Світові ринки: Швидке відновлення під питанням

Точка зору

Експерти впевнені, що стабілізація ситуації в цих країнах може змінити повернути оптимізм на ринки, так як акції багатьох компанія вже виглядають недооціненими. У випадку розвитку подій за найгіршим сценарієм, на цьому тижні падіння українського ринок може скласти до 20%.

Народні повстання в країнах Північної Африки та Близького Сходу підсилює побоювання інвесторів щодо швидкого відновлення розвинених економік на тлі зростання цін на нафту.

Експерти впевнені, що стабілізація ситуації в цих країнах може повернути оптимізм на ринки, так як акції багатьох компанія вже виглядають недооціненими.

У випадку розвитку подій за найгіршим сценарієм, на цьому тижні падіння українського ринок може скласти до 20%.

Світ: зростання цін на нафту сковувало «биків»

Минулий тиждень почався для "биків" явною поразкою, в той час як американські ринки почали зі святкування Дня Президента. Песимізм гравців пробудила атака влади Лівії на мирних протестантів, в результаті якої загинуло понад 200 осіб.

Всім інвесторам відомо, що Лівія має найбільші сховищами нафти на континенті, відповідні 8% споживання "чорного золота" в США.

Зокрема, в Африці Лівія займає перше місце за обсягами запасів нафти – 5 мільярдів тон і четверте за запасами природного газу – 1,49 трильйонів кубометрів. До того ж Лівія постачає нафту в Італію, Німеччину та Іспанію.

"Протягом більшої частини минулого тижня ситуацію на світових фондових ринках контролювали "ведмеді". Динаміка фондових індексів повністю залежала від подій в Лівії, озброєний конфлікт роздув котирування на нафту марки Brent до максимуму за 29 тижнів", – ділиться голова департаменту продажів і трейдингу ІК BG Capital Джейтан Такер.

Так, протягом минулого тижня показовим було зростання цін на нафту. Вже в перший же день ціна на нафту марки BRENT зросла до 105 доларів за барель, а вартість сирої нафти з постачанням у квітні склала 94,2 доларів за барель.

Тому надалі увага світової спільноти інвесторів була прикута, саме, до ціни на нафту на тлі побоювання щодо перебоїв у поставках сировини з Лівії, де політичний конфлікт продовжував загострюватись.

Зокрема, ціна бареля нафти марки Brent зростала високими темпами, досягаючи значення в 106,5 доларів, перевищивши рівень вересня 2008 року аж до рекордної позначки 119,83 доларів, а вартість сорту WTI на торгах в Нью-Йорку коливалася в районі 100-103, 44 доларів за барель.

"Події в Єгипті і на Близькому Сході були, безсумнівно, головними подіями, які негативно відобразилися на ринку", – вважає директор департаменту брокерських послуг та розвитку роздрібного бізнесу ІК Dragon Capital Андрій Дмитренко.

Винятком стало зростання ціни на нафту, яка збільшувалася на ризиках обмеження поставок через Суецький канал, і рівня видобутку в Лівії.

Багато експертів впевнені, що, у разі посилення напруженості і аналогічного розвитку подій в інших країнах-експортерах нафти на Близькому і Середньому Сході ціни на нафту продовжать бити рекорди, що може підірвати і так непевне відновлення світової економіки.

Посилило побоювання гравців залучення в конфлікт збройних сил Лівії, спрямованих на придушення акцій, і небажання влади йти на діалог з повстанцями. Крім того, у зв'язку з різкими стрибками цін на нафту, інвестори все більше задавалися питанням щодо відновлення розвинених економік.

Варто також відзначити зростання інтересу інвесторів до золота як захисного активу.

"Бикам" доводилося рятувати ситуацію всіма силами, головним чином за рахунок макростатистики і корпоративної звітності, яка виходила паралельно з подіями, що відбуваються на Близькому Сході, іноді збиваючи плани "ведмедів".

Наприклад, найбільший світовий ритейлер, американська корпорація Wal-Mart Stores Inc., опублікувала результати квартальної звітності, яка, в цілому, збіглася з очікуваннями аналітиків.

А індекс довіри споживачів до економіки США в лютому збільшився до 70,4 пунктів – максимального рівня з лютого 2008 року, тоді як очікувалося підвищення індексу до 65,5 пунктів. У єврозоні промислові замовлення за грудень зросли на 2,1%, всупереч очікуваного зниження на 0,8%.

Також варто відзначити, що ставка Європейського центрального банку залишилася незмінною на рівні 1%.

Крім того, вийшов корпоративний звіт американського виробника природного газу Chesapeake Energy, чистий прибуток якого в IV кварталі 2010 року склав 180 мільйонів доларів, що перевершило прогнози аналітиків – роком раніше компанія показала чистий збиток у розмірі 524 мільйонів доларів.

Заявки на допомогу з безробіття в США впали за тиждень на 22 тисячі до 391 тисяч, що теж підтримало ринок. Посприяла продажу акцій інформація про замовлення товарів тривалого користування в США, які в січні виросли на 2,7% при прогнозі 2,8%, проте за вирахуванням транспортної складової цей показник знизився на 3,6%. А продажі новобудов у США впали на 12,6% при прогнозі -7,3%.

Останній день тижня відзначився, виходом на передові позиції "биків". Зміна тренда стала можливою як за рахунок позитивних даних по ринку праці США, так і на фоні зниження вартості "чорного золота", яке нещодавно досягало більш ніж дворічних максимумів на тлі заворушень в Лівії.

Так, на стороні "биків" зіграла Саудівська Аравія, яка збільшила обсяги видобутку нафти до 9 мільйонів барелів на день, це забезпечує безперебійне постачання нафти, знижуючи побоювання інвесторів щодо негативних наслідків близькосхідних революцій.

У цілому, можна говорити про те, що в інвесторів починає вироблятися імунітет до події на Близькому Сході та Північній Африці, оскільки багато хто починає, думати, що хвилювання з цього приводу були трохи переоцінені.

Прикладом, цьому може слугувати, те, що в п'ятницю світові ринки продовжили зростання, залишивши без уваги інформацію про початок загальнонаціонального Дня гніву в Іраку, в ході якого, акції протесту охопили багато великих іракських міст.

І, навіть скорочення темпів зростання обсягу ВВП США, який за попередніми оцінками в IV кварталі показав приріст на 2,8%, при прогнозі 3,3%, не втримало від покупок.

При цьому, криза на Близькому Сході та Північній Африці виявилася на руку російському фондовому ринку, виходячи з його нафтової орієнтації.

Так, російський ринок протягом усього тижня, крім вівторка, показував "бичачий" тренд на тлі зростання вартості нафти.

Фондовий ринок США з п'ятниці на суботу закрився в зеленій зоні: Dow виріс на 0,51% до 12130,5 пунктів, S&P 500 – на 1,06% до 1319,88 пунктів і Nasdaq подорожчав на 1,58% до 2781,05 пунктів.

Україна: родзинкою тижня стали акції "Укрнафти"

Український фондовий ринок, у той час як ціни на нафту били рекорди зростання, пікірував вниз, показуючи максимальне падіння. Так, індекс "Української біржі" за тиждень втратив 2,2%, відігравши пікове падіння четверга (на 4,65%, максимальне з початку року) в п'ятницю, досягнувши 2824,93 пунктів.

Індекс ПФТС просів на цілих 3,8%, до 1096,77 пунктів. Обсяг торгів на ринку акцій "Української біржі" склав 1,2 мільярди гривень і на фондовій біржі "ПФТС" – 67,8 мільйонів гривень.

Продажі спостерігалися практично по всіх акції українського ринку, починаючи від промислового сектора і закінчуючи фінансовим. "Ризиків на ринку зараз більше, ніж можливостей для покупок", – відзначив брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.

При цьому, родзинкою тижня стали акції "Укрнафти" (зростання на 3,2%, до 848,22 гривень), інтерес до них з боку інвесторів був викликаний на передодні зібрання акціонерів, яке відбулося 25 лютого.

Зокрема, за підсумками цих зборів було обрано нового голову правління "Укрнафти", ним став генеральний директор Renaissance Capital Ukraine Пітер Ванхекке, а також вирішили направити 30% чистого прибутку на виплату дивідендів.

"Результати зборів акціонерів "Укрнафти", всупереч очікуванням, надали позитивний ефект на динаміку торгів акціями компанії. Швидше за все, це пов'язано з вирішенням питання щодо дивідендів за 2010 рік. Акціонери прийняли рішення розподілити прибуток з розрахунку 14,6 гривень на акцію. Рішення по дивідендах, а також призначення нового генерального директора компанії було з позитивом сприйнято інвесторами, а зростання котирувань "Укрнафти" забезпечив підтримку українським індексам", – розповів "ЕП" Джейтан Такер з ІК BG Capital.

Також потрібно відзначити новину про можливе введення Росією антидемпінгових заходів на продукцію українських вагонобудівників.

Так, акції Стахановського вагонобудівного заводу подешевшали на 9%, папери Крюковського вагонобудівного заводу втратили 4,3%.

При цьому, Стахановський вагонобудівний завод відзвітував за підсумками 2010 року, зафіксувавши чистий прибуток у розмірі 260,667 мільйонів гривень, в той час, як у 2009 році чистий збиток склав 56,3 мільйонів гривень.

Відзвітував також Харцизький трубний завод (падіння на 1%, до 1,1964 грн за акцію), який у минулому році скоротив чистий прибуток в 3,4 рази в порівнянні з 2009 роком до 171,26 млн. грн, нерозподілений прибуток скоротився на 26,4% до 791,42 мільйонів гривень.

Серед звісток банківського сектора, можна виділити заяву члена правління за ризиками Вадим Березовика про те, що Банк Форум (падіння на 1,3%, до 5,7 грн), що входить до Commerzbank Group, розраховує очистити баланс від проблемних кредитів за два роки.

На очікуваннях виходу слабких результатів за IV квартал 2010 року продавали папери Авдієвського коксохімічного комбінату – падіння на 3,7%, до 15,201 грн, Ясиновського коксохімічного комбінату (зниження 6%, до 4,6475 грн).

На цьому тижні

Протягом тижня фондові ринки будуть перебувати в залежності від цін на нафту на світових ринках. Крім того, інвестори буду стежити за розвитком ситуації в країнах Близького Сходу.

При цьому, Андрій Дмитренко вважає, що зараз змінити тренд в позитивну сторону може тільки стабілізація ситуації на Близькому Сході, а з іншого боку ескалація конфлікту на Близькому Сході – буде сильніше давити на ринок.

"Охолодження зростання економії Китаю також може негативно впливати на ринок, за допомогою зниження попиту і цін на сировину", – застерігає Дмитренко.

Крім того, українські індекси на початку тижня можуть знижуватися у зв'язку з можливими продажами акцій "Укрнафти" після закриття реєстру акціонерів, що претендують на виплату дивідендів, яка починається з 1 березня.

"Важливо додати, що незважаючи на глобальний песимізм, на нашому ринку є низка привабливих історій з точки зору фундаментального аналізу, які стають ще більш цікавими у зв'язку з поточною корекцією", – зауважила Анастасія Назаренко з Concorde Capital.

У цілому, в Dragon Capital прогнозують, що ринок ще може просісти на 15-20%. "Хоча індкес УБ вже просів на 9% з піка, але окремі акції в індексі вже втратили 14-19%", – підкреслюють аналітики.

Петро Шевченко

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢