НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

Економіка Новини
НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

Національний банк України разом із міжнародними партнерами, зокрема Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку, готує новий механізм врегулювання військових ризиків, який планують представити не пізніше першого кварталу 2024 року.

Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний під час зустрічі керівництва регулятора з учасниками страхового ринку.

Пишний підкреслив важливість якнайшвидшої імплементації європейських директив у норми українського страхування, враховуючи рішення Європейської ради розпочати переговори про вступ України до ЄС.

“Нові вимоги до страхових компаній наближають нас до європейських стандартів регулювання та нагляду. Тому імплементація нових норм – це пріоритет, а інтеграція в європейську спільноту – завдання №1. Рухатися доведеться максимально швидко, але ви можете розраховувати на всебічну підтримку та зрілий конструктивний діалог”, – наголосив Пишний.

Так, Національний банк завершує роботу над розробленням нормативно-правових актів, потрібних для реалізації нового закону України “Про страхування”, більшість положень яких набирають чинності з 1 січня 2024 року.

Нові норми впроваджують на страховому ринку України ризик-орієнтований пруденційний нагляд та удосконалюють вимоги до платоспроможності страховиків відповідно до Solvency I та Solvency II. Страхові компанії здійснюватимуть оцінку активів та зобовёязань згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності.

Пишний підкреслив важливість упровадження страхування військово-політичних ризиків, яке має запрацювати наступного року на повну силу, залучення приватних страхових компаній до соціального страхування та поширення страхових продуктів серед громадян.

“Національний банк посилює свій штат спеціалістами, які оцінюватимуть бізнес-моделі страховиків за ризик-орієнтованим підходом. Особливу увагу приділятимуть оцінці активів страховиків: майна та цінних паперів, вартість яких має бути ринковою”, – сказав заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

Він наголосив на важливості роботи підрозділів фінансового моніторингу страховиків як запобіжника залученню компаній до схем відмивання коштів, зокрема з метою ухилення від сплати податків та обмеження зв’язків із Росією.

Новини

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

Китайські ціни на арматуру зросли на 1,6%

Какие варианты стильных образов можно рассматривать?

Єврокомісія: перший транш від заморожених активів рф Україна може отримати у травні

Україна подвоїла виробництво військової техніки

Окупанти вантажать руду на судно в Маріупольському порту

На Південноукраїнській АЕС планують збудувати два нові енергоблоки

Металурги Австрії виробили 691 тис тонн сталі

ArcelorMittal може вивести з Британії один зі своїх головних підрозділів

В Україні мають бути регуляторні умови для залучення коштів, необхідних для відбудови мереж уже зараз – експерт

Сьогодні по всій Україні можливі відключення світла

Ворог атакував об’єкти енергетики у шести областях 

ВСІ НОВИНИ ⇢