Призначення Хорошковського: чи є загроза для Азарова?

Точка зору

Указом Президента України Валерій Хоршковський був призначений першим віце-прем’єром України і звільнений з посади міністра фінансів України, яку обіймав з 18 січня цього року. Прем’єр міністр Микола Азаров, представляючи новопризначеного віце-прем’єра Кабміну, розповів, що основним напрямком роботи Хорошковського буде європейська інтеграція України. Крім того, за словами Азарова, Валерій Хорошковський куруватиме питання, пов’язані з економікою та фінансами.

Експерти прокоментували «Главреду» призначення Валерія Хорошковського на посаду першого віце-прем’єр-міністра, розповіли про першочергові задачі, які тепер постали перед ним, та поділилися прогнозами щодо його подальшого просування по службі, зокрема, чи може він претендувати на посаду прем’єр-міністра України.

Ігор Жданов, президент Аналітичного центру «Відкрита політика»:

Призначення на посаду першого віце-прем’єра означає підсилення впливу і Хорошковського особисто, і групи Фірташа-Льовочкіна, до якої власне належить Хорошковський. Ця група значно посилила свої позиції і на Банковій, і на Грушевського. Натомість суттєво скоротилися можливості і зменшився вплив «донецьких» останнім часом.

Перед новим віце-прем’єром стоїть чимало завдань. Потрібно буде вирішувати проблеми у сфері євроінтеграції. Але доки Юлія Володимирівна буде знаходитися в Качанівці, а не в Києві, вирішити ці проблеми неможливо. Кардинально щось змінити в ситуації зможе тільки її звільнення. Те саме стосується і Луценка. Тож складно бути відповідальним за євроінтеграцію, розуміючи, що тільки один єдиний крок може вирішити питання і угоди про асоціацію, і про зону вільної торгівлі тощо.

Хорошковський поступово інтегрується в уряд. Він вже отримав досвід на посаді міністра фінансів. На посаді віце-прем’єра він побачить більш широкий спектр задач. Тож у майбутньому цілком можливе його призначення на посаду прем’єр-міністра.

Про те, що Хорошковський може стати наступником Президента говорити зарано. Віктор Янукович – дуже амбітна людина, яка любить владу, тож навряд чи він буде реалізовувати план наступника. Тим більше, за оцінками відомих агенств, в Україні ймовірний дефолт, а економічна і соціальна ситуація вкрай непроста. Постійно виникають протести «афганців», «чернобильців», пенсіонерів. У цих негараздах, як правило, роблять винуватими представників уряду. Приклад – Тігіпко: коли він брав участь у президентских виборах, його рейтинг був високим, 13%, а зараз – 3-4% і негативне ставлення більшості населення. Тож малоймовірно, що людину, яку готують в наступники, призначили б в уряд.

Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій, глава правління Центру соціологічних і політологічних досліджень «Соціовимір»:

Перше, що повинен буде зробити Хорошковський на посаді віце-прем’єр-міністра – взяти під свій контроль організаційні, адміністративні та фінансові потоки в Кабінеті міністрів. Після цього призначення Азаров виконуватиме роль «весільного генерала», який, по суті, нічого не вирішуватиме. Більше того, єдина функція, яку виконуватиме Микола Янович – збір негативу, що накопичується в суспільстві через фактично провалені економічні реформи в країні.

Хорошковський лояльний до «сім’ї» Президента. Він не є політичною персоною, як Азаров. Всі призначення в Кабінеті міністрів, в тому числі Клюєва і Азарова, робилися після виборів, коли переміг керівник Партії регіонів Віктор Янукович. Зараз триває нова хвиля кадрових призначень, коли посади отримують неполітичні особи, і ці рішення не є наслідком виборів. Зараз призначаються ті, хто лояльний до «сім’ї» Президента. Саме Хорошковський завершує ці призначення.

Валерій Хорошковський має всі шанси згодом стати прем’єр-міністром, але не зараз. Поки що не «повісили» весь негатив на Азарова. Тому зараз Хорошковський братиме під контроль Кабінет міністрів та всі фінансові потоки.

У 2015 році він може виявитися наступником Януковича і основним претендентом на посаду президента. Але це не означає, що зараз Янукович готує собі наступника. Так може об’єктивно, само собою. Нинішній президент цього не бажає. Але через стрімке падіння його рейтингу в 2015 році олігархічні кола, наближені до Януковича, можуть з’ясувати, що їхній кандидат не зможе перемогти вдруге на президентських виборах у жодного з кандидатів. Тоді постане питання, хто ж може бути наступником? І саме фігура Хорошковського може розглядатися як одна з кандидатур. Думаю, Хорошковський ставить перед собою саме таку стратегічну мету.

Якщо проаналізувати дії Хорошковського на посаді голови СБУ, то стане очевидно, що далеко не завжди вони працювали на імідж Президента. Згадаймо хоча б порушення кримінальної справи проти Тимошенко, яке відбулося на тлі складних переговорів з Європейським Союзом. Та й деякі інші дії СБУ, зокрема, проти істориків і журналістів, тільки псували рейтинг Президента.

Отже, діяльність Хорошковського далеко не завжди працювала на імідж Президента. Якщо скласти всі частини головоломки разом, то може виявитися, що Хорошковський має всі шанси стати наступником Президента Януковича вже в 2015 році. Але зараз поки що Янукович таких сценаріїв не розглядає має.

Костянтин Матвієнко, керівник корпорації стратегічного консалтингу «Гардаріка»:

Я вже давно передбачав призначення Хорошковського. Його мета – концентрація фінансових потоків та питань, які стосуються економічно-блокової роботи, в одних руках.

Михайло Погребинський, директор Центру політичних досліджень та конфліктології:

Оскільки у Хорошковського відібрали Міністерство фінансів, хоча й доручили займатися євроінтеграцією та фінансами, важко собі уявити, що він зможе контролювати всі питання, пов’язані з фінансами. Адже колись він прагнув контролювати і митницю, і податкову. Швидше за все, при прийнятті рішення про це призначення діяла логіка розподілу влади між різними групами впливу всередині команди.

Наразі Хорошковський використовуватиметься Януковичем під час переговорів із європейцями, знадобиться його досвід роботи на митниці. Президент уміє використовувати людей, яких призначає на ті чи інші посади. І не бачу причин, чому цього разу він може від цього відмовитися.

У Хорошковського мало шансів стати прем’єром. Оскільки за Януковича цю посаду може обіймати тільки людина, якій він довіряє на 100%, людина з його команди. Загалом, після того, як у Хорошковського забрали Міністерство фінансів, призначення на посаду першого віце-прем’єра не виглядає посиленням його позицій.

Крім того, мені важко собі уявити когось у якості наступника Януковича. Наразі ця тема неактуальна, бо Хорошковського не має публічної підтримки. Крім того, наступництво в нашій країні не виглядає імовірним сценарієм, оскільки щоб Хорошковський став таким, необхідно, аби нинішній президент мав підтримку суспільства. Тоді б глава держави міг сказати, кого він підтримує, і це дало б даному кандидату шанс. У нас ситуація прямо протилежна: аби перемогти на президентських виборах, потрібно бути в опозиції. Тому розмови про ймовірність того, що Хорошковський стане наступником Януковича – порожні.

Надія Майна

Новини

9 Лютого 2024

Угорські фермери заблокували КПП Захонь на кордоні з Україною

Велика Британія може скасувати захисні заходи щодо гарячекатаного рулону

За тиждень літр автогазу подешевшав ще на 50 копійок

У січні зростання споживчих цін сповільнилось до 0,4%

В Україні зростає споживання електроенергії

Попит на електромобілі в Україні зріс у 2,8 раза

Експорт чавуну в Бразилії збільшився

Уряд створив промислово-оборонний комітет на чолі з прем’єром

В ЄС досягли попередньої угоди щодо закону про промисловість з нульовими викидами

У світі зростатиме конкуренція за високоякісний металобрухт

POSCO розпочала будівництво електродугової печі на заводі в Кван’яні

Outokumpu розраховує на збільшення поставок у першому кварталі

Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

США запровадили санкції за порушення обмежень цін на російську нафту

Vale та Hydnum Steel вивчать можливість будівництва заводу з виробництва залізорудних брикетів

Tata Steel завершує злиття п’яти дочірніх компаній та скасовує злиття з TRF Limited

ВСІ НОВИНИ ⇢