На скільки «розженеться» долар у грудні?

Точка зору

Аналітики прогнозують американській валюті 5,40 гривні й говорять про необхідність «активних дій» із боку регулятора…
На фінансовому ринку України існують ризики подальшого зростання курсу долара США та послаблення курсу гривні. Протягом жовтня висока ймовірність того, що долар досягне рівня 5,30—5,40 на міжбанківському валютному ринку. Відповідно, готівковий курс долара коливатиметься в діапазоні 5,25—5,45, вважають експерти.
Як повідомили «День» у «Форекс-клубі», обсяги торгів на міжбанківському ринку за останній тиждень виросли на 50% — з 800 мільйонів до 1200 мільйонів доларів на день. І причин падіння курсу гривні щодо інших валют, на думку аналітиків клубу, декілька…
По-перше, спостерігається тенденція виведення коштів нерезидентами з України в доларах США і євро. Так, наприклад, негативне сальдо за операціями купівлі-продажу внутрішніх облігацій українських комерційних банків нерезидентами цього року з січня до серпня становило 413 мільйонів доларів США, а продаж урядових облігацій внутрішньої державної позики нерезидентами за цей же період становив 226 мільйонів доларів. Лише за вересень нерезиденти позбулися облігацій внутрішньої державної позики на 23 мільйони доларів. Також нерезиденти йдуть і з фондового ринку України, зокрема з ринку колективних інвестицій.
Друга причина, за версією фахівців «Форекс-клубу», — спекулятивні дії з боку великих українських комерційних банків на міжбанківському ринку й очікування зростання долара на готівковому ринку.
Третя причина, як вважають аналітики, це те, що нашим комерційним банкам і юридичним особам необхідно розраховуватися за отримані на європейському грошовому ринку кредити за єврооблігаціями, і для цього вони також виходять на міжбанківський ринок і купують валюту. Заборгованість вітчизняних банків, за даними НБУ на 1 липня 2008 року, становить 38,4 мільярда доларів, із них 12,8 мільярда доларів — короткотермінова заборгованість, а 25,6 мільярда доларів — довгострокова заборгованість. Заборгованість юридичних осіб становить 42,7 мільярда доларів, з них 15,3 мільярда доларів — короткотермінова заборгованість, а 27,3 — довготермінова заборгованість. До кінця року банки та юридичні особи повинні погасити близько 10 мільярдів доларів. Значну частину цієї суми вони також купуватимуть на міжбанківському ринку…
І, нарешті, експортери почали стримувати продаж експортної валютної виручки в очікуванні отримати більше в гривневому еквіваленті через зростання вартості долара США.
«Ситуація на українському валютному ринку тісно пов’язана зі світовою кризою фінансових ринків і, зокрема, з ситуацією на фондовому ринку в США. Після банкрутства третього і четвертого інвестиційних банків у США — Lehman Brothers і Merill Linch — різко збільшилися побоювання інвесторів у всьому світі, й вони почали активно виводити свої кошти з ринків, які розвиваються. Інші чинники визначаються ситуацією всередині України. Це зниження рейтингів України агенціями Standart & Poor’s і Fitch, а також загальна політична нестабільність в країні», — пояснює керівник інформаційно-аналітичного центру «Форекс-клуб» Микола Івченко.
Проте це коливання курсу долара є все ж таки тимчасовим явищем, вважають експерти… «На нашу думку, регулятор повинен зробити активні дії для повернення курсу в межі встановленого раніше валютного коридору у разі, якщо падіння курсу гривні переросте на тенденцію. Втім, брак долара на ринку і зростаючий попит на нього швидше за все сприятиме тому, що Нацбанк утримуватиме курс біля верхньої позначки валютного коридора в 5,05», — прокоментував «Дню» цю ситуацію аналітик Foyil Securities Володимир Габрієлін.
Але представники самого Нацбанку України не вважають цю ситуацію трагічною і не бачать причин для подібних «активних дій»… «4,85 плюс-мінус 4% — це не валютний коридор, це прогноз ради банку щодо зміни діапазону коливань курсу до кінця року. Це не ордер правлінню Нацбанку — тримати курс, повертати чи не повертати коридори. Ніхто нам «коридори і провулки» в правлінні банку встановити не може. У нас немає коридорів, є прогноз. Сьогодні він 4,85 за офіційним курсом плюс-мінус 4%. А на ринку правління банку ніяких зобов’язань не брало, і рада щодо ринкового курсу не встановлювала ніяких меж коливання… У нас вільне плавання, хоча й кероване. Інша річ, що ми не хочемо допускати надмірної відмінності офіційного курсу від ринкового. А надмірне коливання — це, як наприклад, у травні, коли офіційний курс був 5,05, а ринковий — 4,5. Ось це великий розрив! А сьогодні він лише 15—30 копійок… Тому ми такий розрив не вважаємо драматичним», — підбив підсумок для «Дня» керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

Новини

10 Травня 2024

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

Уряд вніс зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних

Україна отримає від Німеччини 45 млн євро на відновлення енергетики

Експерти оцінили “податкове” бронювання працівників

Профспілка британського заводу Tata Steel проголосувала за страйк

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

ВСІ НОВИНИ ⇢