Страховики довірилися держбанкам

Точка зору

Держбанки виграли конкуренцію за гроші страхових компаній. Страховики довірили їм 41% своїх депозитів. Така динаміка спровокована минулим банкопадом і жорсткістю вимог регулятора. Страховики кажуть, що крім держбанків віддають перевагу банкам з іноземними капіталом, а також установам, які готові до спільного бізнесу.

Збирають на майбутнє

Страхові компанії довіряють банківській системі. У структурі активів страховиків за підсумками I півріччя депозити склали близько третини. Страхові компанії зберігали в банках 10,68 млрд грн, що, втім, трохи менше, ніж рік тому (10,95 млрд грн).

Ці гроші розміщені не рівномірно у всіх банках, а переважно в 20 з них, де сконцентровано 9,25 млрд грн. Майже половина цієї суми – 47,7% – довірена державним банкам. За даними Нацкомфінпослуг, в Ощадбанку страховики зберігали 1,52 млрд грн, в Укргазбанку – 1,34 млрд грн, а в Укрексімбанку – 1,18 млрд грн. Державний ПриватБанк посів лише восьму позицію в цьому ренкінгу – 374 млн грн.

До п'ятірки привабливих для страховиків «сейфів» увійшли Альфа-Банк (806 млн грн) і ТАСкомбанк (511 млн грн). Індустріалбанк замикає цю двадцятку (див. графік).

 

 

Уроки банкопаду

Одна з причин, за якою страховики вибирають саме державні банки, – банкопад, що пройшов у 2014-2016 роках, в ході якого збанкрутувала половина банківської системи. У 2015 році, на який припав пік великих банкрутств банків, експерти оцінювали втрати страховиків у 0,7-1 млрд грн. Офіційно компанії не розкривають свої втрати, часто йдучи на сумнівні, на думку Фонду гарантування вкладів, методи повернення коштів, наприклад, проводячи взаємозалік зустрічних вимог.

Деякі компанії намагаються в судах стягнути гроші з ФГВФО. Скандальним став випадок, коли «Граве Україна Страхування життя» намагалася отримати у ФГВФО 10,8 млн грн, які знаходилися на рахунках в Ерде Банку. СБУ і ГПУ недавно затримали представника страхової компанії, який намагався дати хабара ФГВФО за організацію виплати грошей кредитору неплатоспроможного ЕРДЕ Банку в обхід встановленої законодавством черговості. У страховій компанії сказали, що це був колектор.

Деякі страховики ще після першої кризи стали обережніше вибирати банк. «Криза 2008 року суттєво вплинула на вибір банків для розміщення депозитів. Ми дотримуємося консервативної політики, віддаючи перевагу, на наш погляд, найнадійнішим банкам – з іноземним капіталом і державним. Обираючи банк за принципом «ризик-прибутковість», віддаємо перевагу банкам з найвищим ступенем надійності», – запевняє фінансовий директор «ІНГО Україна» Людмила Колісецька. «Для нас головне – безпека вкладів. Активи розміщуємо з урахуванням принципів безпеки, прибутковості ліквідності та диверсифікованості», – каже головний бухгалтер, член правління Європейського страхового альянсу Людмила Дмитрієва.

Голова правління СК «Арсенал Страхування» Сергій Авдєєв розповів, що їхня компанія розміщує гроші в банках з рейтингом не нижче АА за національною шкалою. «Майже 50% депозитів нашої компанії розміщені в держбанках», – повідомив він.

Серед критеріїв, на які звертають увагу страховики, Людмила Колісецька називає дотримання банками обов'язкових нормативів НБУ, динаміку основних фінансових показників, якість кредитного портфеля і рівень резервування. «Також звертаємо увагу на рівень підтримки акціонерами та інформаційний фон в ЗМІ», – каже Людмила Колісецька. «Банки, в яких ми розміщуємо активи, вибираємо досить ретельно, розглядаючи як фінансову надійність банку, так і можливість з ним не тільки співпрацювати з розміщення активів, а й вибудовувати спільний бізнес. Разом з цим ми звертаємо увагу на загальні рейтинги та оцінки конкретних банків і системи в цілому зовнішніми аналітиками. І за найменших відхилень від «норми» проводимо дооцінку наших ризиків при роботі з тим чи іншим банком», – зазначає фінансовий директор СК «Альфа Страхування» Олена Сабаріна.

У Нацбанку вже більше року запевняють, що очищення банківської системи закінчилося, і на ринку залишилися тільки платоспроможні установи, СК регулярно переглядають список банків-партнерів. Як розповів Сергій Авдєєв, інвестиційний комітет його СК щомісяця розглядає розміщення депозитів. «Ми відстежуємо рейтинги банків і переглядаємо їх перелік раз в квартал», – каже Людмила Дмитрієва. У компанії «Альфа Страхування» переглядають список банків «на регулярній основі по закінченні терміну дії депозитних вкладів». Багато хто розміщує в держбанках до 20% своїх активів.

За словами Сергія Авдєєва, обсяг їхніх депозитів від початку року виріс на 13%. «Кошти були розміщені в держбанках, що збільшило їх частку в загальному обсязі розміщених депозитів. Майже всі банки, в яких розміщені депозити компанії, входять до топ-20 банків за обсягом активів», – говорить топ-менеджер. «Зростання операційного капіталу дозволило нам розширити співпрацю з банківськими установами, і на сьогодні отримані акредитації ще в деяких банках, розміщення депозитів у яких проходить останні стадії узгодження», – каже Олена Сабаріна.

Врахували в резервах

Довіряти держбанкам страховиків навчив регулятор. Минулого року Нацкомфінпослуг посилила вимоги до активів банків, які можуть враховуватися в страхових резервах. Після набуття чинності нових вимог страховики переформатували портфелі та зараз рідко змінюють банк. «У 2017 році структура депозитного портфеля СК «Альфа Страхування» практично не змінилася, проблемних депозитів у нас не було. У моїй практиці не доводилося виводити кошти з ненадійних банків, і в нас на сьогодні немає «завислих» депозитів», – каже Олена Сабаріна.

Як правило, перерозподіл коштів викликаний пошуком партнера для бізнесу. «Розглядаються результати спільної роботи у бізнесі та можливість продовжити взаємовигідну співпрацю на майбутнє», – каже Олена Сабаріна. Ініціативу можуть проявляти й банки. «А також якщо з'являється інформація, яка здатна істотно вплинути на ринкову позицію банку і його ліквідність: зміна акціонерів, невиконання зобов'язань, політичні ризики», – перераховує Людмила Колісецька.

Руденко Виктория

Новини

26 Квітня 2024

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

Тігіпко придбав вагонобудівний завод в Австрії

Відсутність продажу брухту Укрзалізниці негативно позначається на діяльності компанії

НКРЕКП відмовилася скасовувати прайс-кепи для промисловості

В лютому імпорт напівфабрикатів з України становив 100 тисяч тонн

США вперше за 40 років розпочнуть виробництво ядерних боєголовок

У Києві вже відновили 70% енергообладнання, пошкодженого російськими обстрілами

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

ВСІ НОВИНИ ⇢