Держава припинила фінансувати видобувну галузь під час війни

Екологія Економіка Новини ТЕК
Держава припинила фінансувати видобувну галузь під час війни

18316494 - huge mine excavator for brown coal

Держава значно недофінансовувала витрати на геологорозвідку до початку повномасштабної війни, а у 2022-2023 роках взагалі припинила фінансувати цю галузь, спрямувавши кошти на оборонні потреби. Про це повідомив прес-центр Державної служби геології та надр, пише “ЕнергоБізнес”.

За даними відомства у 2012 р. була відкрита окрема бюджетна програма для фінансування геологорозвідки, яка запрацювала з 2013 р.

“За весь період дії, зазначена програма була профінансована приблизно на 20% від передбачених 10 млрд грн. Щорічні асигнування на реалізацію цієї програми мали динаміку зменшення – з 1,2 млрд грн на початку її реалізації̈ у 2013 році, до 40 млн грн – в 2020 році та 100 млн грн – в 2021 році. Плани з фінансування геологорозвідувальних робіт на 2020-2022 роки було виконано на 3,9%”, – повідомили в прес-центрі.

Крім того, в 2022 році всі кошти з цієї програми були спрямовані на потреби оборони.

“Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 02.12.2021 № 1928- IX видатки на розвиток мінерально-сировинної бази передбачались в сумі 100 000,0 тис. грн, проте відповідно до постанови Кабінету Міністрів України… скорочено видатки державного бюджету в сумі 100 000,0 тис. грн та направлено їх до резервного фонду державного бюджету з метою фінансування оборонного напрямку”, – йдеться у листі Держгеонадра.

На 2023 рік Держгеонадра подавала бюджетний запит у розмірі 100 млн грн на фінансування геологорозвідки, проте цей запит не був включений до бюджету на 2023 р. Таким чином, фінансування цієї галузі і в цьому році не було передбачено.

В Держгеонадра зазначають, що нині більшість родовищ – це ті, які були відкриті ще в минулому столітті, вони вже відпрацьовані, а нарощування нових запасів мінеральної сировини не спостерігається, оскільки практично не вкладаються кошти в пошук нових видів сировини.

“Така ситуація невдовзі призведе до відсутності належним чином підготовлених об’єктів для інвестицій у видобувну галузь”, – додали в прес-центрі.

Разом з тим, в Держгеонадра повідомили, що уряд передав в комітети парламенту законопроект № 6228 від 27.10.2021 р., який передбачає автоматичне відрахування відсотку ренти на потреби геологорозвідки. На сьогодні цей законопроект знятий з розгляду, проте його планується перереєструвати та розглянути повторно після завершення війни.  

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢