Ємець і скандали. Як Україна п'ять тижнів нічого не купувала проти коронавірусу

Точка зору

19 лютого в Україні ще не було жодного хворого на коронавірус. Тоді ще не трапилися Нові Санжари і не закрили кордони. В цей день уряд вирішив, що до епідемії таки треба готуватися і виділив гроші на тести для коронавірусу і на захист для лікарів.

Минуло п'ять тижнів. В Україні – 300 хворих, карантин і лікарі, які самі купують собі захисні костюми в інтернеті.

І тільки зараз МОЗ починає купувати засоби для боротьби з пандемією.

Допомагали волонтери і бізнесмени, щось купувала місцева влада, але впродовж всього цього часу централізованих закупівель засобів для боротьби з коронавірусом в Україні не було.

Що не так у боротьбі з коронавірусом в Україні та як українці взагалі можуть залишитися без ліків, розповідає ВВС News Україна.

5 тижнів роздумів у часи пандемії

Захисні окуляри і водонепроникні костюми, маски і рукавички, а ще тести на коронавірус – десятки найменувань і тисячі виробів.

Все це могло бути в українських лікарнях вже зараз. Бо ще 19 лютого уряд видав постанову, у якій доручив МОЗ закупити ці медичні товари на суму 67 млн грн.

Проте лише кілька днів тому, 26 березня, МОЗ врешті підписало угоду з міжнародною організацією Crown Agents Україна і дало старт цим закупівлям.

Коли до України йде коронавірус, затягування на п'ять тижнів з медзакупівлями за бюджетні гроші виглядає досить дивно.

Особливо на фоні інформації про те, що Рада планує урізати витрати на освіту і культуру, щоб перенаправити бюджет на фінансування боротьби з пандемією.

Частково таку затримки можна списати на те, що в цей час змінився уряд. Лише 4 березня МОЗ отримало нового керівника – Іллю Ємця.

"Договір на закупівлю медзасобів три тижні валяється на столі у міністра, який не поспішав підписувати угоду, бо не хотів, щоб препарати купувала міжнародна організація, а "не його смотрящій", – звинувачувала міністра "у спробі дерибану" бюджетних коштів депутатка від фракції "Голос" Олександра Устінова у своєму блозі.

Депутатка порівнює потребу у захисті лікарів з бронежилетами, які колись з великими проблемами закуповували для армії.

"Для медика костюм сьогодні – це як бронежилет для військового на фронті. І вони не просто браковані. Їх немає", – обурюється депутатка.

У громадській організації "Пацієнти України" постійно відстежують закупівлі ліків і дивуються такому затягуванню рішень у ситуації з коронавірусом.

"Державні закупівлі – це звісно процес не швидкий. Але п'ять тижнів – це занадто довго особливо у час епідемій. Доля цих закупівель залежала лише від волі міністра", – говорить Інна Іваненко, директорка "Пацієнти України".

Вона звертає увагу на те, що Crown Agents почали переговори з постачальниками ще в лютому і були готові оперативно закупити та привезти до України медичні вироби. Проте у МОЗ угоду на закупівлі підписали лише 26 березня.

Ускладнює ситуацію і те, що, навіть після підписання угоди про закупівлі, невідомо, коли Україна отримає захист для лікарів чи апарати штучної вентиляції легень.

"Попит на ці товари зараз у світі божевільний. Це буде залежати від того, що ми знайдемо на ринку", – каже голова представництва Crown Agents в Україні Тетяна Коротченко.

В агенції не можуть назвати точні дати, коли медвироби привезуть в Україну.

Ляпи міністра

Критикують міністра Іллю Ємця не тільки в опозиції. Ним незадоволені і у фракції "Слуга народу", голосами якої його обрали, і в Офісі президента.

"Дивує формат комунікації з боку міністра – постійні ляпи у вигляді "помруть всі пенсіонери, що на людей старших 65 років не треба витрачати кошти. Його заяви провокують більше паніки, ніж роз'яснюють. Це викликає нерозуміння і роздратування з боку депутатів, які в цей час займаються тим, що мало би робити міністерство – забезпечують лікарів засобами захисту, шукають і ремонтують апарати ШВЛ", – розповіли ВВС News Україна у фракції "Слуга народу".

Тиждень тому президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні розповідав, як український військовий літак привіз з Китаю тести на коронавірус та захист для лікарів.

Гроші на засоби для боротьби з коронавірусом дає бізнес, розповіли ВВС News Україна в офісі президента.

Про те, що засоби для боротьби з коронавірусом закуповували за кошти благодійників та бізнесу, ВВС News Україна розповіли і в парламентському комітеті з питань здоров'я нації.

Заблоковані ліки і війна з міністром

"Донорські закупівлі – це звісно чудово, але це як латка на якусь дірку, що утворилась ситуативно. Так не має бути постійно, має бути планування. Основою у забезпеченні країни обладнанням для боротьби з коронавірусом, мають бути центральні закупівлі", – говорить Арсен Жумаділов в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

Він очолює створене за часів Уляни Супрун держпідприємство "Медичні закупівлі України" – агенцію, яка закуповує за бюджетні кошти ліки для українців, базуючись на принципах міжнародних організацій.

І в цієї організації також нещодавно виникли проблеми з міністром Іллею Ємцем.

Держчиновник Арсен Жумаділов відкрито виступив проти міністра, звинувативши його у блокуванні закупівель надважливих ліків.

Йдеться про ліки для онкохворих дітей та дорослих, препарати для людей, що пережили інфаркт, для хворих на туберкульоз, для людей з ВІЛ і ще десятки позицій – загалом на 10 млрд гривень.

Пан Жумаділов каже, що все це сталося, бо він відмовився робити міністру послугу. А саме – не захотів працевлаштовувати на держпідприємство, яке розподіляє десятки мільярдів гривень, "довірену людину міністра", у якої, за його словами, була ще і судимість.

Ілля Ємець хотів поставити на держпідприємство "свого смотрящего", говорить про ситуацію з закупівлями депутатка Олександра Устінова.

Що кажуть у профільному комітеті?

Більш обережний у своїх оцінках історії з закупівлями голова парламентського комітету з питань здоров'я нації і друг президента Михайло Радуцький. Депутат каже, що чув про якісь суперечки між МОЗ і закупівельним органом, але у цей процес втручатися не хоче.

"Офіційно запити до комітету, що є якісь проблеми з закупівлями, не надходили", – каже пан Радуцький.

Він запевняє, що і його комітет, і Верховна Рада зробили все, щоб закупівлі ліків і виробів для боротьби з коронавірусом відбувалися швидко і вчасно. Далі, як він каже, справа за МОЗ.

Коли дамбу прорве

А от колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун не стримується у висловлюваннях. Вона виступила на захист Арсена Жумаділова і вщент розкритикувала Іллю Ємця за "проштовхування свого протеже".

Порівняла стан підготовку України до протидії коронавірусу з "дамбою, яку ось-ось прорве". Пані Супрун каже, що жорсткий карантин не має жодного сенсу, якщо в Україні незахищені лікарі і незабезпечені лікарні.

Що каже міністр?

ВВС News Україна намагалася отримати відповідь Іллі Ємця на всі ці закиди і неодноразово зверталася до МОЗ.

Там сказали, що затримка закупівель препаратів може бути пов'язана з "якимись процедурними моментами" і порадили дочекатися відеозвернення міністра, у якому мали бути всі відповіді на наші запитання.

Таке відеозвернення вийшло. Але знайти відповіді там було досить складно.

У відео Ілля Ємець нагадав всім, що він – кардіохірург і запропонував створити новий штаб для протидії коронавірусу.

Не називаючи жодних імен, міністр говорив про якихось поганих людей, "які навмисно створюють перепони у роботі міністерства" і пригрозив: якщо МОЗ будуть заважати, то "кількість жертв може бути катастрофічною".

Він жодним словом не обмовився про проблеми із закупівлями, але зазначив, що ситуація з коронавірусом така, що "вже не можливо рятувати життя лише масками та дезінфекторами".

При цьому Ілля Ємець висловив впевненість, що у його нелегкій роботі вся владна вертикаль його підтримує.

Але схоже у владній вертикалі з останнім твердженням не зовсім згодні. 27 березня президент Володимир Зеленський заявив, що Іллю Ємця можуть звільнити з МОЗ.

Диана Куришко

Новини

3 Травня 2024

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢