Чи доцільно зараз вкласти гроші в нерухомість. Порівнюємо з депозитом в банку

Технології

Чи доцільно зараз вкласти гроші в нерухомість

Гроші мають властивість знецінюватися і, якщо тримати їх готівкою чи на поточному рахунку, то їх невблаганно з’їдатиме інфляція. Коли ви маєте суттєву суму коштів і розмірковуєте, куди їх вигідно вкласти, перше, що зазвичай приходить на думку, – це або відкрити депозит в банку, або купити квартиру для передачі в оренду. Дійсно, це класичні та найбільш популярні інструменти інвестицій в Україні. Давайте розглянемо, який з них є більш привабливим.

Купівля квартири для здачі в оренду

Купити квартиру для здачі оренду – це доволі складний та довготривалий процес. Спочатку потрібно зважено обрати об’єкт нерухомості. До війни привабливим варіантом вважалося інвестування в житло на етапі будівництва, що дозволяло отримати дуже вигідну ціну. На сьогоднішній день скоріше варто розглядати пропозиції на вторинному ринку. Обирати потрібно скрупульозно, щоб придбана нерухомість не втрачала у вартості та була привабливою для орендарів.

Далі слід впевнитися в порядності продавця і правильності усіх документів. Після цього пройти процес придбання квартири, який займає не один день і потребує додаткових витрат на супутні послуги та обов’язкові податки.

Наступний крок – привести квартиру до привабливо вигляду, щоб максимально заробити на оренді, і розпочати процес пошуку порядних орендарів, які будуть бережно ставитися до вашої квартири і вчасно сплачувати оренду.

На противагу інвестиціям в нерухомість відкрити вклад в банку надзвичайно просто, ще й усі ваші кошти та отримані відсотки захищені Фондом гарантування.

Дохід від здачі квартири в оренду

Розглянемо на прикладі двокімнатної квартири в столиці. Вартість квадратного метра становить орієнтовно 48 тис. грн, приблизна площа – 65 кв.м. Отже, маємо середню ціну двокімнатної квартири у Києві 3,12 млн грн. Середня вартість оренди такої квартири в Києві складає 16 тис. грн за місяць, тобто 192 тис. грн на рік.

Отже, що ми заробимо? 192 тис. грн / 3,12 млн грн = 6,15% річних – наш дохід від суми інвестиції, якщо припустити, що квартира не буде жодного дня простоювати.

Дохід від розміщення грошей в банку

Середня ставка на річний депозит в національній валюті складає 14,5% річних, а максимальна – 18%. Отже, депозит в гривні – це в декілька разів вища дохідність, ніж від здачі квартири в оренду. При цьому отримання доходу з банківського вкладу не вимагає від вас жодних додаткових зусиль – відкрили депозит і одразу заробляєте.

Відсоткова ставка на депозит в національній валюті є набагато вищою ніж на депозит в доларах, однак з точки зору курсових ризиків варто частину коштів все ж таки перевести в тверду валюту і відкрити депозит в доларах США.

Більш докладне порівняння рентабельності інвестицій у нерухомість з банківським вкладом читайте у статті «Що вигідніше: інвестиції в нерухомість чи депозит в банку?».

Отже, чим більшу суму коштів ви маєте, тим більше ви можете заробити, однак тим вищою може бути ціна помилки. Щоб зберегти свій капітал і отримувати з нього гарантований дохід, варто дуже виважено приймати фінансові рішення та прискіпливо оцінювати усі ризики.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢