Ціна на газ: удар по кишенях українців чи розлучення з МВФ

Точка зору
Що уряд може запропонувати МВФ? Чи зростуть ціни на газ найближчим часом?

Тепло в багатоквартирні будинки українців повинні подати, якщо на вулиці три доби поспіль буде менше 8 градусів тепла. Судячи з температурних показників і прогнозу, це може відбутися вже найближчим часом.

Тож опалювальний сезон в Україні може розпочатися незабаром. Проте досі невирішеним залишається головне питання: чи зростуть ціни на газ для населення.

В уряді запевняють, що жодних підстав для підвищення цін нема. Головний кредитор України — Міжнародний валютний фонд — стоїть на своєму: Київ повинен виконувати свої зобов'язання, ціна повинна бути ринковою.

Переконувати Вашингтон у відсутності підстав для зміни ціни на газ буде міністр фінансів Олександр Данилюк, який цього тижня перебуватиме у Штатах. Саме від цих перемовин залежатиме, чи подорожчають платіжки в новому опалювальному сезоні.  

ЕП розбиралася, що саме уряд може запропонувати МВФ та чи зростуть ціни на газ найближчим часом.

Постанова 187

Підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів №187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Постанова, яка діє до 1 квітня 2018 року, складається з багатьох блоків. Перший — встановлення ціни.

Відповідно до документа, вона розраховується на базі імпортного паритету — середньої ціни на імпортний газ за певний період. Уряд повинен був опублікувати цей показник 1 липня. Замість цього 26 вересня Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тис куб м без ПДВ.

За методикою, яка діє зараз, якщо за підсумками року є відхилення плюс-мінус 10%, то ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.

У Міненерго провели розрахунки й виявили, що відповідно до чинної методики, ціну на газ треба підвищити до 5,815 тис грн без ПДВ за тис куб м — на 17,6% більше поточних цін.

З урахуванням податків, націнок постачальників та транспортних витрат кінцева ціна для населення і комунальників становитиме 8,032 тис грн при нинішньому тарифі 6,937 тис грн за тис куб м.

Однак в уряді вважають, що така ціна неприйнятна через низьку платоспроможність населення. На підтвердження своїх слів у Міненерго навели два красномовних факти.

Перший — за рік заборгованість населення за спожитий газ зросла на 337% до 25,8 млрд грн.

Другий — у країні надзвичайно високий рівень субсидіантів — 60%. У відомстві побоюються, що через можливе зростання ціни на газ кількість українців, які отримують субсидії, може досягти критичної позначки — 90%.

"Наприклад, внаслідок можливого підвищення ціни на газ у Тернопільській області кількість домогосподарств, що отримують субсидії, очікувано підвищиться з 89% до 96%", — попереджають у міністерстві.

У зв'язку з цим уряд підготував зміни до постанови, які покликані залишити ціну на поточному рівні.

"Однак оскільки ціна на газ повинна бути максимально близькою до ринкової, і цей пункт є в меморандумі з МВФ, ми зобов'язані ці питання узгоджувати з фондом", — каже заступник міністра енергетики Ігор Прокопів.

Переконувати МВФ до Вашингтона поїхав міністр фінансів. Переговори триватимуть протягом тижня.

Що пропонує уряд

Україні для виконання спеціальних зобов'язань необхідно 17,6 млрд куб м газу на рік: 11,9 млрд куб м для побутових споживачів і 5,6 млрд куб м для виробництва тепла для населення і бюджетних установ.

Державна компанія "Укргазвидобування" видобуває 13,9 млрд куб м газу на рік. Залишається докупити ще 3,7 млрд куб м за межами держави.

Згідно з чинною постановою, для розрахунку ціни за імпортним паритетом використовується дванадцятимісячний період: червень 2016 року — травень 2017 року.

Уряд пропонує використовувати для розрахунку ціни не за 12 місяців, а за два періоди, які виключають опалювальний сезон: з 1 квітня до 1 жовтня 2016 року та з 1 квітня до 1 липня 2017 року. Саме в цей час ціна на газ на європейських хабах найнижча.

Відповідно до запропонованого Міненерго розрахунку, ціна на газ за вказаний період становитиме 5,223 тис грн без ПДВ, що лише на 5,6% більше за поточну ціну. Такий сценарій дозволяє не переглядати ціну на газ.

"У нас нема потреби купувати 3,7 млрд куб м круглий рік і особливо у зимові пікові навантаження", — каже Прокопів.

За його словами, Україна має найпотужнішу газотранспортну систему та унікальні підземні газові сховища, що дозволяє навіть в реверсному режимі за два-три місяці закачати необхідний обсяг газу.

"Ми можемо брати для розрахунку найнижчі ціни літнього періоду і закачувати в цей час газ до сховищ", — наголошує він.

Розлучення з фондом?

Судячи з риторики влади, уряд готовий ухвалити зміни до постанови, навіть якщо на це не буде згоди МВФ. Це у своїх виступах не раз давали зрозуміти і прем'єр, і міністри його уряду.

"Ми за імпортний паритет у цінах, але правильно виставмо періоди. Ми будемо як держава думати про своїх людей і їх благополуччя", заявляв у вересні віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон.

"Ми можемо купити 4 млрд куб м влітку? Можемо! Тоді навіщо враховувати середньозважену ціну за 12 місяців?" — апелював він.

Про відсутність підстав для підвищення цін на газ для населення говорив і інший віце-прем'єр — Павло Розенко.

"Є чітке рішення про те, що ціна на газ у цьому опалювальному сезоні підвищуватися не буде. У бюджеті на 2018 рік закладена ціна на газ на рівні 2017 року", — запевняв чиновник.

За словами Прокопіва, чинна постанова недосконала. "Постанова — це не Біблія, вона повинна аналізуватися, оптимізуватися, переглядатися. Вона мусить бути справедливою і зрозумілою для населення та учасників ринку", — каже заступник голови Міненерго.

Позиція МВФ з цього питання також зрозуміла і чітка. Недавно заступник голови МВФ Девід Ліптон в інтерв'ю ЕП заявив, що ціни на газ в Україні дуже низькі порівняно із сусідніми країнами.

"Якщо Україна хоче мріяти про енергетичну незалежність, вона повинна інвестувати в інфраструктуру. Це можливо лише тоді, коли ціни на газ віддзеркалюють розвиток подій на ринку", — сказав він.

З чим Данилюк приїде з Вашингтона, прогнозувати важко. В уряді до завершення переговорів це питання вирішили не коментувати.

Напередодні агентство Reuters повідомляло про два можливі сценарії розвитку подій, якщо Данилюк та МВФ не зможуть досягти консенсусу.

Перший — найменш ймовірний — урядовці після невдалих перемовин визнають, що помилялися і пояснять, чому країні для реформування сектора і продовження співпраці з МВФ необхідно піти на непопулярний крок.

Другий — скажуть, Україна може жити без МВФ, що українці коштують більше, ніж фонд, ухвалять політичне рішення і затвердять формулу.

Прокопів тимчасом каже, що питання ціни на газ не першочергове у меморандумі з міжнародним кредитором. "Першочерговими є земельна та пенсійна реформи, інші питання, а вже потім іде ціна на газ", — каже заступник міністра.

Останнє слово — за урядом. Судячи з позиції прем'єра та його підлеглих, вони готові відкоригувати формулу попри вимоги МВФ, що може призвести до припинення співпраці з кредитором і зупинки реформ.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢