Нещаслива десятка: чому в Україні залишаються збиткові банки

Точка зору

В той час коли більша частина гравців банківського ринку звітує про рекордний прибуток, десять установ завершили три квартали з сумарним збитком в 1,3 млрд грн. Банкіри не поспішають коментувати причини своїх втрат, а експерти вважають, що хоча збитки не загрожують стабільності банків, їм знадобляться зусилля для вирішення проблем, що накопичилися.

Нацбанк щомісяця звітує про черговий рекорд прибутковості банківської системи (66 банків за січень-вересень сумарно заробили 49,6 млрд грн). Але незважаючи на те що вже два роки прибуток банків зростає, на ринку все ще залишається десять збиткових гравців. Серед банків першої двадцятки за розміром активів до списку збиткових за підсумками січня-вересня потрапив лише Укрсоцбанк, втрати якого за дев'ять місяців склали 619 млн грн. Вийти в прибуток він вже не встигне, адже в жовтні НБУ відкликав у нього ліцензію у зв'язку з приєднанням до Альфа-Банку.

Без його врахування найзбитковішими були Правекс Банк (-50,5 млн грн) і Банк Кредит Дніпро (-45 млн грн). Решта втрат припали на невеликі установи: Місто Банк, Скай Банк, Комерційний інвестиційний банк, банк «Аркада», Альпарі Банк, Юнекс Банк, Український банк реконструкції та розвитку (див. графік).

 

 

Проблемні місця

Збиток Правекс Банку, як запевняє його прес-служба, знаходиться «в рамках очікувань», адже деякі бізнес-ініціативи банку ще не реалізовані повною мірою. При цьому Правекс Банк «має впевнені прогнози і плани виходу в прибуток».

Негативний фінансовий результат Банку Кредит Дніпро викликаний формуванням резервів під старі проблемні кредити (відрахування склали 702,5 млн грн) і не має відношення до «успішної операційної діяльності банку», запевняють в прес-службі. За дев'ять місяців банк поліпшив операційний прибуток на 676,4 млн грн завдяки продажу проблемних боргів. Прибуток зріс не за рахунок підвищення чистого процентного доходу, який додав лише 5 млн грн (до 143,9 млн грн).

Водночас чистий комісійний дохід банку зріс на 43% (до 147,7 млн грн). «Банк успішно реалізує оновлену бізнес-стратегію, нарощує ефективність нового бізнесу, продовжує систематичну роботу щодо поліпшення якості активів та операційного фінансового результату, що в поєднанні з системною підтримкою акціонера і конструктивною позицією НБУ забезпечить в короткостроковій перспективі вихід на стійку прибуткову діяльність», – кажуть в установі.

Інші банки вирішили свої збитки не коментувати.

Подібні діагнози

На думку виконавчої директорки Незалежної асоціації банків України Олени Коробкової, в банківському секторі склалася сприятлива ситуація: абсолютна більшість банків демонструє прибутковість, що говорить про відсутність системних причин для збитків окремих установ. «У кожного з банків є стратегія розвитку з урахуванням історії, індивідуальних особливостей та ринкових умов», – зазначає експерт.

Збиткові банки, втім, виконують нормативи достатності капіталу та ліквідності. «Поточна збитковість не представляє безпосередньої загрози фінансовому стану цих банків, але ставить питання перед їхнім менеджментом та власниками. З урахуванням позитивних очікувань щодо розширення банківського кредитування і зростання економіки перспективи розвитку бізнесу є у всіх банків. Але в якому напрямку розвивати діяльність, як трансформувати бізнес-модель і чи варто продовжувати працювати в статусі банку, кожен вирішує самостійно», – вважає Олена Коробкова.

У НАБУ проаналізували звітність збиткових банків. Правекс Банк пропорційно нарощує доходи і витрати. У структурі витрат істотний збиток спостерігається за статтею «витрати на утримання основних засобів», що може бути результатом значних інвестицій (наприклад, в нерухомість або IT), або роботи з проблемними кредитами минулих років (якщо банк прийняв на баланс застави, то поки він їх не продав, він амортизує їх вартість за правилами бухобліку).

Банк Кредит Дніпро є операційно прибутковим, а його збиток обумовлений формуванням значних резервів під видані кредити, і він значно скоротився в порівнянні з 2018-м. У «Аркади» істотно скоротилися комісійні доходи, які є основою його фінансового результату. Банк знизив адміністративні витрати, але це не компенсувало зниження доходів.

Місто Банк втратив процентні доходи, але скоротив збиток завдяки розформуванню резервів. Знизилися доходи і у КомІнвестБанку, що на тлі збільшення витрат на персонал і утримання основних засобів призвело до збитку. Юнекс Банк вийшов на операційну прибутковість, але цього не вистачило для перекриття витрат на резерви. Скай Банк наростив процентні доходи завдяки збільшенню кредитного портфеля, але при цьому збільшив відрахування в резерви і адміністративні витрати. Альпарі Банк все ще збитковий, оскільки нарощує адмінвитрати швидше за доходи.

Збиток невеликого Українського банку реконструкції та розвитку, купленого китайським інвестором у держави, обумовлений відчутним зростанням адміністративних витрат, переважно витрат на персонал. Це може означати, що банк наймає персонал для роботи в нових для себе сегментах.

Шлях до одужання

За словами фінансового аналітика групи ICU Михайла Демківа, для більшості збиткових банків проблемою залишається великий обсяг поганих кредитів і заборгованості інсайдерів. «В процесі вирішення цих проблем банки взяли на баланс заставне майно таких позичальників. Зараз банки займаються продажем цього майна, на що потрібен час. Таким чином, частина активів, яка не генерує процентного доходу, у більшості цих банків висока», – розповів експерт.

 

 

Михайло Демків зазначає, що у банків при цьому є пасиви – депозити та міжбанківські кредити, які потрібно обслуговувати: «Враховуючи розмір ставок, банкам необхідно поспішити з продажем неприбуткових активів. Крім того, банки несуть витрати на охорону та утримання такого майна».

У невеликих банків також залишається проблема відповідності підвищеним жорстким регуляторним вимогам. «Щоб їм відповідати, необхідно мати більшу кількість працівників. Тому фонд оплати праці тисне на фінансовий результат банків, змушуючи їх замислитися про доцільність продовження банківської діяльності», – пояснив Михайло Демків. НБУ вже анонсував, що кілька невеликих банків у 2020 році об'єднаються або здадуть ліцензію.

Кисляк Руслан

Новини

24 Грудня 2023

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

ВСІ НОВИНИ ⇢