Паспорт від Путіна. Чи зможе Україна покарати нових росіян

Точка зору

В Росії почав працювати спрощений порядок отримання паспортів Росії українцями з окупованих територій. Що може у такому випадку зробити Україна, і чи є для цього юридичні важелі.

Наприкінці квітня російський президент Володимир Путін підписав указ, що дозволяє українцям з окупованих територій Донбасу та анексованого Криму отримувати громадянство Росії в спрощеному порядку.

Указ з’явився через три дні після виборів президента в Україні. 

Про можливість видачі паспортів громадянина Російської Федерації жителям ОРДЛО чутки ходять давно. Окреслених рис вони набули наприкінці 2018 року.

Раніше, у 2017 році російський уряд дозволив українцям отримувати громадянство РФ за спрощеною процедурою. А в грудні 2018-го Путін підписав закон, який дозволяє подати заяву на отримання громадянства РФ дистанційно, за місцем перебування.На цьому, як виявилось, російська влада вирішила не зупинятись.

Не забарився з відповіддю і Київ. В МЗС України ці наміри назвали "грубим порушенням з боку Російської Федерації норм міжнародного права і державного суверенітету України", а самі укази Путіна — юридично нікчемними.

"Україна не визнаватиме фейкових російських паспортів, що видаватимуть жителям окупованих українських територій, передусім Луганської та Донецької областей… Ці паспорти будуть визнані незаконними — при перетині державного кордону і використанні на території держави", — наголосив прем’єр Володимир Гройсман.

У свою чергу, заступник міністра із тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак заявив, що в України не буде проблем, аби отримати списки громадян, які отримають російські паспорти.

ЕП дізналась у юристів, чи може уряд виконати свої обіцянки і які наслідки укази Путіна матимуть для українців.

Хто зможе отримати  російські паспорти

Згідно з указами президента Росії, за російськими паспортами зможуть звернутися особи, які:

  • постійно проживають на території окремих районів Донецької та Луганської областей України.
  • постійно проживають у Криму або не мають другого громадянства
  • кримчани без громадянства, які народилися і постійно проживали на територіях окупованого Криму та м.Севастополя
  • іноземці та особи без громадянства, які самі або їхні родичі були депортовані із АРСР.  
  • громадяни України та особи без громадянства, які мають дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання в РФ, посвідчення біженця, посвідчення про надання тимчасового притулку на території РФ.
  • громадяни Афганістану, Іраку, Йемену, Сирії, які народились в СРСР, їхні діти, чоловіки/дружини, батьки

За словами заступника міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолія Петренка, " є підстави стверджувати, що в першу чергу паспортизація буде проведена в т. зв. "силових структурах" окупаційних адміністрацій",

Відтак, додав він, і де факто і де юре, застосування зброї на незаконно окупованих територіях буде здійснюватися громадянами Російської Федерації, які відтепер матимуть російські паспорти.

Конфлікт законів

Укази Путіна і реакція на них України породжують одразу кілька правових конфліктів.

По-перше, укази Путіна входять в клінч з українським законодавством про громадянство. Закони РФ дозволяють подвійне громадянство, тоді як в Україні воно заборонене.

Кабмін України вже визначив, що документи, видані у тому числі підрозділами Російської Федерації у селі Покровське та у місті Новошахтинську Ростовської області, визнаватиме недійсними.

Однак наміри українського уряду не визнавати російські паспорти сумнівні з точки зору реалізації.

За словами старшого юриста правничої групи Colares Максима Моісеєнка, Україна підписала і ратифікувала ряд міжнародних правових актів, положення яких суперечать діям уряду, спрямованим на часткове невизнання паспортів, виданих іноземними державами та заборону перетинати кордон їхнім власникам.

Зокрема, йдеться про Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, Європейську конвенція про громадянство та інші.

Крім того, сьогодні діє низка двосторонніх договорів та угод, укладених між Україною та Російською Федерацією, в тому числі Угода про безвізові поїздки громадян України і РФ.

"У міжнародній практиці невизнання паспортних документів має місце у взаємовідносинах офіційно невизнаних (частково невизнаних) держав. Для прикладу Ізраїль та Палестинська держава, КНР та Китайська республіка (Тайвань), Північна Корея та Республіка Корея", — пояснює Моісеєнко.

У той же час така практика не відповідає ситуації, яка виникла між Україною та Російською Федерацією. Обидві країни офіційно визнають одна одну і це підтверджують понад три сотні різних правових угод.

Без відсутності належної реакції європейської спільноти обмеження щодо використання таких паспортів існуватиме тільки в межах України.

"Про це свідчить подібний міжнародний правовий прецедент. Сьогодні, паспорти РФ, що були видані громадянам Абхазії та Північної Осетії, вільно використовуються на рівні звичайних російських паспортів", — зазначає молодший юрист компанії з обслуговування інвестицій Investment Service Ukraine Сергій Река.

На його думку, ці дії з боку РФ мають виключно політичний характер і є елементом тиску на Україну, а не проявом піклування про людей.

І ось чому. Набуття громадянства РФ жителями ОРДЛО можливе тільки за умови подання відповідного пакету документів на території РФ.

"У зв’язку з тим, що так звані "ЛНР" та "ДНР" офіційно не визнані навіть в РФ, існування консульств в цих самопроголошених республіках неможливе, тому охочим отримати російський паспорт необхідно звертатись тільки до територіальних органів Федеральної міграційної служби РФ", — пояснює Река.

Таким чином, люди, які бажають отримати російський паспорт, будуть змушені витратити чимало коштів на проїзд до вказаних органів, а також на оплату усіх офіційних зборів, встановлених російським законодавством.

За словами Реки, ці дії РФ штучно створюють підстави в майбутньому заявляти, що на Донбасі вони захищають "своїх" громадян. А найголовніше, "паспортизація військових" допоможе прихильникам та ватажкам так званих "ДНР" та "ЛНР" уникнути кримінальних переслідувань з боку України.

По-друге, виникає проблема із соціальним забезпеченням. Нові громадяни РФ зможуть претендувати на соціальні пенсії в Росії, але за однієї умови. 

Відповідно до роз'яснень Пенсійного фонду РФ, страхову пенсію за віком зможуть отримати тільки ті громадяни, місце проживання яких зареєстровано на території РФ.

За словами Реки, мінімальний розмір соціальної пенсії в РФ становить 5034 російських рублів (близько 2000 гривень), а підвищується вона за рахунок різних регіональних доплат.

Проте, щоб отримати регіональні доплати також необхідно отримати реєстрацію місця проживання на території РФ.

У випадку з виплатами в Україні ситуація непроста і наразі немає рішення, як її вирішити.

Україна припинила виплату пенсій, пільг, зарплат на окупованих територіях ще в кінці 2014 року. Виплати від держави отримують лише ті жителі, які переїхали на контрольовану Києвом територію.

Однак, отримавши паспорти РФ, українці на окупованих територіях перетворяться на громадян Росії в Україні. А це вже інша річ.

Міністр соціальної політики Андрій Рева пояснює ситуацію так: Формально у таких осіб залишатиметься українське громадянство і жодних підстав його скасовувати у нас немає.

Опитані ЕП юристи називають, питання із їхнім соцзабезпеченням складним, але якщо не будуть внесені зміни в закони, то нові громадяни РФ в Україні зможуть розраховувати на соцвиплати як від України, так і від Росії.

За законом іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на отримання пенсій і соціальних послуг нарівні з громадянами України. За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, ця норма означає, що якщо, росіянин переїхав в Україну, то він може отримувати пенсію тут.

Якщо "нові росіяни", зареєструються на підконтрольній Києву території, то зможуть отримувати соцвиплати як іноземці.

 Є інший варіант і він більш ймовірний — використання паспортів обох держав.

"Ви розумієте, який у цих людей спонукальний мотив? Отримувати подвійні виплати. І вони зможуть це робити. Коли у людини два паспорти, то встановити факт подвійного громадянства можна лише оперативним шляхом. Самі громадяни, очевидно, що не будуть показувати нам свій російський паспорт.

І в цей момент процес стає дуже складним. Хоча навіть якщо ми дізнаємось про те, що у людини два паспорти, ми не можемо позбавити його української пенсії. У нас заборонене подвійне громадянство, але жорсткого покарання за нього не існує" ,— пояснюж Рева у розмові зз ЕП.

Ситуацію ускладнює також те, нагадує Максим Моісеєнко, що діє Угода про гарантії прав громадян держав — учасниць СНД у сфері пенсійного забезпечення.

Вона передбачає, що при встановленні права на пенсію, громадянам держав — учасниць Угоди — враховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР.

"Для впровадження "офіційного невизнання" на практиці українській владі потрібно розширювати законодавчу базу та розробити механізми ідентифікації таких осіб", — резюмує Река.

І тоді, зрештою, виникне можливість заборонити  видачу пенсій та соцвиплат мешканцям окремих районів, які отримають російські паспорти.

Галина Калачова

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢