Сотні мільйонів доларів за дату щороку: як відкриті дані змінили Україну

Точка зору
Відкриті дані — це колосальне джерело можливостей в боротьбі з корупцією і потенціал для зростання економіки. Чому важливо підтримувати інтеграцію Open Data для прозорості державних трансакцій.

Економіка країни може отримувати мільйони доларів щороку завдяки нематеріальному ресурсу — даним. Звучить нереалістично, але цей процес уже запущений, відкриті дані вже сприяють економічному зростанню.

Що таке Open Data

З одного боку, Open Data — це характеристика, технічний формат "упаковки" інформації для простоти доступу. З іншого боку, відкритими даними називають саму інформацію, доступ до якої є у всіх громадян.

Відкритими даними стає публічна інформація, яка становить суспільний інтерес і робить роботу державних органів прозорою. Ці дані розміщують у єдиних реєстрах, нормативах, переліках та довідниках.

Діапазон використання відкритих даних покриває всі сфери економічного та суспільного життя. Наприклад, в Україні вже відкриті дані про якість поверхневих вод в річках України і список державних діячів та їх близьких родичів.

Як Україна відкривала дані

У 2011 році Верховна Рада ухвалила закон "Про доступ до публічної інформації", в якому йшлося про можливість безкоштовного отримання публічної інформації за запитом до державного органу.

У 2015 році парламент змінив профільне законодавство. У тому ж році Державне агентство з питань електронного урядування презентувало єдиний портал відкритих даних data.gov.ua.

У 2016 році Україна приєдналася до "Хартії відкритих даних", взявши на себе зобов'язання робити урядові дані відкритими за замовчуванням.

10 серпня 2018 року була запущена оновлена версія національного порталу даних. Цей портал повинен стати єдиною платформою для всіх наборів відкритих даних України. Нова версія порталу працює на платформі CKAN. Це найпопулярніша у світі платформа для е-урядів.

Портал автоматично збирає відкриті дані з технічно сумісних порталів міст і регіонів. Користувач може ознайомитися з набором даних безпосередньо на сайті без завантаження файлів на свій комп'ютер, що спрощує і пришвидшує роботу.

 

Важлива ланка між відкритими даними і користувачами — сервіси, які допомагають обробляти дані для вирішення конкретних завдань.

Вирощувати такі сервіси допомагає 1991 Open Data Incubator — некомерційний інкубатор. Там вчать створювати і просувати інструменти на основі big data і open data для громадянського суспільства, бізнесу та державних органів.

"Одна з його ініціатив — Open Data Challenge. Це конкурс проектів із створення продуктів для розв'язання суспільних проблем з використанням відкритих даних. Конкурс ініціювала лондонська організація Open Data Institute", — говорить керівник напряму відкритих даних TAPAS Катерина Оніліогву.

За її словами, фіналісти торішнього Open Data Challenge роблять значний внесок в розвиток країни. Це проекти "OpenMarket вугілля", "Суд на долоні", "Штрафи ua".

Команди, які пройшли у фінал у 2018 році, готують проекти до фінальної презентації. Демо-день відбудеться в рамках Open Data Forum 7 вересня. Команди-переможці розділять призовий фонд у розмірі 25 млн грн.

"Мета нашої участі в Open Data Challenge — підтримати проекти, які покращують життя українців, роблять роботу державних органів більш прозорою і підпорядковують її народу, а не корупціонерам", — говорить Оніліогву.

Навіщо Україні відкриті дані

Проти корупції

Відкриті дані допомагають виявити корупцію і попередити її. Хоча багато країн вже використовують open data, в глобальному масштабі дані урядів досі приховані. За даними The Global Open Data Index, відкриті тільки 11% урядових наборів даних.

Дані про вразливі до корупції публічні контракти часто непрозорі. Менше 10% із 120 країн, опитаних Open Contracting Partnership, надають якісні дані про тендери.

В українців є привід для гордості: за даними Open Contracting Partnership, після запуску системи електронних закупівель ProZorro середня кількість унікальних постачальників зросла на 45%, кількість сесій пошуку інформації про контракти зросла в тисячу разів, а уряд заощадив у бюджеті України понад мільярд доларів.

"В антикорупційній стратегії доступ до інформації — одна з найважливіших передумов для запобігання корупції", — говорить голова правління ГО Social Boost і співзасновник 1991 Open Data Incubator Денис Гурський.

Він пропонує розглянути Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань. Реєстр показує бенефіціарів бізнесу.

"Це допомагає знайти взаємозв'язки між компаніями, державними органами та організаціями. Таким чином простежуються корупційні схеми в тендерах, випадки ухилення від сплати податків та інші порушення.

Проекти-учасники Open Data Challenge мають такі ж цілі. Ці команди створюються людьми, яким не все одно, як Україна буде жити завтра. Ми разом з партнерами робимо все, щоб їх підтримати", — стверджує Гурський.

Для розвитку економіки

У TAPAS підрахували, що відкриті дані у 2017 році принесли економіці України понад 700 млн дол. До 2025 року учасники проекту прогнозують вливання в економіку вже 1,4 млрд дол, що становить 0,92% ВВП країни.

Заради європейської інтеграції

Західні країни будуть більш охоче відкривати кордони і співпрацювати з країною, в якій уряд діє відкрито, бюджети розподіляються за прозорими механізмами, а суспільство і ЗМІ мають доступ до інформації.

Впровадження open data обумовлюється вітчизняним законодавством і міжнародними угодами. У 2016 році Україна взяла на себе зобов'язання виконувати принципи "Хартії відкритих даних". Перш за все — робити урядові дані відкритими за замовчуванням. Це найважливіший крок.

Після підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом Київ повинен адаптувати українське законодавство відповідно до законодавства ЄС. Це стосується і політики впровадження відкритих даних.

У 2012 році Україна приєдналася до ініціативи ООН "Партнерство "Відкритий уряд". Її мета — спростити доступ до публічної інформації про діяльність органів влади і залучити громадськість до формування державної політики.

Проекти на основі Open Data

Запобігання корупційним схемам

Відкриті дані дозволяють отримувати інформацію про роботу підприємств, громадських та політичних діячів, посадовців, державних органів і відстежувати корупційні дії. Ось кілька таких проектів, які працюють з open data.

Реєстр національних громадських діячів. Містить інформацію про громадських діячів, їх місця роботи, пов'язаних юридичних осіб, родинні та ділові зв'язки, судимості, застосування міжнародних санкцій і причетність до корупційних справ.

Реєстр постійно поповнюється. Адмініструють його ГО "Центр протидії корупції" та ГО "Канцелярський сотня".

Реєстр бенефіціарів українських компаній. Дає інформацію про власників зареєстрованих в Україні підприємств. Відкрита база функціонує з 2017 року. Інформація доступна на Єдиному державному порталі відкритих даних.

Крім того, в рамках співпраці України з Transparency International дані про українських бенефіціарів доступні в Глобальному реєстрі бенефіціарних власників.

Перевірка бізнес-контрагента

Будь-яка компанія зацікавлена у співробітництві з надійними партнерами. Щоб допомогти бізнесу у виборі контрагентів, розробники створюють спеціальні сервіси, в тому числі — на основі open data.

Платформа для роботи з державними відкритими даними OpenDataBot. Сервіс працює в популярних месенджерах. Зокрема, користувачі дізнаються про призначення керівників компаній, податкові борги, судові рішення, перебування в чорних списках АМКУ та Мінекономіки.

 

Статистика запитів користувачів месенджерів, липень 2017 року

Онлайн-система перевірки компаній YouControl. Сервіс дозволяє дізнатися, чи працює компанія, чим займається, до яких структур належить, у яких судових процесах бере участь. Стежити за змінами можна через email-підписку. Містить досьє на 1,6 млн компаній, складені на основі даних з 50 офіційних реєстрів.

Сервіс юридичного аудиту ринку нерухомості Monitor.Estate. Проводить юридичний аудит об'єктів нерухомості, використовуючи відкриті дані з державних реєстрів. Перевірка включає моніторинг імен учасників ЖК, їх адрес реєстрації, цільового призначення об'єкта, наявності судових справ, боргів та ліцензій.

Прозорі тендери

Ще один важливий елемент боротьби з корупцією — прозоре проведення тендерних процедур, особливо у випадку з державними органами та підприємствами. Відкриті дані знайшли своє застосування і тут.

Офіційний портал оприлюднення інформації про державні закупівлі ProZorro. Система використовує відкриті дані про тендерні процеси в усіх публічних і державних закупівлях. Портал загальнодоступний.

Система пошуку релевантних тендерів Get-To-Tender. Сервіс допоможе знаходити оптимальні тендерні закупівлі у ProZorro.

Зараз процес пошуку тривалий, трудомісткий і витратний. Бізнесу доводиться вручну обробляти багатосторінкові документи, щоб знайти відповідний тендер.

Get-To-Tender використовує технологію машинного навчання для автоматизації цього процесу. Проект вийшов у фінал Open Data Challenge-2018 і у вересні побореться за головний приз — 2,5 млн грн.

Перспективи розвитку екосистеми

За останні кілька років Україна зробила великий ривок в наданні публічних даних у громадський доступ. За інформацією Open Data Barometer — рейтинг країн, які використовують відкриті дані, — у 2015 році Україна посідала 62 місце з оцінкою 16 із 100. Через рік вона піднялася на 44 місце з оцінкою 36 із 100.

Згідно з рейтингом Global Open Data Index, у 2015 році країна посідала 54 місце з оцінкою 34%, хоча у 2014 році її взагалі не було у списку. Найбільш загальнодоступною інформацією експерти рейтингу назвали дані про державний бюджет, законодавство та реєстрацію компаній.

 

Відкритість інформації про якість повітря, правда, поки кульгає, хоча в сусідній Румунії рівень відкритості цих даних становить 85%.

 

Втім, ситуація поліпшується: за підтримки уряду та зарубіжних партнерів створюються нові проекти. Це сприяє поширенню open data, в тому числі на законодавчому рівні. Використання відкритих даних дозволяє розвивати економіку, боротися з корупцією, зміцнювати позиції країни в міжнародних відносинах.

Рух в руслі підтримки open data, запуск нових проектів і вдосконалення державних реєстрів відкриє для України ще більше можливостей.

Ная Новак

Новини

26 Грудня 2023

До 2030 року виробництво водню зросте лише до 110 млн тонн

УЗ провела 101 аукціон з продажу 76,4 тис тонн брухту 

Для відбудови та розвитку енергосектору України необхідне залучення сталого фінансування

50 млрд євро Україна отримає в будь-якому випадку – Кулеба

В Мінекономіки обговорили майбутнє зеленої металургії

Південнокорейська POSCO перезапустила три доменні печі

Туреччина переглядає антидемпінг на китайські труби з нержавіючої сталі

Японська Sumitomo припинить роботу вугільної ТЕС у рамках декарбонізації

Заводи на Закарпатті скорочують роботу через черги на кордонах

На кордоні з Польщею в чергах стоять понад 3 тисячі вантажівок

Цього року Метінвест розпочав виробництво 25 нових видів продукції

Експерти МВФ очікують подорожчання низки металів

Австралійська залізорудна промисловість шукає шляхи пристосування до зеленого переходу

Грузія посилить санкції за забруднення Чорного моря

Centravis зупинило виробництво продукції

Тайвань з початку року збільшив імпорт металобрухту на 19%

ВСІ НОВИНИ ⇢