Для досягнення кліматичних цілей у світі необхідно замінити 80 млн км ліній електропередач

Екологія Новини ТЕК
Для досягнення кліматичних цілей у світі необхідно замінити 80 млн км ліній електропередач

Для досягнення кліматичних та енергетичних цілей у світі необхідно додати та замінити 80 мільйонів кілометрів ліній електропередач до 2040 року. Про це йдеться у першому глобальному аналізі Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) стану світових електромереж, повідомляє Energy Monitor.

Зазначається, що такий показник дорівнює всій існуючій глобальній мережі. Відсутність уваги до цієї проблеми створить слабку ланку в Зеленому переході.

В МЕА підкреслили, що для досягнення кліматичних цілей використання електроенергії повинно зростати на 20% швидше в наступному десятилітті, ніж у попередньому.

Розширені мережі є критично важливими для електрифікації та подальшої декарбонізації багатьох секторів, зокрема для електромобілів, електричних систем опалення та охолодження.

У звіті пояснили, що якщо країни вчасно досягнуть цілей у сфері енергетики та клімату, на вітрові та сонячні джерела припадатиме понад 80% загального збільшення глобальної потужності електроенергії до 2040 року.

Протягом 2000-2020 років цей показник сягав 40%. Наразі близько 1,5 ТВт нових зелених потужностей знаходяться на пізній стадії розробки.

“Недавній прогрес у сфері чистої енергії, який ми спостерігаємо в багатьох країнах, є безпрецедентним і викликає оптимізм, але він може бути поставлений під загрозу, якщо уряди та підприємства не об’єднаються, щоб забезпечити готовність світових електромереж до нової глобальної енергетичної економіки, яка швидко розвивається, – заявив виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол. – Цей звіт показує, що поставлено на карту і що потрібно зробити. Ми повинні інвестувати в мережі сьогодні, або завтра зіткнемося з глухим кутом”.

Зазначається, що затримки в розширенні мережі можуть значно посилити кліматичні зміни. Зокрема викиди вуглецю протягом 2030-2050 років будуть майже на 60 мільярдів тонн вищими.

Адже недостатнє розширення мережі призведе до уповільнення розгортання ВДЕ та вимушеної залежності від викопного палива. Це еквівалентно загальним обсягам викидів CO2 у світовому енергетичному секторі за останні чотири роки, що призвело б до підвищення глобальної температури на понад 2°C.

В МЕА закликають уряди розширювати та зміцнювати внутрішні електромережі та з’єднувати їх з іншими країнами.

Окрім того, державам варто підтримувати великомасштабні проекти з передачі електроенергії, а операторам електромереж – переходити на цифрові технології.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢