директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін. На його переконання, залучення іноземного капіталу залежить передусім від поліпшення інвестиційного клімату в країні, що включає досить широкий аспект умов, починаючи від боротьби з корупцією та закінчуючи захистом права власності. Крім того, вважає Баронін, активності іноземних інвесторів перешкоджає відсутність "визначеності з військово-політичними питаннями, зокрема, на сході країни".

На думку експерта, створення "штучних офісів" в умовах відсутності чіткого правового поля та послідовних політичних дій з боку влади не призведуть до притоку інвестицій в країну. "Навіть якщо через цей офіс заведуть одного великого інвестора, ця інституція однаково не дозволить створити справжнє інвестиційне вікно для української економіки" – прогнозує Баронін.

Вікторія Власенко

Новини

28 Грудня 2023

Гарантований покупець виплатив 400 млн боргу

До АРМА передали активи російських олігархів на 11,5 млрд грн

Кубркова просять скасувати наказ щодо строків експлуатації вагонів

Свириденко піддала критиці купівлю імпортних товарів, які може виробляти Україна

Китай планує побудувати понад 50% суден на екологічно чистому паливі

Укрнафта шукає партнерів для розробки родовищ

Австрія погодилася на поступове приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони

Придбання US Steel компанією Nippon Steel необхідно розслідувати – Байден

ДБР сподівається домогтись екстрадиції Жеваго

Виробництво сталі в Японії збільшиться на 1,7% – прогноз

Метінвест від початку війни спрямував на допомогу Україні 4,8 млрд грн

У чергах на кордоні з Польщею перебувають близько 4 тисяч вантажівок

Виробничі потужності української оборонки цього року зросли втричі

Суха Балка видобула 931 тис тонн товарної руди

Ціни на автогаз впали до позначки 30 грн/літр

Ринку вантажних перевезень загрожує дефіцит залізничних вагонів

ВСІ НОВИНИ ⇢