Європа уникнула різкого зростання цін на газ завдяки українським сховищам

Новини ТЕК
Європа уникнула різкого зростання цін на газ завдяки українським сховищам

Підземні газові сховища України допомагають Європі уникнути енергетичних криз та стримати ціни на газ у ЄС в опалювальний період. Наразі європейські компанії прискорили відбір газу з українських сховищ через зростання попит, пише Financial Times.

За словами аналітиків, значні запаси газу в Україні допомагають енергетичним компаніям та трейдерам використовувати лише відносно невеликі обсяги палива зі сховищ у самому ЄС і таким чином стримувати ціни на газ та полегшивши задачу їх поповнення до наступної зими.

За даними Gas Infrastructure Europe, рівень запасів у сховищах Євросоюзу залишався на рівні майже 90% станом на кінець грудня, це значно вище за середній показник на цю дату за попередні п’ять років.

Великі резерви допомогли утримати низькі ціни на європейський газ; еталонний Dutch Title Transfer Facility (TTF) у грудні торгувався приблизно на третину дешевше, ніж за той самий період минулого року.

“Україна відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки постачання газу до Центральної та Східної Європи цієї зими”, – сказала Наташа Філдінг, керівник європейського підрозділу цінового агентства Argus Media.

За її словами, відбір газу із сховищ в Україні “допомагає Європі підтримувати високі внутрішні запаси, зменшуючи ризик того, що вони майже спустошаться через будь-які тривалі холоди наприкінці зими”.

Відбір газу з українських сховищ “безумовно допоміг зберегти такий рівень запасів”, додає старший аналітик Rystad Energy Ніколін Бромандер.

За даними Argus Media, європейські компанії почали відбір газу з українських сховищ на початку листопада, чистий відбір склав у середньому близько 10,7 млн кубометрів на добу. Цей темп прискорився на тлі різкого похолодання в грудні, при цьому чистий відбір зріс до 26 млн кубометрів на день до середини грудня.

За словами Argus, Польща отримала більше половини газу, піднятого з українських сховищ, а решту використали Молдова, Словаччина та Угорщина.

Новини

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

Китайські ціни на арматуру зросли на 1,6%

Какие варианты стильных образов можно рассматривать?

Єврокомісія: перший транш від заморожених активів рф Україна може отримати у травні

Україна подвоїла виробництво військової техніки

Окупанти вантажать руду на судно в Маріупольському порту

На Південноукраїнській АЕС планують збудувати два нові енергоблоки

Металурги Австрії виробили 691 тис тонн сталі

ArcelorMittal може вивести з Британії один зі своїх головних підрозділів

В Україні мають бути регуляторні умови для залучення коштів, необхідних для відбудови мереж уже зараз – експерт

Сьогодні по всій Україні можливі відключення світла

Ворог атакував об’єкти енергетики у шести областях 

ВСІ НОВИНИ ⇢