Коли свинячий грип дійде до України

Точка зору

У столиці Мексики закрили всі музеї, концертні зали, стадіони та бібліотеки. Не можна відвідувати піраміди майя та ацтеків, люди ходять в марлевих пов’язках, а в іноземців від слів «Мехіко» та «свиня» починається нервовий тік.

США не видають візи мексиканцям, а всі світові держави наполегливо рекомендують своїм громадянам утриматися від поїздок до Мексики – в країні лютує свинячий грип.

Спалах цієї хвороби, крім страшенної паніки, викликав абсолютне нерозуміння ситуації. Абсолютно протилежні заяви щодо наявності вакцини проти нового грипу, способу передачі вірусу та власне кількості жертв примушують замислитися над тим, чи справді сучасна наука та медицина настільки розвинені.

Хронологія зростання загрози

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), перші випадки захворювання на новий вид грипу у людей було виявлено 18 березня в районі мексиканської столиці. Проте серйозні занепокоєння почали з’являтися у ЗМІ 25 квітня, коли кілька міжнародних вірусологічних лабораторій повідомили, що спалах грипу в Мексиці викликаний різновидом вірусу H1N1, що являє собою комбінацію генів декількох вірусів, що циркулюють серед людей і тварин і дотепер не зустрічалися.

ВООЗ того ж дня не виключила, що цей вірус може покласти початок пандемії.

Наступного дня ЗМІ пишуть про те, що свинячий грип добирається до США, Європи та Океанії http://4post.com.ua/world/131418.html. Згодом він дістається Канади, а зараз він уже дістався Австрії, Іспанії, Німеччини та інших держав.

Нарешті слово беруть учені і лякають людей страшною пандемією. У людей не виявлені ознаки імунітету до вірусу свинячого грипу, який уразив більше тисячі людей у Мексиці, повідомив директор НДІ грипу, керівник Центру з грипу ВООЗ у Санкт-Петербурзі Олег Кисельов.

Держави протягом останніх трьох днів починають вживати заходів щодо боротьби з розповсюдженням зарази. США, Європа, Росія, азіатські та північноамериканські держави починають обмежувати імпорт свинини з Мексики, вводять жорсткий контроль прибуваючих в аеропортах тощо.

Дещо з запізненням реагує на загрозу Україна, яка спочатку створює спеціальну групу для перевірки фактів можливих спалахів «свинячого грипу» в країні, згодом вводить спеціальні заходи щодо перевірки можливих захворювань на грип прибуваючих людей та зараженого м’яса, і нарешті уряд виділяє уряд виділяє 50 млн. грн. для проведення першочергових заходів (закупівлю дезінфекційних засобів та діагностичних тест-систем) з недопущення занесення та поширення на території України свинячого грипу.

Тим часом ВООЗ підвищує рівень загрози виникнення пандемії свинячого грипу з третьої до четвертої фази, а також на своєму офіційному сайті публікує лікбез щодо причин і наслідків захворювання на цю хворобу.

Люди, заявляє ВООЗ, зазвичай заражаються свинячим грипом від інфікованих свиней, а у деяких випадках відбувалася передача інфекції від людини людині.

Свинячому тваринництву кінець?

У той же час Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що свинину та продукти з нею вживати в їжу цілком безпечно, адже даних про передачу вірусу свинячого грипу людям таким чином немає. Але попри це

Росія, Україна та деякі інші держави забороняють імпорт свинини з Мексики.

На ці факти реагує Єврокомісія, яка висуває «геніальну ідею», яка, певно, має стати стрижнем у боротьбі з свинячим грипом – уникати вживання терміна «свинячий грип» і замінити його на «новий грип». Це начебто дозволить уникнути катастрофічних наслідків для європейського тваринництва, адже паніка в ЗМІ з приводу «свинячого грипу» може привести до масової відмови європейських споживачів від свинини.

Де ліки?

А найбільше уваги привернуло питання наявності вакцини від хвороби. Причому як в Україні, так і у світі.

Спочатку ВООЗ офіційно заявляє, що вакцин, що містять вірус нинішнього свинячого грипу, що викликає хворобу людей, немає. Невідомо, чи можуть наявні вакцини від сезонного грипу людей забезпечити який-небудь захист, адже віруси грипу змінюються дуже швидко.

Проте учора представник ВООЗ Грегорі Хартл заявив, що вірус мексиканського свинячого грипу піддається лікуванню наявними ліками. Тут же йому парирує директор НДІ вірусології Російської Академії медичних наук Дмитро Львов і говорить, що вакцини від свинячого грипу немає і в найближчі півроку не буде.

Українське МОЗ, як і відповідна всесвітня організація, теж не може визначитися, чи є в Україні ліки від свинячого грипу, чи ні. Спочатку заступник директора Українського центру грипу та ГРВІ Міністерства охорони здоров’я України Алла Мироненко заявила, що в Україні є дієві ліки від цього вірусу. Трішки пізніше міністр Василь Князевич заявив, що МОЗ не виключає проведення масової вакцинації українців від свинячого грипу. Але водночас Князевич зазначив, що вакцини від цієї хвороби немає.

Звісно ж, виникає логічне питання: якщо немає вакцини, то чим тоді робитимуть щеплення? Чи, може, у нас, як завжди, головне – щось зробити, щоб відзвітуватися про боротьбу з хворобою. А що там буде далі – питання десяте.

А далі Князевич що називається «відмочив номер», зробивши заяву, від якої мали б бути в шоку всі західні чиновники. За його словами, Україна має відповідний препарат для лікування цієї хвороби, але назвати його міністр не може! «Якщо я вам заявлю про цей препарат, він буде тут же розкуплений… На цьому зароблять бізнес і решта. Я вам як відповідальна людина заявляю, ми маємо препарат. Про вакцину мова не йде ще. Є противірусні препарати, якими можна надавати допомогу», – пояснив Князевич.

Тобто заради боротьби зі можливими спекуляціями МОЗ готове ставити під загрозу здоров’я та життя громадян? Але тоді виникає, як мінімум, три питання.

По-перше, чому не залучається до боротьби із незаконними перепродуваннями за завищеними цінами інше міністерство – внутрішніх справ? По-друге, чи є гарантія, що у відомстві Князевича не станеться «витоку» інформації про назву препарату, відтак «бариги» все ж своє візьмуть, а потенційні пацієнти просто дізнаються про ліки набагато пізніше, ніж мали б право? І, по-третє, хто і на яких підставах визначатиме, коли розголошувати інформацію про препарат ще не можна, а коли – уже пора?

Як починається паніка

Виходить, ми достеменно не знаємо, чому раптом спалахнула хвороба, як від неї захиститися (з цьому приводу згаданий вище сайт ВООЗ дає якісь розпливчасті рекомендації), і так само не знаємо, чи є власне ліки від свинячого грипу.

І при всій цій каші, експерти вирішили ще більше заплутати людей. Так, Бі-Бі-Сі повідомляє, що згідно з уточненими даними, кількість померлих від свинячого грипу в Мексиці становить лише сім чоловік, а не 152, як повідомлялося раніше. Інші смерті мали місце в результаті ускладнень інших хвороб, природа яких у цей час з’ясовується.

Щоправда, цей факт, на думку ВООЗ, анітрохи не применшує загрозу поширення й небезпеку наслідків нового вірусу. До того ж, за кілька годин федеральний секретар з охорони здоров’я Мексики Ангела Кордова офіційно підтвердила факт загибелі 159 осіб від свинячого грипу. І кому після цього вірити?

А одна з останніх новин взагалі перевертає все з ніг на голову: лише семеро мексиканців померли від свинячого грипу, а всі інші – від пневмонії. Та й за словами міністра охорони здоров’я Мексики, лише 26 осіб лежать у лікарнях із симптомами свинячого грипу, а решта з півтори тисячі – просто зі схожими симптомами.

При цьому вчені все-таки не відкидають можливості виникнення пандемії, оперуючи статистикою – такі масштабні розповсюдження хвороб відбуваються кожні 30-40 років, а остання була 1977 р. Тож до 2017 щось має статися.

Але все таки, попри всі заяви учених-медиків та чиновників з цієї галузі, не може не виникнути питання, чому й досі, попри виділення мільярдів доларів на медицину, вони не можуть не лише запобігти виникненню небезпечних захворювань, а хоча б дати адекватні і чіткі пояснення, що робити і що, власне, відбувається у світі із свинячим грипом.

P. S. На момент виходу статті стало відомо, що в аеропорту «Бориспіль» заблоковано літак із Нью-Йорка, бо одна з пасажирок має симптоми захворювання на свинячий грип.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢