Чому падає видобуток вуглеводнів

Точка зору

Минулий рік став одним з найскладніших для українських нафтогазовидобувних компаній. Їм вдалося викачати лише 3,5 мільйона тонн нафти і конденсату, що на 10% менше, ніж у 2009 році, а видобуток газу впав на 5% до 20 мільярдів кубометрів.

Такі показники – найгірші за останні два десятиліття. Передусім, це було зумовлено недостатнім фінансуванням галузі у попередні роки.

Видобуток знизили і державні, і приватні гравці. Найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта" скоротила обсяги на 12% або 340 тисяч тонн до 2 485 тисяч тонн, "Укргазвидобування" – на 7,4% або на 55 тисяч тонн до 686 тисяч тонн.

Тягар держкомпаній

Великі держкомпанії "Укрнафта" і "Укргазвидобування" мають серйозні проблеми. Обидві структури в останні роки зіткнулися з погіршенням ресурсної бази.

Працюючи на старих виснажених родовищах, вони не в змозі підтримувати приріст запасів, який би компенсував обсяги видобутку. За останні п'ять років держкомпанії не отримали жодної нової ліцензії. Більше того – далеко не завжди вдавалося продовжити дозволи, термін дії яких закінчився.

Для "Укрнафти" 2010 рік, як і попередній, виявився відверто провальним.

Невизначеність щодо майбутнього компанії призвела до того, що приватним акціонерам і підконтрольному їм менеджменту доводилося вирішувати поточні проблеми. У той же час держкомпанія різко скоротила інвестиції у виробництво, наприклад у буріння, внаслідок чого стрімко впав видобуток.

Тим не менш, майбутнє компанії – небезнадійне. В кінці 2010 року між урядом, "Укрнафтою" та її акціонерами було підписано угоду про співпрацю. Зокрема, сторони домовилися провести у 2011 році додаткову емісію.

Акціонери "Укрнафти" планують перетворити її в публічне акціонерне товариство і вивести на Лондонську фондову біржу для залучення коштів і створення публічної вертикально-інтегрованої компанії. Іншими словами, у 2011 році "Укрнафта" може збільшити інвестиції в геологорозвідку і видобуток.

Ситуація в "Укргазвидобуванні" залишається більш стабільною. Негативні результати роботи компанії у 2010 році були зумовлені "експериментами", пов'язаними з розробкою кількох великих газоконденсатних родовищ у 2008-2009 роках.

Тоді компанія, очолювана Іллею Рибчичем, вирішила зупинити розробку Тимофіївського, Кулічихинського і Котелевського родовищ у циклічному режимі. Відтак був порушений проект розробки родовищ.

Це дало можливість компанії у 2008 році збільшити відбір газу, у той час – життєво необхідного для уряду Тимошенко ресурсу, на більш ніж 300 мільйонів кубометрів, а в 2009 році – майже на 600 мільйонів кубометрів.

У 2009 році "Укргазвидобування" продемонструвала найвищий результат видобутку – 15,2 мільярда кубометрів. Однак такі дії стали причиною великих неприємностей для держкомпанії – втрати запасів і падіння відбору конденсату.

Після зупинки закачування газу тиск у пласті впав, і наявність конденсату у газі знизилася в півтора разу. Це також призвело до обводнення свердловин. Безповоротні втрати конденсату у 2008-2009 роках досягли 150 тисяч тонн.

 

 

Тим не менш, у 2010 році "Укргазвидобуванню" вдалося відновити розробку родовищ, що дає надію на стабілізацію видобутку газу і конденсату у 2011 році.

Ще одна держкомпанія – "Надра України" – у 2010 році показала падіння виробництва майже на дві третини. Тим не менш, у другому півріччі, після призначення нового керівника Едуарда Ставицького, ситуація у "Надрах" покращилася.

Компанія заявила про кардинальні плани з модернізації – закупівлю сучасних бурових верстатів. За задумом керівництва, це дозволить "Надрам" стати лідером на вітчизняному ринку сервісних послуг.

Проте через півроку Ставицький був призначений головою Державної геологічної служби, а керівником "Надр" став Олег Проскуряков, який у 2006-2008 роках керував Державною геологічною службою. Від того, чи вдасться Проскурякову впровадити хоча б частину заявлених планів, буде залежати майбутнє "Надр України".

Сьогодні компанія знаходиться у вкрай складній ситуації. Частина дочірніх структур, наприклад, "Полтаванафтогазгеологія", ліквідована, інші, як от "Кримгеологія", знаходяться на межі банкрутства.

Важке становище "Надр" стало причиною обговорення доцільності її існування. Зокрема, обговорюється ідея приєднати "Надра" до "Нафтогазу України".

З усіх держкомпаній винятком став лише "Чорноморнафтогаз". За підсумками 2010 року компанія змогла наростити обсяги видобутку нафти та конденсату на 4 тисячі тонн до 80 тисяч тонн, при цьому нафти – на 5%, газоконденсату – на 4,5% порівняно з 2009 роком. Досягти цього вдалося завдяки ремонту свердловин.

Правда, обсяги видобутку блакитного палива "Чорноморнафтогазу" утримати не вдалося. Порівняно з 2009 роком вони впали на 10% або 114 мільйонів кубометрів.

У калейдоскопі подій

Напруженим був рік і для приватних фірм. Декому, наприклад, Cadogan Petroleum, вдалося відновити роботу, тоді як Regal Petroleum була змушена піти з ринку.

Після двох років судових перегонів восени 2010 року британська нафтогазова компанія Cadogan Petroleum plc, "Надра України" та її дочірнє підприємство "Полтаванафтогазгеологія" уклали мирову угоду з розробки Пирківського і Загорянського родовищ на Полтавщині.

Компанії відкликали взаємні претензії, а Cadogan викупить у держкомпанії п'ять пробурених свердловин на Загорянському родовищі за 3,2 мільйона доларів.

З цих свердловин чотири знаходяться у консервації і тільки на одній йде видобуток. Ще у червні акціонери Cadogan Petroleum планували ліквідувати компанію, і тільки завдяки підписанню мирової угоди її вдалося зберегти.

Іншій британській фірмі – Regal Petroleum – пощастило менше. У березні 2010 року Мінприроди призупинило розробку Мехедівсько-Голотовщинського і Свиридівського газоконденсатних родовищ, ліцензії на які належать Regal Petroleum.

Після восьми місяців судових протистоянь британці у листопаді зупинили видобуток. Проблеми з ліцензіями призвели до величезних фінансових втрат для акціонерів.

Regal Petroleum для реалізації проектів в Україні залучила 300 мільйонів доларів, значна частина з яких вже витрачена у рамках проекту із створення найбільшої приватної газодобувної компанії в Україні. Ще рік тому вже колишній директор Regal Petroleum Девід Грір планував видобувати тут 2-3 мільярди кубометрів газу на рік.

За два місяці простою акціонери зрозуміли, що швидко залагодити конфлікт не вийде, тому вони вирішили продати акції компанії. Серед потенційних покупців була Energees Management, яку контролює Smart Holding Group Вадима Новинського.

Рада директорів Regal Petroleum підтримала пропозицію Energees Management про придбання компанії за 121,5 мільйона доларів. Не залишилися осторонь й інші зацікавлені фірми. Через кілька днів аналогічну заяву зробили кіпрська Heamoor Limited і група "Гео Альянс", контрольовані бізнесменом Віктором Пінчуком.

Кіпрська фірма провела оцінку стану активів і фінансів, а також обговорила з керівництвом Regal Petroleum варіанти купівлі акцій або об'єднання активів. Також у пресі з'явилися непідтверджені повідомлення про інтерес до придбання Regal з боку австралійських інвесторів і структур українського бізнесмена Костянтина Жеваго.

Однак поки видобувні компанії торгувалися за активи, їх обійшов активніший приватний інвестор – керуючий партнер української інвестиційної компанії InvestoHills Андрій Волков, який придбав 16,23% компанії. Учасники ринку називають цю угоду спекулятивною з огляду на сьогоднішню низьку вартість акцій.

Стабільно працювала у 2010 році "Полтавська газонафтова компанія" – "дочка" британської JKX. Незважаючи на деяке зниження обсягів видобутку нафти і газу, для полтавських нафтовиків з англійським корінням 2010 рік був вдалим.

У грудні компанія заявила про успішне проведення тестування нової горизонтальної свердловини на Руденківському родовищі. Нині це найдовша з пробурених в Україні горизонтальних свердловин. Результати випробувань показали, що добовий обсяг видобутку становитиме 225 тисяч кубометрів газу.

Найбільший приріст у 2010 році показала компанія "Укркарпатойл", яка збільшила видобуток у десять разів до 32 тисяч тонн. Правда, зростання було обумовлене перерозподілом свердловин "Укрнафти" на Битків-Бабченському родовищі в Івано-Франківській області.

У березні 2010 року рішенням Апеляційного господарського суду Києва "Укрнафта" стала 100-процентним власником українсько-американського СП "Укркарпатойл Лтд".

До цього "Укрнафта" володіла 55% спільного підприємства. Рішення суду було ухвалене у зв'язку з порушенням правонаступництва Carpatsky Petroleum Corporation, Делавер, США. Американці перереєстрували компанію в іншому штаті, не повідомивши про це своїм партнерам в "Укрнафті", як це передбачається статутом.

Однією з найбільших операцій із злиття у нафтогазовому секторі стала купівля Geo-Alliance 50% акцій ТОВ "Східний геологічний союз". Консолідація видобувних активів вивела Geo-Alliance у трійку найбільших приватних видобувних компаній.

Подарунок до Нового року отримала луганська "Куб-газ", 70% якої належить канадській Kulczyk Oil Ventures Inc. 29 грудня компанія стала власником спеціального дозволу на геологічне вивчення з дослідницько-промисловою розробкою Північно-Макіївського газового родовища у Луганській області на п'ять років.

Раніше повідомлялося, що Kulczyk Oil планує ввести в експлуатацію свердловину на Макіївському газовому родовищі у другому кварталі 2011 року.

 

 

 

 

В очікуванні змін

Видача ліцензій на нафтогазові ділянки Мінприроди стало радше винятком, ніж правилом. Останні роки характеризувалися застоєм у роботі відомства. Надії на активізацію роботи пов'язані із зміною керівництва. У липні міністром став Микола Злочевський, а керівником Державної геологічної служби – Едуард Ставицький.

Сьогодні підготовлене нове положення про проведення аукціонів з продажу ліцензій на 2011 рік. Згідно з ним, Державна геологічна служба отримає більше повноважень, що дозволить відновити продаж нових площ для видобувних компаній.

Певні зрушення сталися і в сегменті нового для України напрямку – видобутку нетрадиційного газу. Зокрема, ТНК-ВР за п'ять років розраховує стати найбільшою приватною компанією з видобутку газу з пісковиків у Донецькому басейні.

Окремо слід згадати про неясне майбутнє проекту з розробки Прикерченського шельфу компанією Vanco. Саме з Чорноморським шельфом пов'язані надії на значне збільшення видобутку нафти і газу.

За наявною інформацією, активність у переговорах з Мінпаливенерго з цього питання виявляє партнер Vanco у ряді міжнародних проектів – російський "Лукойл".

Віктор Петров

Новини

19 Квітня 2024

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

ВСІ НОВИНИ ⇢