Україна може стати лідером зеленої металургії у світі – експерт

Екологія Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини ТЕК Точка зору
Україна може стати лідером зеленої металургії у світі – експерт

Забезпечивши у процесі відбудови інституційну, фінансову і технологічну підтримку “зеленої” (вуглецево нейтральної) металургії, Україна має шанс стати одним зі світових лідерів галузі. Про такий висновок, зроблений за підсумками обговорення галузевих проблем у межах Лондонської конференції з відновлення, розповів на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрніформ генеральний директор групи “Метінвест” Юрій Риженков.

У центрі уваги учасників дискусії, за його словами, була представлена Україною концепція “зеленої” металургії, відбудови країни й декарбонізації галузі.

“Зараз увесь світ йде шляхом декарбонізації, виробництва “зеленої” сталі. А в України (на жаль, через війну) є можливість почати все з “чистого аркуша” і зробити все правильно. Тому металурги, виробники обладнання, а також їхні клієнти, присутні на заході, говорили про зацікавленість у тому, щоб якнайшвидше втілити такі плани. Адже це – можливість реальних змін, які за належної інституційної, фінансової і технологічної підтримки можуть вивести Україну на перші місця у світовій металургії”, – сказав Риженков.

На його переконання, іноземні партнери також розуміють: Україна обов’язково стане частиною Євросоюзу, тож потрібно відбудовувати її одразу як складову частину ЄС та європейських ланцюгів виробництва продукції. Тому вони також зацікавлені в тому, щоб скористатися перевагами, які має Україна: значними запасами залізної руди, підготовленими фахівцями, котрі вміють працювати, доступом до відновлюваних джерел електроенергії.

Усе це, заявив промисловець, допоможе нашій країні стати конкурентною на ринках ЄС у виробництві “зеленої” сталі.

Проте для цього потрібно розв’язати низку проблем – зокрема, в регуляторній та фінансовій царинах. А головне – якомога швидше перемогти у війні. Але підготовчі кроки, за висновками промисловця, можна робити вже зараз.

“Під час дискусії в Лондоні я говорив, що одна з найбільших перепон на цьому шляху – неготовність до модернізаційних змін вітчизняної регуляторної бази, особливо в енергетиці. І нам потрібно ще багато працювати, щоб повністю сформувати законодавче та нормативне підґрунтя для розбудови “зеленої” металургії. Представники влади, як ми почули, це розуміють і готові працювати над підготовкою необхідних регуляторних рішень”, – запевнив гендиректор групи “Метінвест”.

Також потрібно якнайшвидше розв’язати проблему вартості капіталу, яка зараз в Україні дуже висока. Це унеможливлює довгострокові інвестиції.

“Над цим потрібно працювати як фінансовим установам, так і українському урядові”, – зауважив Риженков.

Ще одним викликом він вважає кадрову проблему: багато працівників пішли на фронт, фахівців на виробництві не вистачає. Після перемоги вони повернуться.

“Втім, цього може виявитися недостатньо. Для успішного втілення проєктів з відновлення дуже важливо максимально повернути й українців із-за кордону”, – підсумував Риженков.

Торік виробництво сталі на підприємствах групи Метінвест скоротилося на 69% – до 2,9 млн тонн.

Це пов’язано з початком широкомасштабної військової агресії рф проти України, внаслідок чого група вирішила зупинити виробничу діяльність низки підприємств у Маріуполі, Авдіївці та Запоріжжі. Пізніше запорізькі комбінати відновили виробництво. А маріупольські МК “Азовсталь” та ММК ім. Ілліча, як відомо, були фактично стерті ворогом з лиця землі. 

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢